REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai griebiasi už galvų – drastiškai mažėja besiskiepijančių gyventojų. Pusė tėvų atsisako net ir privalomų vaikams skiepų: nuo vėjaraupių, raudonukės, stabligės, kokliušo. Tokias tendencijas medikai stebi jau metus. Medikai įspėja, kad taip masiškai atsisakant skiepų, po kelerių metų Lietuvoje gali kilti ligų protrūkių, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Nė vienam vaikui – nė vieno skiepo. Taip dar prieš septynerius metus apsisprendė viena vilniečių šeima. Mama teigia pasitikėjusi informacija iš užsienio, kur esą skiepų kaip neveiksmingų leista atsisakyti.

REKLAMA

„Panagrinėjus paaiškėjo, kad yra kai kurios ligos, kuriomis vaikui persirgus natūraliai, įgyjamas imunitetas visam gyvenimui. Tuo tarpu paskiepytas jis imunitetą turi tik tam tikram laikotarpiui ir sirgdamas vyresniam amžiuje žymiai sunkiai toleruoja tas ligas“, – teigė dviejų vaikų mama Monka Limbienė.

Medikai griebiasi už galvų – pastaraisiais metais privalomais skiepais nuo vėjaraupių, kokliušo, stabligės, difterijos ir kitų ligų vaikų nebeskiepija pusė tėvų. Medikai daro išvadą: tą lemia ne tik populiarėjanti ekologija, natūralizmas, bet ir po praūžusios gripo epidemijos apskritai kilęs nepasitikėjimais skiepais.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai tėvus perspėja, kad vaikams privalomi skiepai yra nuo pasaulyje populiariausių infekcijų, tad tėvams ir toliau taip drastiškai atsisakant skiepų, ateityje baiminamasi ligų protrūkių.

„Tam tikrą laiką tam tikrose Vakarų šalyse vaikai nebebuvo skiepijami nuo tymų. Ką mes matome šiais metais? Pradėjo sirgti vaikai tymais, registruojami mirčių atvejai, o sergamumas tymais pasiekė dešimtis tūkstančių atvejų“, – sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro atstovė Daiva Razmuvienė.

Neturint privalomų dešimties skiepų tėvams dėl jų neskiepytų vaikų gali kilti problemų keliaujant –kai kuriose šalyse privaloma būti pasiskiepijus nuo tam tikrų ligų. Kai kur ligų paso reikalaujama ir stojant į užsienio aukštąsias mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistika rodo, kad suaugusieji ne tik vaikų, bet ir patys nebesiskiepija. Lyginant su pernai, besiskiepijančiųjų skaičius sumažėjo perpus. Dažniausiai suaugusieji atsisako skiepų nuo vėjaraupių, erkinio encefalito ir hepatito A.

Medikų duomenimis, pasitaiko mėnesių, kai visoje šalyje nuo populiarių infekcijų pasiskiepija vos 10 žmonių.

Kristina Garalevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų