REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nėra apibrėžta, ką reikėtų įsigyti būsimam kūdikiui, bet iš savo patirties galiu pasakyti, kad nemažai nėščiųjų, su kuriomis per daugelį metų teko bendrauti, žino būtinų daiktų sąrašą. Yra dvi pirkinių, kuriais reikia pasirūpinti iš anksto, grupės: drabužėliai ir priežiūros reikmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Drabužėliai kūdikiams

Naujagimiai ir kūdikiai negali deramai reguliuoti kūno temperatūros, todėl pirmosiomis gyvenimo savaitėmis juos reikia tinkamai aprengti, bet ne tiek, kas perkaistų. Patarčiau vadovautis paprasta taisykle: per pirmuosius du mėnesius kūdikis visą laiką turėtų būti aprengtas vienu drabužių sluoksniu daugiau, negu pati vilkite (žinoma, gali būti šiokių tokių skirtumų atsižvelgiant į metų laiką ir kūdikio savybes, nes vieni jautresni šalčiui negu kiti).

REKLAMA

Nepamirškite, kad kūdikis turi mažai plaukų arba jų visai neturi, todėl einant į lauką jam būtina po kaklu užrišama kepuraitė (kambaryje kepuraitės nereikia), o jeigu diena saulėta, reikėtų skrybėlaitės, kuri apsaugotų nuo saulės spindulių veidą ir kaklą.

Patogumas, praktiškumas ir priežiūros paprastumas yra svarbiausi kriterijai, kuriais patariu vadovautis pasirenkant draubužėlius kūdikiui. Pirkite tokius, kurie nevaržo kūdikio judesių, kuriuos aprengti ir nuvilkti galima labai paprastai, nevarginant vaiko. Drabužėliai turėtų būti be smulkių kaspinėlių, kilpų ir raištelių, į kuriuos galėtų įsipainioti kūdikio pirštai.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu, kad jie leistų odai kvėpuoti. Naujagimiai auga taip sparčiai, kad jiems skirti drabužėliai tinka tik maždaug porą savaičių, o jeigu jūs ar jūsų partneris yra aukštesni negu vidutinio ūgio, vos gimusiam kūdikiui jau gali nebetikti naujagimiams skirta apranga. Jam prireiks vyresniems kūdikiams pritaikytų drabužėlių.

Taigi kartu su dviem ar trimis naugimiams skirtais šliaužtinukais siūlyčiau iš karto pirkti vienu dydžiu didesnių drabužėlių. Nesigėdykite skolintis naujagimiams skirtos aprangos, jeigu tik yra galimybė. Ji visada būna mažai dėvėta, o praėjus maždaug mėnesiui nuo kūdikio gimimo viską galėsite grąžinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Drabužėlis ir medžiaga

Pirkite drabuėžlius iš natūralaus pluošto audinių, kuriuos galima skalbti skalbyklėje gana aukštos temperatūros vandenyje (ne mažiau kaip 40 ℃) ir džiovinti elektrinėje džiovykloje, jeigu ketinate taip džiovinti. Medvilniniai drabužiai geriausiai praleidžia orą, lengvai ir gerai skalbiami. Drabužėliai iš sintetinio pluošto netinka naujagimiams, ypač pirmosiomis savaitėmis po gimimo. Vilnoniai drabužiai tinka žiemą, tačiau jie gali dirginti naujagimio odą ir būti per šilti.

Apžiūrėkite, ar perkamus šliaužtinukus lengva apsivilkti ir nuvilkti, nes pirmaisiais mėnesiais kūdikiui vystyklus ir drabužius tenka keisti ne mažiau kaip 10 kartų per parą. Paieškokite drabužėlių, kurie atsegami ties juosmeniu. Tada nereikės kas kartą keičiant vystyklus ar sauskelnes viską nurengti ir vėl iš naujo aprengti.

REKLAMA

Jeigu kūdikis gims rudenį arba žiemą, jums teks nusipirkti ir šiltesnių drabužėlių. Kombinezonai su gobtuvais ir apavu yra geriausias pasirinkimas. Atkreipkite dėmesį į kombinezono išorinį audinį ir jo pamušalą, nes kai kurie iš jų būna šiltesni, o kiti - vėsesni.

Kūdikiui reikės šiltos kepuraitės (jie greitai sušąla, jeigu galva nepridengiama), kelių porų kumštinių pirštinių ir apavo, kad kojoms ir rankoms būtų šilta. Naujagimiai neretai pameta pirštines ar apavą, nes nuolat mosuoja rankomis arba spardosi.

REKLAMA

Kūdikių aprangos parduotuvėse galite rasti visokiausių modelių batelių, bet jie nereikalingi ir net gali kenkti, nes spaudžia pėdutes. Tikrų batelių (juos geriausia pirkti specializuotose parduotuvėse) jūsų vaikui reikės tik tada, kai jis pradės vaikščioti lauke.

Svarbu nepamiršti, kad daug drabužėlių jums dovanos giminės ir draugai, todėl stenkitės neprisipirkti per daug. Naujagimiui prireiks tik kelių viršutinių drabužėlių komplektų dienai, net jei jis atpils po kiekvieno maitinimo. Labai greitai jie bus per ankšti, todėl geriau iš anksto nepirkti per daug, o trūkstamų įsigyti tada, kai jų reikės.

Karolina Gintalienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų