REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mes galime pagerbti Liu ir grandiozinius Kinijos valstybės pasiekimus, tačiau dialogas apie visuotines vertybes turi būti tęsiamas ir toliau, komentuoja Guardian.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Norvegijos Nobelio taikos premijos komitetas priėmė teisingą sprendimą, priskirdamas metų premiją Liu Xiaobo. Pasiutusi Kinijos reakcija rodo, kad šioje valstybėje labai sunku daryti tai, kas teisinga būtų Vakarų pasaulyje.

REKLAMA

Liu Xiaobo yra tas asmuo, kuris nusipelnė šios premijos taip pat, kaip ir Anrejus Sacharovas, Aung San Suu Kyi ir Nelsonas Mandela. Daugiau nei 20 metų jis norėjo pokyčių Kinijoje. Siekė, kad nebūtų taikoma prievarta, būtų daugiau pagarbos žmogaus teisėms. Liu Xiaobo norėjo išvesti Kiniją teisinės ir demokratinės valstybės kryptimi. Kainą, kurią jis sumokėjo už taikos propagavimą – kalėjimas, pasmerkimas ir įžeidinėjimas. Skirtingai nei praeitų metų nugalėtojas Barackas Obama, kuris gavo prizą už tai, kad pažadėjo kažką padaryti, Liu gavo premiją už tai, ką iš tikrųjų padarė.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijos vyriausybė bandė sutrukdyti jam gauti premiją. Jie tiesiogiai grasino Nobelio komitetui, kas turėjo neigiamą poveikį Kinijos ir Norvegijos santykiams. Kinija šį apdovanojimą traktuoja kaip „cinizmo“ apraišką, apie kurią net draudžiama kalbėti Kinijos žiniasklaidoje. Liu žmonai buvo skirtas namų areštas, kiti intelektualai-kritikai buvo sulaikyti, Norvegijos žuvies eksportas į Kiniją buvo atšauktas. Ar galima tikėtis, kad Kinijos valdžia, pavyzdžiui, leis laureato žmonai, fotografei Liu Xia nuvykti į Oslą, kad atsiimtų prizą už savo įkalintą vyrą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu, Vakarų pasaulio sostinės tyliai užduoda sau klausimą, ar tikrai tai būtų geras sprendimas. Šie klausimai yra svarbūs ir turi būti sprendžiami, tačiau vienas veidmainiškas ir apgaulingas argumentas turi būti atmestas iškart. Tai teiginys, kad bus blogai disidentų atžvilgiu, jei disidentų lyderis gaus Nobelio premiją.

Tačiau leiskime disidentams patiems nuspręsti, kas jiems yra gerai ir kas blogai. Visi faktai rodo, kad Kinijos disidentai yra pamaloninti šiuo apdovanojimu, tačiau galima numanyti, kad jiems bus taikomos kokios nors baudžiamosios priemonės.

REKLAMA

Praeitais metais Liu buvo nusiųstas į kalėjimą vienuolikai metų, nepaisant „tyliosios vakarų politikų demokratijos“. Sužinojęs iš žmonos apie apdovanojimą, jis buvo giliai sujaudintas ir skyrė savo premiją „Prarastoms sieloms“ Tiananmenio aikštėje.

Ne mums pasakoti, kas yra gerai drąsiems kovotojams už žmogaus teises. Autoritarinai ir totalitariniai rėžimai traktuoja savo žmones kaip mažus vaikus: „Mes žinome, kas jums bus geriausia“. Jie nori, kad ir mes juos taip traktuotumėme.

Šiuo metu Liu ir jo kolegos yra mažoji Kinijos piliečių mažumos dalis. Dauguma jo tėvynainių sutiko su tuo, ką jiems pasiūlė komunistinė partija 1970-ųjų pabaigoje, o ypač nuo 1987-ųjų: neeilinę ekonominę laisvę ir labai didelę socialinė, kultūrinę ir intelektualią laisvę iki tol, kol jūs nesikišite į šalies partijos politiką. Šiuo atžvilgiu Liu yra nepalyginamas su Mandela ar Suu Kyi, kurie buvo engiamų masinių judėjimų vadovais.

REKLAMA

Turėtume pripažinti, kad Kinijos autoritarizmas daugelį žmonių ištraukė iš skurdo ir padeda jiems daugelyje atvejų. Skirtingai nei Birmoje ar Pietų Afrikoje, Kinijos valstybė turi didelį gyventojų palaikymą. Nauji išbandymai ateis, kai ekonominis augimas sulėtės.

Kalbėdami su Kinija, Vakarai turėtų būti pasiruošę išklausyti, ne tik kalbėti. Negalime elgtis taip, lyg Vakarai galėtų surasti atsakymus visiems ir viskam. Jei vietoj to, kad užsidarytų savyje, Kinija būtų pasiruošusi užsiimti dialogu, mes galėtume nuryti kartėlį dėl jų visuotinių vertybių traktavimo ir sutiktume Kinija išskėstomis rankomis. Bet yra ir labiau tikėtinų alternatyvų, tačiau jos žymiai blogesnės.









REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų