REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D.Teišerskytė primena, kad dar šių metų liepos 1 d. Vyriausybė patvirtino Sumažintų valstybinio socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensavimo tvarkos koncepciją. valstietis.lt nuotr.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė Dalia Teišerskytė kreipėsi į Vyriausybę, prašydama įvertinti, ar sumažintų valstybinio socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensavimo tvarkos koncepcijoje numatytas pensijų kompensavimas neturėtų būti taikomas ir tais atvejais, jei pensiją turėjęs gauti asmuo mirė.

REKLAMA

Pasak jos, Civilinis kodeksas paveldėjimą apibrėžia kaip mirusiojo turtinių teisių, pareigų ir kai kurių asmeninių neturtinių teisių perėjimą jo įpėdiniams, taigi negautų sumažintų pensijų kompensacija jiems taip pat turėtų pakliūti į minėtos koncepcijos rėmus.

"Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iki kitų metų spalio 15 d. turėtų pateikti įstatymo projektą, kuriuo būtų reglamentuojama valstybinio socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensavimo tvarka. Kartu turėtų būti pateikti siūlymai, kaip proporcingai ir teisingai kompensuoti praradimus dėl sumažintų valstybinių pensijų. Nors numatyta, kad vyresnio amžiaus asmenims pensijos turėtų būti kompensuojamos sparčiau, bet koncepcijoje nieko nekalbama apie kompensacijas už mirusius pensijų gavėjus, kurie gavo sumažintas pensijas", - teigia parlamentarė D. Teišerskytė.

Seimo narės teigimu, remiantis šiuo metu galiojančiu Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymu, pensininkui mirus pensija išmokama jį palaidojusiems asmenims už mirties mėnesį, jei ji dar nebuvo išmokėta, ir vieno mėnesio paskirtosios pensijos dydžio suma. Pensininkui apskaičiuotos kitos pensijų sumos, kurios jam priklausė ir kurių jis dėl mirties negavo, išmokamos mirusio pensininko įpėdiniams. "Akivaizdu, kad įvertinus galiojančias teisės aktų nuostatas bei siekiant teisingo kompensavimo, mirus pensijos gavėjui, sumažintų valstybinio socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensacija taip pat turėtų būti išmokama jo įpėdiniams", - komentuoja D. Teišerskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų