REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolei parengus ataskaitas, kuriose  įvardijama daug praėjusių metų biudžeto eikvojimo ir ekonominės politikos trūkumų, valdantieji jų komentuoti neskuba, o opozicija savotiškai triumfuoja, įrodinėdama, kad viskas nutiko taip, kaip ji ir sakė.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje dėl biudžeto vykdymo, kuri Seimą turėtų pasiekti kitą savaitę, anot žiniasklaidos, nurodoma, kad valstybės skola pernai padidėjo dvigubai, daugiau nei 56 procentai vidaus rinkoje pasiskolintų lėšų gauta neviešu būdu išplatinant Vyriausybės vertybinius popierius ir pan.

REKLAMA

Dar neapsvarstė

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir finansų viceministras Rolandas Kriščiūnas Vašingtone dalyvauja Pasaulio banko  ir Tarptautinio valiutos fondo valdytojų metiniame susitikime.

Valdančiosios Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Seimo biudžeto ir finansų komitete Petras Luomanas sakė dar negalįs pakomentuoti ataskaitos dėl biudžeto vykdymo, o laukiąs „platesnės diskusijos“ ir oficialios Vyriausybės reakcijos. „Šią savaitę plenariniai posėdžiai nevyksta, tai ir komitete niekas nebuvo svarstoma. Be abejo tas klausimas Seime iškils“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija triumfuoja

Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius sako, kad išvados yra dar ganėtinai švelnios ir tik iš dalies atspindi Vyriausybės finansų politikos trūkumus. „Atspindi Vyriausybės polinkį brangiai skolintis. Jei Valstybės kontrolė būtų įvertinusi ir 5 milijardų litų pasiskolinimą su 7 procentų palūkanomis  - dargi 10 metų laikotarpiui, tai ji būtų buvusi priversta padaryti dar griežtesnes išvadas. Ypatingai dėmesį dera atkreipti į paaiškėjusį skandalingą faktą, jog Rezervo fondo lėšos ir laisvos skolintos lėšos buvo laikomos komerciniuose bankuose, o ne Lietuvos banke, kaip reikalauja įstatymas. Kyla įtarimų dėl to ar Vyriausybė skaidriai valdo valstybės finansus“, – sakė jis portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitos opozicinės Darbo partijos frakcijose Seime seniūnas Vytautas Gapšys „Balsas.lt“ sakė, jog Valstybės kontrolės išvados aiškiai atspindi ir tai, kad jokių realių struktūrinių sprendimų, kurie būtų pagerinę padėtį nedarbo ar emigracijos mažinimo srityje – nėra. Jis cituoja kitą Valstybės kontrolės išvadą, kurioje konstatuojama, kad: „Vykdytos ekonomikos skatinimo plano priemonės neturėjo tokio poveikio Lietuvos ekonomikai, kuris būtų leidęs stabilizuoti 2009 m. pradžioje buvusį nedarbo lygį, įmonių bankrotų skaičių, emigracijos srautą, nes šie rodikliai iki 2009 m. pabaigos gerokai išaugo, o veikiančių ir įregistruotų naujų ūkio subjektų skaičius, lyginant su 2008 m., sumažėjo“.

REKLAMA

G. Vagnorius teigia, kad Vyriausybė apskritai yra nusišalinusi nuo ūkio valdymo ir nepriima jokių svarbių struktūrinių sprendimų. „Visada būna ir kažkas gero, bet man reiktų pagalvoti, norint dėl kažko pagirti. Taip iškart – neatsimenu“, - sakė jis.

Prezidentūra dar nematė

Seimo audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė sakė, jog ją ataskaitoje labiausiai nustebino tai, kad dėl 67 proc. audituotų pozicijų pareikšta „sąlyginė nuomonė“. „Tai iš esmės reiškia, kad išvada dėl šių pozicijų nėra nei tiegiama, nei neigiama. Tokia pati ir bendra išvada. Pažeidimų 2009 metais yra gana daug ir ganėtinai grubių. Negaliu suvokit, kodėl valdžia nevykdo pagrindinių šalies įstatymų, kurie reikalauja tam tikras lėšas laikyti Lietuvos banke, o į tai nusispjauna ir perveda juos į komercinius bankus“, - stebėjosi ji.

Prezidentūra penktadienį tvirtino ataskaitos dėl biudžeto vykdymo dar negavusi ir kokių nors komentarų pateikti negalėjo. Tikimasi, kad šalies vadovės Dalios Grybauskaitės kanceliariją dokumentas pasieks kitą savaitę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų