REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Tautos prisikėlimo partijos ir Liberalų be Centro Sąjungos frakcijos narys  Valdemaras įregistravo Valkiūnas Konstitucijos 34 straipsnio papildymo įstatymo projektą, kuriuo siūloma įteisinti privalomą balsavimą visiems, turintiems rinkimų teisę asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Pakeitus Konstitucijos straipsnį, kaip tai siūlo V. Valkiūnas, pasinaudoti šia teise būtų privaloma. „Balsavimo teisė – kiekvieno žmogaus pilietinė pareiga ir būdas demokratiškai pareikšti savo nuomonę. Privalomąjį balsavimą taikant kai kuriose Europos šalyse, balsuojančiųjų kiekis siekia apie 85–90 proc.“ – sakė V. Valkiūnas.

REKLAMA

„Šiandien Lietuvoje pastebima tendencija, kad tautinių mažumų aktyvumas balsavimo metu yra didesnis nei pačių lietuvių, tad šia Konstitucijos pataisa skatiname tautiečius išlikti aktyviais savo Valstybės piliečiais“ – sakė V. Valkiūnas.

Po projektu dar pasirašė šie parlamentarai: Rimantas Sinkevičius,  Juozas Palionis, Kęstas Komskis, Almantas Petkus,  Algimantas Dumbrava, Donalda Meiželytė Svilienė,  Algirdas Butkevičius,  Mečislovas Zasčiurinskas, Milda Petrauskienė, Jonas Stanevičius, Valentinas Bukauskas, Vytautas Galvonas, Birutė Vėsaitė, Kęstutis Daukšys, Bronius Pauža, Irena Šiaulienė, Antanas Nedzinskas, Arūnė Stirblytė, Ingrida Valinskienė, Remigijus Žemaitaitis,  Andrius Mazuronis, Vytautas Gapšys, Ona Valiukevičiūtė, Petras Gražulis, Agnė Zuokienė,  Dainius Budrys, Vidmantas Žiemelis, Rimas Antanas Ručys, Jonas Pinskus, Julius Sabatauskas, Remigijus Ačas, Gediminas Navaitis, Ligitas Kernagis, Vincas Babilius, Gintaras Songaila, Kazimieras Uoka, Rūta Rutkelytė,  Audrius Enzinas, Rima Baškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo kanceliarijos Parlamentinių tyrimų departamento pateiktais duomenimis, Europos Sąjungos šalyse, kuriose balsavimas yra privalomas (Belgija, Graikija, Kipras, Liuksemburgas) piliečių aktyvumas vidutiniškai siekia apie 85 - 90 procentų. Lietuvoje, Seimo rinkimuose, 2008 metais dalyvavo tik 48,6 procento rinkėjų.

Prezidentės patarėjas Linas Balsys portalui „Balsas.lt“ sakė, kad projekto prezidentūra kol kas nematė ir komentuoti šios iniciatyvos sakė kol kas negalįs.

Diskusija reikalinga

Projektą pasirašęs Vytautas Gapšys portalui „Balsas.lt“ sakė nesąs tikras dėl to ar sumanymas labai geras, nors buvęs šios tvarkos veikimo liudininku Belgijoje. „Vieni sakė, kad tai gerai, kiti pabrėžė vis tiek ignoruojantys prievolę, tad pasirašiau tam, jog klausimas būtų išdiskutuotas ir padėtas taškas“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar už prievolės nevykdymą galėtų grėsti kalėjimas, V. Gapšys atmetė tokią galimybę ir sakė, kad kalbėti būtų galima nebent apie nedidelę finansinę sankciją.

Sujauktų visus skaičiavimus

Politologas Lauras Bielinis pastebi, kad tokia pataisa, jei būtų priimta, sujauktų visas ligšiolines partijų schemas bei strategijas.

„Dabar yra skaičiuojama, kad apie pusę rinkėjų neateis ir siekiama dirbti su maždaug 20 procentų dar neapsisprendusių, už ką balsuos, rinkėjų. Padarius tokią pataisą, tektų dirbti su visu šimtu procentų rinkėjų. Visi skaičiavimai, kad vienai ar kitai partijai naudingas didesnis ar mažesnis aktyvumas, nebegaliotų“, - sakė politologas.

Anot L. Bielinio, kiltų klausimas, ką daryti išvykusiems, bet nepraradusiems pilietybės asmenims, kurie gyvena tokiose teritorijose, kur realizuoti šią teisę ar pareigą – sudėtinga. Konstitucijos pataisa nenumato konkrečių sankcijų už nebalsavimą ir neišskiria atvejų, kada nedalyvavimas balsavime – pateisinamas. Tai turėtų būti reglamentuota kituose teisės aktuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų