REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas tai yra sapnas? Kol kas niekas tiksliai negali to pasakyti. Iš kur sapnai atkeliauja pas mus? Kas lemia jų siužetus ir pobūdį? Kodėl sapne toks stiprus realybės pojūtis? Dar sunkiau vienareikšmiškai atsakyti, kas nulemia pranašingus sapnus? Kodėl manoma, kad dažniausiai pranašingi sapnai regimi naktį iš ketvirtadienio į penktadienį?

REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų, kuo gi tokia ypatinga ta naktis iš ketvirtadienio į penktadienį, kad būtent tuo metu sapnai apdovanojami pranašingais motyvais?

REKLAMA

Deja, bemaž visi šie klausimai – retoriniai. Skirtingos mistikų kartos atsakinėjo į juos įvairiai, pateikė ne vieną hipotezę. Bet, deja, iki šiol neegzistuoja vieningo apibrėžimo visiems.

Viena galima pasakyti tiksliai: sapnai egzistuoja, o kai kurie iš jų tikrai pranašingi. Net jei jūs ir teigiate, kad nesapnuojate – tai tereiškia, kad savo sapnų neprisimenate.

Kaip paaiškinti tai, kas nepaaiškinama?

Sapnai – vienas iš mįslingiausių žmogaus gyvenimo reiškinių. Tai savotiškas irrealumas. Nors, ko gero, tiksliau būtų juos pavadinti paraleline realybe. Kaip aplink mus egzistuoja realus pasaulis, taip mumyse glūdi sapnų šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Psichoanalizėje sapnai vadinami pasąmonės paslaptimis, dvasios pasauliais. Štai kaip aprašoma sapnuojančio žmogaus būklė: kai kūnas miega, sąmonė atsijungia, atsiveria pasąmonė, ir siela nuklysta į laisvą skrydį.

Plevenančios sielos kelionė – štai kas yra mūsų sapnų pagrindas. To atmintis saugoma pasąmonėje, bet kartais prasprūsta ir į sąmonės lygmenį. Taip nutinka kai, pavyzdžiui, išvystame kokį nors kiemą, kuriame niekada nesame buvę, bet, nepaisant to, jis mums atrodo pažįstamas. Arba kai pirmą kartą susitinkame su žmogum, o jau po keleto pokalbio minučių pasijuntame taip, tarsi su juo būtume seniai pažįstami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet netgi jei ir nekreipsime dėmesio į psichoanalizės teorijas, kuriomis abejoja daugybė mokslininkų, sapną galima atitinkamai paaiškinti ir žvelgiant iš perdėm materialių pozicijų.

Mes suvokiame pasaulį jutimo organais. Dalį šių pojūčių sąmoningai suvokiame, paverčiame mintimis. O dalis taip ir lieka tik pojūčių lygmenyje, dėl kokių nors priežasčių taip ir neįsisąmoninta. Tuo tarpu sapno metu visai informacija, sukaupta būdraujant, kaip tik ir susijungia į visumą. Iš to susidaro gana išsamus vaizdas, tai leidžia jį analizuoti, aiškinti ir prieiti išmintingų išvadų.

REKLAMA

Sapnai glaudžiai susiję su realybe, yra jos tęsinys. Turėdama tikslesnes galimybes analizuoti pasąmonė stengiasi perteikti mums numatomus įvykius sapnuose tam tikrais pavidalais, siužetais, asociacijomis.

Bet kartais pasąmonė provokuoja tik kankinančius naktinius košmarus – ir visa tai tam, kad padėtų mums iškrauti susikaupusį stresą ir atsikratyti mums gyventi trukdančių baimių.

Kiekvieno išmintingo žmogaus užduotis – išmokti suprasti paslėptas sapnų prasmes ir atskirti pranašingus sapnus nuo visiškai nereikšmingų.

REKLAMA

Kaip žinoti, ar sapnas pranašingas?

Atrodytų, jei tiesa teiginys, kad pranašingi sapnai sapnuojami tik naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, tai būtų patogus ir tikslus kriterijus. Deja! Esama tik tikimybės, kad pranašingą sapną susapnuosite būtent tą naktį.

Bet vis dėlto tai – daugiau prietaras, savo šaknimis siekiantis tuos tolimus laikus, kada žmonės pernelyg rimtai žiūrėdavo į daugelį nerimtų dalykų. Taip jiems buvo lengviau gyventi – kliaujantis primityviu ir paprastu nežinomų dalykų aiškinimu.

Tačiau paanalizavus tai išsamiau tenka pripažinti, kad jokių griežtų sąsajų su konkrečia savaitės diena nėra ir negali būti. Pranašingą sapną galima susapnuoti bet kurią naktį. Klausimas – kaip suvokti, kad būtent šis sapnas buvo pranašingas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomiausia, kad kiekvienas, kas tiki sapnais, turi savo būdą nustatyti, kuris sapnas buvo prasmingas. Galbūt tai ir yra vienintelis patikimas kriterijus?

Ir vis dėlto sapnų žinovai turi visiems rekomenduojamų patarimų, kaip išmokti atskirti pranašingus sapnus.

Kadangi prabudimas – tarpinė būsena tarp sapno ir realybės, atsikėlus nerekomenduojama skubėti išsiaiškinti, ką prieš akimirką sapnavote. Padarykite pauzę. Ji reikalinga tam, kad organizmas išeitų iš susidvejinimo būsenos, susikoncentruotų.

Tada tikslingai pasitikrinkite sapną maždaug taip:

• Esmė - ne prasmė. Neanalizuokite sapno prasmės atžvilgiu. Daugiau dėmesio skirkite sapno metu išgyventoms emocijoms ir jausmams.

REKLAMA

• Jausmai. Jei jaučiate tokius jausmus, kaip smalsumas, nuostaba, arba nekantraujate kam nors papasakoti savo sapną – atsipalaiduokite. Veikiausiai šis sapnas nepranašingas. Jame – tai, kas jau nutikę. Įsigilinę surastumėte chaotiškame sapno siužete savo praeities įvykių. Tiesiog pamirškite šį sapną. O kad lengviau jo atsikratytumėte – galite netgi kam nors papasakoti. Tada sapnas tikrai jus paleis.

• Emocija. Jei prabudę jaučiate šėlstančias stiprias emocijas ir jūsų neapleidžia jausmas, kad tai, ką susapnavote, nutiko realybėje – daug šansų, kad kaip tik šis sapnas pranašingas. Tada vertėtų paieškoti gilesnės jo prasmės.

REKLAMA

Kaip atspėti pranašystės prasmę?

Pranašingi sapnai – tai tokie sapnai, kurie išsipildo. Bet kaip būtent gali išsipildyti tai, ką susapnavote – ne taip jau paprasta išsiaiškinti. Pranašystė pranašystei nelygu. Galima išskirti mažiausiai 5 sapno pranašystės apraiškas:

1. Tiesioginė. Tai, ką susapnavote, išsipildys realybėje būtent taip, kaip regėjote sapne.

2. Atbulinė. Tai, ką susapnavote, išsipildys realybėje, tik viskas bus atvirkščiai.

3. Tariama. Tai, kas susapnuota, virtualiai įgyvendina dar neįgyvendintus planus, išpildo kokį nors troškimą, pavaizduoja vieną iš sprendimų. Sapnas tarsi surepetuoja tai, kas galėtų tapti realybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Įspėjamoji. Sapnas neša kokią nors žinią. Tokiu atveju dažniausiai šios žinios mintis užkoduota tam tikrų sapno vaizdinių, juos būtina iš simbolių kalbos iškoduoti.

5. Nemirtingumas. Jei mirusieji sapnuojami kaip gyvi, o jūs sapne tarsi nežinote, kad jų jau nėra tarp mūsų – tai tarsi patvirtinimas, kad gyvenimas yra amžinas ir tęsiasi po mirties, tik jau kitame pasaulyje.

Sudėtingiausia išsiaiškinti pranašingo sapno simbolius. Žinovai nepataria naudotis tradiciniais sapnininkais, Kiekvienas žmogus turi savą asociacijų sistemą, todėl viskas labai individualu.

REKLAMA

Kur kas išmintingiau būtų susidaryti savo sapnininką. Svarbiausia – nemėginkite išsiaiškinti sapno kaip galima geričiau. Geriau palaukite. Manoma, kad jei simbolių ir nesupratote iš karto, anksčiau ar vėliau vis tiek intuicija padės rasti raktą į sapno vaizdinius. Pasitikėkite savo pasąmone. Pamatysite, pagalbos, pasufleravimo sulauksite visai netikėtai. Bet tikrai sulauksite.

O svarbiausia – vis dėlto pernelyg nesureikšminkite savo sapnų. Tikėkite jais, bet be fanatizmo. Šiaip ar taip, pranašingas sapnas – tai dar ne nuosprendis, o tik galimybė, tikimybė, vienas iš ateities variantų. Juk gavę įspėjimą mes vis dar galime pakeisti savo likimą geresne linkme. Todėl kad ir ką bylotų sapnas, kaip viskas nutiks realybėje priklauso tik nuo jūsų!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų