REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Branduolinių atliekų saugykloje „Nevada National Security Site“ (NNSS, JAV) saugomi šimtai tūkstančių kubinių metrų radioaktyvių medžiagų; be to, čia dažnai atliekami įvairių ginklų bandymai. Nuo šiol šiai strategiškai svarbiai vietovei saugoti bus pasitelkti robotizuoti kariniai visureigiai.

REKLAMA
REKLAMA

NNSS saugykla įkurta vos apie 100 km atstumu nuo Las Vegas miesto ir Nevados dykumoje užima maždaug 3500 kvadratinių kilometrų plotą. Tai puiki vieta branduolinių ginklų bandymams, kurie kadaise čia buvo atliekami – tada, kai tokio tipo eksperimentai dar buvo „madingi“. Kariškiams šios vietovės dydis taip pat kelia problemų – apsaugoti visą perimetrą nėra taip paprasta, kaip norėtųsi. Todėl pastaruoju metu NNSS saugojimui reikalingų pajėgų skaičius yra mažinamas pasitelkiant robotizuotus visureigius MDARS (Mobile Detection Assessment Response Systems). Vienas toks elektromechaninis sargas jau patruliuoja, keletas kitų yra ruošiami ir tarnybą turėtų pradėti artimiausiu metu.

REKLAMA

MDARS turi sumontuotą vaizdo kamerą, tačiau nėra ginkluoti, tad saugumo pažeidimo atveju vis dar tektų pasikliauti žmonių pajėgomis. Tačiau dyzeliniu varikliu varomas MDARS vienu bako pripildymu gali autonomiškai patruliuoti ištisas 16 valandų. Visureigiais taip pat galima transportuoti įvairius krovinius, tikrinti kitas apsaugos sistemas, pasinaudojant nuotolinėmis identifikacijos priemonėmis, tokiomis kaip RFID žymės. Tai, be abejo ,yra patogu, ypač atsižvelgiant į tai, kad ši vietovė yra ne tik radioaktyvių atliekų sąvartynas, bet ir bandymų placdarmas ginklus kuriantiems specialistams.

Saugyklos administratorių preliminariu vertinimu, MDARS įdiegimas lyginant su kitų apsaugos priemonių naudojimu kainuos 6 milijonais dolerių brangiau, tačiau kasmet bus sutaupoma po milijoną dolerių eksploatacinių išlaidų. Kaip veikia šis robotizuotas sargas, žiūrėkite šiame videosiužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų