REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministerija meta gelbėjimosi ratą prasiskolinusiai Vilniaus savivaldybei: teikiant kitų metų biudžeto projektą, numatoma gerokai padidinti savivaldybės skolinimosi limitą. Tai leis sostinei atsiskaityti su šiandieniais kreditoriais, bet įklampins į skolas bent 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak sostinės vicemero Romo Adomavičiaus, savivaldybei pavyko įtikinti Finansų ministeriją, kad Vilnius daugybę metų buvo nuskriaustas, palyginti su kitomis savivaldybėmis, kurios galėjo disponuoti visa jų teritorijoje surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma.

REKLAMA

“Vilnius šiuo metu surenka apie 1,5 mlrd. litų GPM. Jeigu mums jo skirtų bent mažiausią procentą, savivaldybėms skiriama 85 proc., sostinę galėtume paversti paveiksliuku, tikru ateities miestu, - “Respubliką" tikino R.Adomavičius. - Deja, dabar teoriškai Vilniui skiriama 40 proc. surinkto GPM, o praktiškai šiemet gavome vos 21 procentą".

Pasak vicemero, kai sostinę pradėjo smaugti skolos, visi apsižiūrėjo, kad situaciją būtina kuo greičiau taisyti, todėl ir Finansų ministerijos reakcija buvusi “labai geranoriška".

REKLAMA
REKLAMA

R.Adomavičius negalėjo tiksliai įvardyti sumos, kurią ketinama skolintis, bet apytikriai ji siektų 400 mln. litų.

“Savivaldybės kreditoriai perleidžia savo reikalavimo teises tretiesiems asmenims - daugiausia bankams. Na, o bankai galiausiai ateis pas mus, ir turėsime pasakyti, kada jie atgaus tuos pinigus", - aiškino vicemeras. Jis neslėpė, kad pasitarimai vyko ir su bankais. Mat šie taip pat turi pritarti idėjai, kad būtų padidintas skolinimosi limitas ir kad Vilniaus savivaldybė galėtų pasiskolinti pakankamą kiekį lėšų, esant palankioms palūkanoms, ilgam laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Lėšos reikalingos, kad būtų galima padengti trumpalaikius savivaldybės įsipareigojimus ir paversti juos ilgalaikiais - išdėlioti skolų grąžinimą per 20 metų laikotarpį, taip sudarant miestui galimybę atsitiesti finansiškai", - sostinės klampinimą į skolas teisino R.Adomavičius.

Finansų ministerijos atstovai tvirtina, kad sostinės politikai skolintomis lėšomis negalės švaistytis kur tik užsimanę, nes bus nustatyti griežti apribojimai. Naujos paskolos galės būti naudojamos tik atsiskaitant su kreditoriais ir esamoms brangesnėms skoloms perfinansuoti.

Jeigu Seimas pritars 2011 m. valstybės ir savivaldybių biudžeto projektui, Vilniaus valdžia daugiau skolintis galės jau po Naujųjų metų.

Alia ZINKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų