REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą išrinktos produktyviausios bendrovės Baltijos šalyse. Tarptautinė tyrimų bendrovė ,,Profiles International“ skelbia, kad pagal bendrą produktyviausių įmonių skaičių Lietuva ir Latvija turi po 11 sričių lyderių, Estijoje veikia 7 savo srityse produktyviausiomis pripažintos bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA

Produktyviausių  Baltijos regiono įmonių sąraše išsiskiria Lietuvos įmonės „Sicor Biotech“ (biotechnologijos), UAB „Mestilla“  (chemijos pramonė), „Tele2“ (IT ir telekomunikacijos) ir „Neste Lietuva“ (degalinės). Jos savo darbo našumu žymiai lenkia artimiausius savo varžovus iš Estijos ir Latvijos.

REKLAMA

Kaip atskleidė tyrimas, visose trijose Baltijos šalyse įmonių produktyvumo vidurkis panašus, tačiau kai kuriuose sektoriuose atskirų valstybių įmonės yra gerokai pranašesnės.

Lietuvos įmonės yra lyderės biotechnologijų, chemijos, IT sektoriuose, taip pat mūsų šalis pirmauja ir mažmeninės prekybos, draudimo bei bankų srityse. Estijos bendrovės lyderiauja tekstilės gamybos sektoriuje, o Latvija dominuoja žemės ūkio bei transporto srityse. Tiesa, jai stiprią konkurenciją šiuose sektoriuose sudaro ir Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA

Statybos ir nekilnojamojo turto, medienos, automobilių pardavimo srities lyderės yra Latvijos ir Estijos įmonės, o lietuviškos šių sektorių bendrovės nuo jų gerokai atsilieka.

„ Atliekant tyrimą nustebino tai, jog Lietuvos statytojų produktyvumas labai žemas, nors jų turime ir ganėtinai daug, o štai IT sektorius smagiai pradžiugino, esame šio sektoriaus lyderiai“, - teigia Airida Zavadskė, „Profiles International“ vadovė Baltijos šalims.

Bendrovių produktyvumas buvo vertinamas lyginant įmonės pajamas ir darbuotojų skaičių. Ištyrus beveik pusantro tūkstančio Lietuvos, Latvijos ir Estijos įmonių, turinčių daugiau kaip pusę  milijono darbuotojų, tyrėjai ne tik sudarė produktyviausių bendrovių sąrašus, bet ir pateikė receptą, ką daryti kitoms įmonėms, siekiančioms gerinti savo darbo našumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galime įvardyti tris svarbiausius bruožus, būdingus dideliu produktyvumu pasižyminčioms įmonėms. Tai pažangiai organizuota veikla, efektyvūs vadovai ir veiksmingai pasitelkiami darbuotojai, - sėkmės paslaptimis dalijosi „Profiles International“ vadovė Baltijos šalims. – Kalbant paprastai, produktyviausios Baltijos šalyse įmonės padaro daugiau pasitelkdamos mažiau darbuotojų“, - konstatuoja tyrėja.

Tarptautinės tyrimų bendrovės vadovė taip pat mini, jog vienas svarbių produktyvios įmonės savybių yra inovatyvumas, tačiau jis, anot A. Zavadskės, turėtų būti suprantamas kitaip nei įprasta.

REKLAMA

„ Inovatyvumas nėra dideli įmonės atradimai, o tiesiog daug mažų patobulinimų atliekamų kasdien, kurie ir duoda gerą bendrą rezultatą“, - aiškina ji.

Paklausta, ko trūksta Baltijos šalių įmonėms, kad jos dirbtų produktyviai, tyrėja teigia pastebėjusi, jog dauguma įmonių vadovų stokoja vadybinių įgūdžių bei savimotyvacijos.

„ Norint būti produktyviems svarbu pasirinkti tinkamus žmones ir tinkamai organizuoti darbą, - sako A. Zavadskė. – Vis dėlto, nors receptas ir skamba ganėtinai paprastai, jį įgyvendinti tikrai nėra labai lengva“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų