REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalas „Time“ įvardino 100 asmenybių, kurios turi daugiausia įtakos mūsų pasaulyje. Įžymūs žmonės komentavo vienus ar kitus asmenis, patekusius į „šimtuką“, pasidalino įspūdžiais ir pasakė, ką konkrečiai jiems reiškia šie žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Įtakingiausieji buvo suskirstyti į kelias grupes: lyderiai, didvyriai, menininkai ir mąstytojai.

REKLAMA

Į lyderių gretas pateko tokie politikai, kaip Barackas Obama, Recepas Tyyipas Erdogonas, Luizas Inacio Lula da Silva, Yukio Hatoyama, Sarah Palin ir t.t.

Didvyriais tapo Billas Clintonas, Benas Stilleris, Serena Williams, Philas Mickelsonas ir kiti.

Pripažintais menininkais tapo Lady Gaga, Robertas Pattinsonas, Ashtonas Kutcheris, Eltonas Johnas, Marcas Jacobsas ir daug kitų žinomų žmonių.

Geriausiais mąstytojais pripažinti Elizabeth Warren, Michaelis Pollanas, Amy Smith, Douglas Schwartzentruberis and Larry Kwakas ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt pristatė kelis iš jų.

Lyderiai

Barackas Obama pagal Davidą Remnicką

B. Obama (SCANPIX nuotr.)B. Obama (SCANPIX nuotr.)

Kai Barackas Obama dar buvo dvidešimties ir norėjo tapti Harvardo Teisės Žurnalo prezidentu, jis laimėjo šią kovą, nes mokėjo pritraukti tiek respublikonus, tiek liberalus. Jo pajėgumas pateikti save imlia politine asmenybe traukė studentus, kurie, būdami jo ideologiniais oponentais, manė, kad teisingą bylos išnarpliojimą gaus iš tik jo. Įprotis mąstyti, kurį B. Obama pademonstravo  2008 metų rinkiminės kampanijos metu, sunkiai kovojo su JAV politikais, kurie gyveno įsiūtyje tuomet ir tapo šalininkais dabar. Per mūšį dėl Sveikatos apsaugos B. Obama, po nenuilstančių bandymų kažką sugalvoti, negavo jokio respublikonų palaikymo ir buvo priverstas savo politinį kapitalą, tam kad palaikytų savo paties partiją. Tas noras įtikinti, perkalbėti, patraukti politinius oponentus į save, kitais metais bus gerokai geriau apmokestintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mahmoudas Ahmadinejadas elgiasi visai ne kaip politinis oponentas Harvardo Teisės Žurnale. Gebėjimas koordinuoti politinius Kinijos, Indijos, Rusijos, Brazilijos interesus, branduolinio ginklo klausimus, žmonių teises, klimato kaitą nebegali būti remiamas senaisiais kerais. Politinės asmenybės talentai visada turi savo ribas.

Davidas Remnickas – „New Yorker“ redaktorius ir „The Brigde: The Life and Rise of Barack Obama“ knygos autorius.

Recepas Tyyipas Erdogonas pagal Peliną Turgutą

R. T. Erdogonas (SCANPIX nuotr.)R. T. Erdogonas (SCANPIX nuotr.)

Turkijos premjeras įveikia bet kokius sunkumus. Pamaldus musulmonas ir giežtų pažiūrų buvęs futbolo žaidėjas, 56-ių R. T. Erdoganas tapo reikšmingu 1994 metais, kai buvo išrinktas Stambulo meru, miesto, kurio gatvėse ankščiau jis pardavinėjo bandeles, kad sudurtų galą su galu. Jis buvo atstatydintas iš pareigų ir įkalintas po to, kai susipyko su Turkijos pasaulietiniu teismu, tačiau po kiek laiko jis tapo dar populiaresnis nei buvo ankščiau.  Turkijoje buvo trys partijos, uždraustas dėl islamizmo, nors dauguma musulmonų yra pasaulietiški ir šiuolaikiški, R. T. Erdogonas atkreipė dėmesį į tai ir  2001 metais įkūrė Teisingumo ir plėtros partiją, besiremiančią vakarietiška ideologija. 2003 metais jis buvo išrinktas ministru pirmininku, po keturių metų buvo perrinktas ir antrosios kadencijos metu atliko prieštaringą vaidmenį, atstovaudamas musulmonų pasaulį. Jis ėmė atvirai kritikuoti Izraelį, nepaisant stiprių ryšių tarp abiejų šalių, ragino palaikyti santykius su „Hamas“ ir prieštaravo JAV dėl sankcijų kėlimo Iranui. Kaip vienintelis musulmonų atstovas NATO ir energinga pasaulietinės demokratijos galva, Erdoganas turi gerą potencialą pertvarkyti neramųjį regioną.

REKLAMA

Pelinas Turgutas – Turkijos rašytojas ir žurnalistas.

Yukio Hatoyama pagal Ianą Burumą

Yukio Hatoyama (SCANPIX nuotr.)Yukio Hatoyama (SCANPIX nuotr.)

63-ų Yokio Hatoyma neatrodo, kaip revoliucionierius. Senos politinės šeimos palikuonis, Japonijos premjeras buvo nuspėjamas savo ankstyvoje politinėje karjeroje kaip augantis politikas konservatyvioje Liberalų Demokratų Partijoje (LDP).

Nebūdamas revoliucingas, Hatoyma tapo dar ir kokiu revoliucijos lyderiu. Jis paliko LDP 1993 metais ir įkūrė naują partiją, kurią sujungė su kitomis grupėmis, ir galiausiai 2009  metais palaužė virtualią LDP politinę monopoliją. Jo partijos tikslai – daugiau partnerystės su JAV, daugiau valdžios kitoms politinėms partijoms, daugiau skaidrumo – visa tai labai pagirtina. Tačiau jei šie tikslai nebus greitai ir visiškai pasiekti, Hatoyama vis tiek jau padėjo pakeisti savo šalies santvarką, paversdamas ją iš vienos partijos valstybės į demokratinę. Tai yra pakankama priežastis švęsti.

REKLAMA

Ianas Buruma – Demokratijos, žmogaus teisių ir žurnalistikos dėstytojas Bardo Koledže.

Didvyriai

Billas Clintonas pagal Bono

B. Clintonas (SCANPIX nuotr.)B. Clintonas (SCANPIX nuotr.)

Yra profesorių, kurie pretenduoja į populistus ir populistų, kurie apsimeta profesoriais. Bet niekada nebuvo taip gerai atitinkančios viena kitą galvos ir širdies, kaip Williamo Jeffersono Clintono. Tai yra nesuvokiama pusiausvyra. Jis draugiškas žmonėms, ypač tiems, kuriems yra sunku. Ir nebuvo sunkiau niekam, nei tiems, kas sausio 12 dieną 2010 metais buvo Haityje.

63-ų Billas Clintonas ilgą laiką buvo įsimylėjęs šią nedidelę, žavią šalį. Jis mylėjo Haitį tokį, koks jis yra, ir idėją, koks jis galėtų būti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai kodėl jis pasirinko koordinuoti JAV paramą šiais metais kartu su Georgu W. Bushu. Ir Jungtinės Tautos padarė puikų pasirinkimą, kai skyrė B. Clintoną diplomatinių JT atstovu Haityje 2009 metais. Pradėjęs dalyvauti Haičio gyvenime daug ankščiau nei jį sukrėtė žemės drebėjimas, jis bus čia ir po to, kai pastatai bus atstatyti, dirbdamas kartu su Haičio gyventojais tol, kol bus tikras, kad viskas ne tik normaliai grįžo į savo vėžes, bet jau yra žymiai geriau, nei ankščiau. Tai daug sudėtingiau nei dėti plytas ir pilti ant jų kalkių skiedinį. Jis žino, kad Haičio katastrofa nėra vien gamtos sukelta.

REKLAMA

Kova su dideliu skurdu B. Clintonui nėra naujiena – jis dirbo Afrikoje daug metų, siekdamas skolų panaikinimo, po kurio 42 milijonai vaikų buvo išleisti į mokyklą. Jis negailėjo lėšų, kad galėtų sumažinti vaitų nuo AIDS kainas asmenims, kurie negali sau jų leisti.

Kur tik pakliūnu, jis visur kai mitinė būtybė. Ar tai Haitis, ar tai Afrika – didžiulė minia seks ten, kur jis eina. Roko žvaigždė negali būti prezidentu (džiaukitės tuo), tačiau visi mes turime priežasčių, kad prezidentas gali būti roko žvaigžde.

Bono – U2 grupės solistas.

Benas Stilleris pagal Roberto De Niro

B. Stilleris (SCANPIX nuotr.)B. Stilleris (SCANPIX nuotr.)

Kiekvienas komikas, aš žinau, tai rakštis „vienoje vietoje“. Aš esu dirbęs su geriausiais iš jų, ir aš mėgstu jų kompaniją po filmavimų. Viskas vaidinama juokais; nėra nieko švento, viskas tik dėl juoko.

REKLAMA

Benas Stilleris, su kuriuo susipažinau per “Paskutinį jaunikio išbandymą", yra kitoks. O, taip, jis irgi rakštis – kartais jis visiškai išprotėjęs – tačiau jis dar turi seną gerą pagarbos jausmą. Jam būdingas ramus, protingas elgesys, kurį aš taip vertinu.

Santykiai tarp aktorių gali būti nelygūs. Mes sakome, kad esame draugai, kai susiduriame tik kartą į dvejus ar trejus metus. Čia Benas vėl gi kitoks. Jei susitinkame, vadinasi, Benas atėjo dėl manęs. Jis atėjo į mano vestuves. Jis nustebino mane sveikinimu per Kennedy Center. Bet tai Benas. Pakvieskite jį į savo vestuves... pamatysite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali būti, kad mano draugas yra unikalus, turintis komišką dvasią ir gilią dvasinę natūrą. Jis mato viską, kas keista, egzotiška ar juokinga, bet ir nėra aklas tam, kas negražu, liūdną ar tragiška.

Kai Benas pajuto poreikį įsteigti mokyklas Haičio vaikams, jis rado būdą, kaip tai padaryti, derinant humorą ir humaniškumą. Jis įsteigė StillerStrong.org, kurio šūkis “Vokime puikias idėjas iš kitų labdarų“. Žmogus prisijungia dėl anekdotų, o paskui lieka, nes Benas jį sugraudina. Taip žmogus padaro savo įnašą ir pasaulyje pasidaro šiek tiek geriau.

REKLAMA

Roberto De Niro – aktorius, režisierius ir prodiuseris

Serena Williams pagal Billie Jean Kingą

S. Williams (SCANPIX nuotr.)S. Williams (SCANPIX nuotr.)

Serena Williams viena tų čempionių, kuri jau pranoko sportą ir paveikė mūsų visuomenę. Kai žaidžia tenisą, ji yra tokia susikoncentravusi, lyg niekada nebuvo uždirbusi nė vieno taško per savo karjerą.

Tačiau be žmonių, kurie seka kiekvieną jos žingsnį korte, ji turi vis augantį pulką gerbėjų už sporto ribų. 28-ių Serena turi įtakos kitų žmonių gyvenimams. Jos darbas su vaikais Kenijoje ir JAV pabrėžia švietimo ir išsilavinimo svarbą.

REKLAMA

Dėl pastangų, kurias ji deda į labdaras, Sereną žmonės mato didelėje aplinkoje. Ji turi kelis pomėgius – žinoma, tenisas viena iš jų – bet tai yra sėkmės korte ir stabilumo gyvenime pusiausvyra, kuri nubrėžia vis daugiau perspektyvų ir suteikia daugiau galimybių.

Billie Jean Kingas – teniso čempionas ir socialinio saugumo pradininkas, vienas iš Pasaulio teniso komandos įkūrėjų ir Moterų sporto fondo įkūrėjas.

Menininkai

Lady GaGa pagal Cyndi Lauper

Lady Gaga (SCANPIX nuotr.)Lady Gaga (SCANPIX nuotr.)

Pirmą kartą Lady Gagos vardą išgirdau iš mūsų bendro draugo. Negalėjo sustoti, kai kalbėjo apie ją. Paskui aš pasiklausiau jos dainų ir pagalvojau: „Wow, aš myliu tai“.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikėjo darbas – užfiksuoti, ar tai būtų žodžiai ar muzika, eilės ar daina – tuomet jis gali būti laikomas gyvu. Lady Gaga fiksuaja kiekvieną esamą akimirką.

Tu nueini į klubą šiomis dienomis ir galvoji, kas visi šie žmonės, esantys čia? Neatrodo, kad jie turėtų darbus. Kaip jie gali sau leisti būti čia? Lady Gagos daina „Beautiful, Dirty, Rich“ (Gražūs, purvini, turtingi) paaiškina viską. Kalba eina apie privačios mokyklos vaikus, kurie užaugo vakarėliuose. Štai iš kur atėjo ši daina. Gagos eilės labai literatūriškos. Kai išgirsti dainą „Bad Romance“, muzika iškart griebia už ausies. Tuomet ji pradeda dainuoti „I want your ugly/ I want your disease“ (Noriu tavęs bjauriojo, / Noriu tavo ligų) ir visi suklusta. Gaga pristato savo idėjas labai sudėtingai ir turi neįtikėtiną tikslumo pajūtį.

Žmonės pamiršta, kokia ji jaunutė. Jai tik 24-eri, ji daug jaunesnė, nei aš, kada tapau įžymi.

Kai matau Gagą, aš negaliu atsistebėti ja. Norisi vėl imtis veiklos. Vieną kartą ėmiau iš jos interviu ir ji pasirodė su skulptūra ant galvos. Aš pagalvojau, kaip tai nuostabu. Būdama šalia jos aš jaučiau sumaištį aplink mus. Bet man buvo nepaprastai patogu sėdėti šalia jos ir aš nė kiek nejaučiau nerimo, kad aš atrodau beprote. Ji yra ne pop atlikėja, ji yra pasirodymų menininkė. Ji pati yra menas. Ji yra skulptūra.

REKLAMA

Lauper yra Grammy apdovanojimo laimėtoja, pop atlikėja.

Marcas Jacobsas pagal  Victorią Beckham

M. Jacobsas (SCANPIX nuotr.)M. Jacobsas (SCANPIX nuotr.)

Marcas Jacobsas yra neabejotinai vienas įtakingiausių visų laikų dizainerių. Jis niekada nesekė mados ir tendencijos, jis klauso savo širdies ir sukuria tendencijas. Jo aistra kultūrai daro įtaką jo dizainui, spalvoms ir energijai. Tai jį išskiria iš bendraamžių.  Jis nebijo išsiskirti ir nejaučia spaudimo atitikti kažkokius standartus.

47-ių Marcas yra vienas įdomiausių ir intelektualiausių vyrų, kuriuos esu kada nors pažinojusi. Jis įkvepia ir moko mane kiekvieną kartą kai mes susitinkame. Jis nuolat keičiasi, kaip galima matyti iš kiekvienos jo kolekcijos, ar tai būtų darbas su „Louis Vuitton“ ar jo paties linija, kurią jis pradėjo 1986 metais. Jis pastebi grožį visur aplink jį. Kaip nieką kitą galiu ji pavadinti estetu. Jūs visada pamatysite, kai kas nors dėvi Marco Jacobso drabužius.

Victoria Beckham yra dainininkė, dizainerė ir modelis.

Daugiau galite pasiskaityti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų