REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

17-07: Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) nepritaria maisto kainų reguliavimui IR primena, kad maisto kainų reguliavimas yra akivaizdus planinės ekonomikos reliktas, nepasiekiantis teigiamų pokyčių ir pirmiausia žalingas vartotojams.

17-07: Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) nepritaria maisto kainų reguliavimui IR primena, kad maisto kainų reguliavimas yra akivaizdus planinės ekonomikos reliktas, nepasiekiantis teigiamų pokyčių ir pirmiausia žalingas vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto kainų reguliavimas tiesiogiai prieštarauja ūkinės veiklos laisvei, kaip tai suvokiama liberalioje visuomenėje ir garantuojama Konstitucijoje. Toks žingsnis didelę šalies ūkio dalį grąžintų valdžios kontrolei ir nustumtų modernėjančią Lietuvą atgal į totalitarinę ekonomiką, teigia LLRI.

REKLAMA

Instituto ekspertų teigimu, net ir laikinas maisto prekių kainų reguliavimo įvedimas, argumentuojant sunkia ekonomine situacija, būtų nepateisinamas veiksmas, kuris nusiųstų netinkamą žinią Lietuvos žmonėms apie mūsų ekonominę santvarką ir geresnio gyvenimo vilties šaltinį.

„Verta pabrėžti, kad Kainų įstatymo nuostatos, leidžiančios laikinas intervencijas į laisvą kainodarą, buvo priimtos 1990 metų liepą, praėjus vos keturiems mėnesiams po Nepriklausomybės paskelbimo, ekonomikos persitvarkymo pradžioje, tačiau nuo to laiko įstatymo nuostatomis niekada nebuvo pasinaudota, tad ir sunkiais pereinamaisiais laikais visuomenė suprato laisvų mainų ir laisvos kainodaros svarbą“, – sako ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto kainos nebuvo reguliuojamos ir 1999–2002 „Rusijos krizės“ metais, nors gyventojų realios pajamos buvo mažesnės nei dabar. Įvesdama maisto kainų reguliavimą Lietuvos valdžia pasiųstų pasauliui, investuotojams ir tarptautiniams partneriams žinią, kad Lietuvos ekonomikoje neveikia savaiminio reguliavimo mechanizmas, kad ji tvarkoma administraciniu-komandiniu būdu. Tai pastatytų mūsų šalį į vieną eilę su Baltarusija bei Venesuela.

LLRI ekspertai pabrėžia, kad prie kainų augimo prisideda ir padidinti mokesčiai, dėl to valdžia turėtų skubiai atšaukti „laikinai“, dėl krizės nuo 18 iki 21 proc. padidintą PVM, kuris daro visas prekes 21 proc. brangesnes. Vien sprendimas padidinti PVM prekes pabrangino papildomai 3 nuošimčiais visiems sunkiu krizės laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiek augančios, tiek krintančios kainos yra naudos siekiančių rinkos dalyvių veiksmų pasekmė. o žmonija nėra išradusi geresnės priemonės pažaboti godumą kaip konkurencija“, – sako LLRI.

Konkurenciją padidintų valstybės sukurtų kliūčių panaikinimas. Jei manoma, kad šiuo metu konkurencija yra varžoma, būtina panaikinti dirbtines kliūtis konkurencijai: išlaisvinti įėjimą į rinką, žemės įsigijimą, statybų procedūras.

Konkurencijai paskatinti valdžia turėtų saugoti tokias prekybos formas, kaip turgus, kooperatinė prekyba, plačiau ir nevaržomai naudoti patentus ir kitokius būdus, leidžiančius smulkiesiems, pradedantiesiems, šeimoms įeiti į prekybos rinką ir joje išsilaikyti.

REKLAMA

Smulkioms prekybos įmonėms ypač sunki yra biurokratijos ir prižiūrinčių institucijų našta, dažnai būtent dėl jos šios įmonės užsidaro arba traukiasi į šešėlį, tad kainomis ir konkurencija susirūpinę politikai pirmiausia turėtų imtis atsakomybės už reguliuojančių institucijų sutvarkymą.

Instituto ekspertai pabrėžia, kad būtent siūlomas kainų reguliavimas suvienodintų kainas, pašalintų konkurenciją ir veiktų kaip įteisintas kartelis.

-------

Su kainų augimu valdžia mėgins kovoti viešumu – rengiamasi viešai skelbti pagrindinių maisto produktų kainas. Tokį pasiūlymą yra pateikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, jam pritaria ir premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Ketvirtadienį per Žemės ūkio ministerijos posėdį sutarta parengti Vyriausybės nutarimo projektą, kuriame numatomas Konkurencijos tarybos ir Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro prie Žemės ūkio ministerijos bendradarbiavimas vykdant maisto produktų kainų stebėseną ir viešai skelbiant pagrindinių produktų kainas.

Konkurencijos taryba, įgyvendindama jai teisės aktų nustatytas funkcijas, įsipareigoja analizuoti, apibendrinti ir teikti visuomenei Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro surinktus duomenis.

Konkurencijos tarybos atstovė pranešė, kad jau baigiama maisto kainų kilimo analizė, tyrimo rezultatai bus pristatyti kitą savaitę. Šiam tikslui numatoma atidaryti interneto puslapį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašoma ministerijos pranešime spaudai, žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus vadovaujamame posėdyje dalyvavo atsakingi Prezidentūros, Konkurencijos tarybos, Lietuvos agrarinio ekonomikos instituto, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, Žemės ūkio ministerijos darbuotojai.

ELTA primena, kad viešumu kovoti su kainų augimu per susitikimą su Konkurencijos tarybos vadovu Jonu Rasimu yra pasiūliusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Per tą patį susitikimą valstybės vadovė ir pasiūlė, kad tą galėtų daryti Konkurencijos taryba kartu su Žemės ūkio produktų informacine sistema.

Kainų skelvimą reglamentuojantį Kainų įstatymo papildymo projektą trečiadienį Seime įregistravo parlamentaras Saulius Stoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų