REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį paskelbta tyrimo išvadą, pagal kurią nepasitvirtino prielaidos, kad maisto produktų kainos pastaruoju metu didėjo išimtinai dėl objektyvių ekonominių priežasčių, o ne dėl susilpnėjusios konkurencijos.

REKLAMA
REKLAMA

Išvadoje teigiama, kad, įvertinus pagrindinių gamybos išteklių kainų pasikeitimus ir pieno bei grūdų produktų didmeninių bei mažmeninių kainų pokyčius, nustatyta, jog vien šių išteklių kainų pasikeitimai nepaaiškina per metus įvykusio pieno ir duonos produktų mažmeninių kainų padidėjimo.

REKLAMA

Konkurencijos taryba, atlikusi tyrimą, konstatuoja, jog su maisto produktų kainų kilimo tendencija susiduria ne tik Lietuvos, bet ir kitų valstybių vartotojai, todėl tai nėra specifinė Lietuvos problema.

Tyrimas pradėtas Ministro pirmininko prašymu. Konkurencijos taryba tęsia tyrimą bei inicijuoja naują, ar gamintojai ir prekybininkai nėra arba nebuvo sudarę tarpusavio susitarimų, nederino veiksmų, dėl kurių būtų padidėjusios kainos.

REKLAMA
REKLAMA

„Joks politikų ar valstybės institucijų pavedimas, nurodymas ar kitoks paliepimas negali būti pagrindu pradėti tyrimą dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimo“, – tvirtina Konkurencijos taryba.

Konkurencijos tarybos turimi duomenys esą pagrįstai leido įtarti, kad ūkio subjektai savo veiksmais galimai pažeidė Konkurencijos įstatymą.

Konkurencijos taryba patvirtina, kad jos įgalioti pareigūnai, vykdydami pradėtų tyrimų veiksmus, jau atliko patikrinimus AB „Kauno grūdai“, UAB „Malsena plius“, UAB „Vilniaus duona“, UAB „Mantinga“ ir UAB „Fazer kepyklos“, AB „Pieno žvaigždės“, AB „Vilkyškių pieninė“, AB „Rokiškio sūris“ ir UAB „Rokiškio pienas“, UAB „Marijampolės pieno konservai“ ir AB „Žemaitijos pienas“, Lietuvos pieno perdirbėjus vienijančios asociacijos „Pieno centras“ patalpose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimai tęsiami toliau – Konkurencijos tarybos įgalioti pareigūnai tikrina mažmeninės prekybos įmones.

Tai, kad Konkurencijos tarybos įgalioti pareigūnai atlieka tyrimus dėl minėtų bendrovių veiksmų, nereiškia, kad ūkio subjektai yra kalti dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimų, ir neturi įtakos galutiniams sprendimams, kurie bus priimti atlikus tyrimą.

Konkurencijos taryba taip pat pasisako, kad būtų viešai skelbiami tam tikros dalies būtiniausių maisto produktų mažmeninių kainų atskiruose prekybos tinkluose prekybiniai antkainiai. Tokią nuostatą anksčiau yra pareiškusi ir Prezidentė, kuri, be kita ko, grasino ir antkainių reguliavimu, jei „nepavyksią susikalbėti“ su prekybos centrais.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, per metus Lietuvoje labiausiai brango grikiai, pomidorai ir pienas. Tuo tarpu kiek nukrito bananų, kumpio be kaulo ir kiaušinių kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų