REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Katastrofiškai didėjant pašalpų gavėjų armijai valstybė pašalpas žmonėms jau moka iš skolintų pinigų. Kabindama po kaklu vis didesnį skolos akmenį ne tik dabar dirbantiems, bet ir dar negimusiems būsimiesiems Lietuvos piliečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Artėja prie milijardo

Socialinėms išmokoms ir kompensacijoms mokėti per 2010 m. pirmą pusmetį jau išleista 316,1 mln. litų. Planuojama, kad skurstančių žmonių būčiai pagerinti šiemet iš viso prireiks daugiau nei 670 mln. litų. Ar atlaikys tokią pašalpų naštą Lietuva?

REKLAMA

Vien Šiauliuose išmokamų socialinių pašalpų suma per dvejus pastaruosius metus išaugo net 16 kartų: nuo 1 mln. litų su trupučiu 2008-aisiais iki prognozuojamų 16 mln. litų šiemet.

Spalio 1 d. duomenimis, šalies teritorinėse darbo biržose buvo registruota 309,4 tūkst. bedarbių - tai sudarė 14,3 proc. visų darbingų šalies gyventojų. Didžiulis nedarbas įvardijamas kaip viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių paramos gavėjų armija išaugo iki rekordinių aukštumų.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, vidutiniškai per vieną šių metų pirmo pusmečio mėnesį socialinę pašalpą gavo 159,7 tūkst. šalies gyventojų. Tai yra daugiau žmonių, nei gyvena ketvirtame pagal dydį šalyje Šiaulių mieste (2010 m. pradžioje Šiauliuose gyveno beveik 125,5 tūkst. žmonių). Pernai analogišku laikotarpiu socialinę pašalpą per mėnesį vidutiniškai gaudavo 56,9 tūkst. žmonių. Beveik triskart mažiau nei šiemet.

Per 2009 m. pirmą pusmetį maisto paketais buvo paremta apie 270 tūkst. asmenų, šiemet analogišku laikotarpiu maisto paketų gavėjų skaičius išaugo iki beveik 493 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsekusį pašalpų ir kompensacijų maišą šiemet teko pildyti jau du kartus. Vyriausybės 2010 m. birželio 2 d. nutarimu socialinėms išmokoms ir kompensacijoms papildomai skirta 76,6 mln. litų, o rugpjūčio 31 d. nutarimu - papildomai dar 149,2 mln. litų.

Dvi Vyriausybės klaidos

Visi „Respublikos" kalbinti ekonomistai minėjo dvi esmines klaidas, nulėmusias apgailėtiną šiandienę padėtį: neįsisavintos europinės lėšos ir naktinės mokesčių reformos metu sužlugdytas verslas.

„Planuojant biudžetą iš karto numatyti tiek lėšų, kiek užtektų pašalpoms Individualių įmonių apkrovimo didžiuliais mokesčiais pasekmė - 7 tūkst. individualių įmonių, kurios sustabdė veiklą. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį 2250 individualių įmonių bankrutavo, o įsisteigė tik 250 naujų.

REKLAMA

Valstybei vėl teks skolintis. Arba vidaus rinkoje, arba tarptautinėse finansų institucijose.

Pašalpų atvažiuoja ir mersedesais

„Situacija bloga, - trumpai drūtai reziumavo padėtį dėl pašalpų Anykščių rajone šio rajono meras Sigutis Obelevičius. - Pašalpas dar išmokame laiku, bet socialinės paramos skyriuje jau sunku susitvarkyti su pareiškėjais, jų antplūdis - didžiulis. Kažką valstybė turi daryti, nes čia - jau nesąmonė".

S.Obelevičius tiki, kad dauguma žmonių pašalpas gauna teisėtai, tačiau pastebėjo, kad tarp pašalpų gavėjų esama ir gudručių. Atvažiuojančių pašalpų pasiimti mersedesais.

REKLAMA

„Žmonės kažkur šešėlyje dirba, turbūt uždirba daugiau negu meras, o dar pasiima ir pašalpą, - piktnaudžiavimo valstybės sąskaita pavyzdį pateikė S.Obelevičius. - Reikia imtis priemonių padėčiai taisyti, nes su pašalpomis valstybė jau priėjo liepto galą. Jei taip ir toliau - greitai bus pravalgyta ir išdalyta pusė valstybės biudžeto".

Meras pastebėjo, kad daliai žmonių, gaunančių įvairias pašalpas ir kompensacijas, nemokamą maitinimą vaikams, šiandien jau nieku gyvu neapsimoka dirbti už minimumą. Nes kai kurie ir nieko nedirbdami susirenka mažne po 1,5 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Socialinėms pašalpoms Anykščiuose šiemet buvo skirta tiek, kiek ir praėjusiais metais, tačiau šie pinigai baigėsi rugpjūčio mėnesį, - reziumavo meras. - Nes per metus pašalpų gavėjų skaičius pas mus išaugo du kartus. Finansų ministerija porai mėnesių pervedė pinigų, bet lapkričio mėnesį jau vėl trūks apie 200 tūkstančių litų išmokėti pašalpoms už spalį. O prieš akis dar lapkritis ir gruodis, tad reikės dar apie 2 milijonų".

670 - tiek mln. litų planuojama skirti skurstantiems žmonėms. Ar atlaikys tokią pašalpų naštą Lietuva?

REKLAMA

Rima Baškienė - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė:

Stebina tai, kad vien socialinėms pašalpoms per metus išmokėti jau reikės apie pusę milijardo. Stebina ir tai, kad iš daugiau nei 300 tūkst. Lietuvos darbo biržoje registruotų bedarbių daugiau nei 50 proc. yra socialinių pašalpų gavėjai. Reikalinga sistema, kuri leistų darbą siūlyti pirmiausia tiems žmonėms, kurie gauna socialines pašalpas. Valstybė turėtų suteikti galimybę tokiam žmogui užsidirbti pačiam. Mes iš esmės vėluojame dėl darbo vietų kūrimo, lengvatų verslui, džiugesio nėra vertinant ir europinių lėšų panaudojimą. Susitvarkę šiose srityse mes galėtume mažinti ir socialinių pašalpų gavėjų skaičių.

Sidas AKSOMAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų