REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV profesorius Nasimas Nikolas Talebas pareiškė, kad investuotojai, praradę lėšas per finansų krizę, turėtų pateikti ieškinį Švedijos centriniam bankui dėl to, kad šis 1990 m. Nobelio premiją skyrė trims ekonomistams už investicijų portfelio valdymo teoriją ir modelius, kurie išderino viso pasaulio ekonomiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu, kad Nobelio komitetas prisiimtų atsakomybę, – pareiškė N.N.Talebas antradienį žurnalistams Londone. – Tie, kurie dėl finansų sistemos griūties prarado darbą ar verslą, turėtų paduoti jį į teismą“.

REKLAMA

Anot N.N.Talebo, Švedijos karališkoji mokslų akademija turėtų atsakyti už tai, kad 1990 metais skyrė premiją ekonomistams Hariui Markowitxui, Mertonui Milleriui  ir Willamui Sharpui už indėlį kuriant investicijų portfelio valdymo teoriją ir modelius turtui įvertinti. N.N.Talebo tvirtinimu, šia teorija besiremiantys investuotojai neįvertina prisiimamos rizikos ir ryžtasi pernelyg didelėms investicijoms.

„Aš nekaltinu ekonomistų už jų sukurtą teoriją. Aš kaltinu Nobelio premijos skyrėjus, kad jie įteisino šias idėjas. Be Nobelio antspaudo niekas nebūtų rimtai vertinęs H.Markovitxo“, – akcentavo N.N.Talebas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės panaudojo teoriją algebroje, pritaikė čia skaičių prognozes, – sakė V.Šarpas, finansų profesorius iš Stanfordo universiteto. – Bet aš neketinu prisiimti atsakomybės už tai, kad investuotojai naudojosi šiomis idėjomis“.

N.N.Talebas savo 2007 m. išleistame ekonomikos bestseleryje „Juodoji gulbė“ aprašė, kaip nenumatyti įvykiai gali sukelti chaosą finansų rinkose. Jis perspėjo, kad bankininkai pernelyg pasikliauja tikimumo modeliais ir neatsižvelgia į netikėtų katastrofų galimybę.

„Jeigu niekas nepateiks ieškinio, aš jį pateiksiu“, – pareiškė N.N.Talebas, neatskleisdamas, kam ir kokiu pagrindu būtų keliamas ieškinys.

N.N.Talebas, buvęs prekiautojas išvestiniais finansiniais sandoriais, šiuo metu yra Niujorko universiteto rizikos inžinerijos profesorius ir fondo „Universa Investments“ investicijų patarėjas.

Parengė Rita Vidugirienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų