REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paminklą ukrainiečių rašytojui ir dailininkui Tarasui Ševčenkai Vilniaus senamiestyje numatoma atidengti kitų metų gegužės mėnesį alėjoje tarp Arklių ir Visų Šventųjų gatvių.

REKLAMA
REKLAMA

Paminklo T. Ševčenkai Vilniuje vykdomieji darbai ir preliminari jo atidengimo data aptarta penktadienį Vilniaus mero pareigas einančio Stanislovo Šriūbėno susitikime su Ukrainos Parlamento kanclerio pirmuoju pavaduotoju Dmitrijumi Markovu ir Ukrainos ambasadoriumi Lietuvoje Sergijumi Popyku.

REKLAMA

Kitais metais bus minimos garsaus XIX a. ukrainiečių rašytojo, dailininko T. Ševčenkos (1814-1861) mirties 150-osios metinės. T. Ševčenka kelerius metus yra gyvenęs ir Vilniuje, šis miestas ir Lietuva neretai minimi rašytojo kūryboje ir laiškuose. Anksti netekęs tėvų, paauglystėje T. Ševčenka tarnavo dvarininko namuose. 1828-1931 m. su savo ponu buvo Vilniuje. Vilniaus universitete mokėsi dailės pas Joną Rustemą, tapo 1831 m. sukilimo liudininku.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Naujamiesčio rajone yra T. Ševčenkos gatvė, Vilniaus universitete atidengta paminklinė lenta.

Nemažai iškilių Lietuvos menininkų už nuopelnus Ukrainos kultūrai apdovanoti T. Ševčenkos vardo fondo premijomis - šis fondas buvo įkurtas 1999 metais ir globotas Lietuvos ir Ukrainos prezidentų. Pirmuoju fondo laureatu yra tapęs šviesaus atminimo poetas, vertėjas Jonas Strielkūnas, taip pat poetai, vertėjai Vladas Braziūnas, Algimantas Baltakis ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų