REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010–2012 m. įgyvendinus planuojamus intelektinių transporto sistemų (ITS ) projektus, bus sukurtos paslaugos vairuotojams ir keliautojams, kurios padės jiems iš anksto suplanuoti patogų ir saugų kelionės maršrutą, greitai pasiekti kelionės tikslą, pranešė Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA

Šios paslaugos taip pat padės mažinti transporto priemonių kuro sąnaudas ir išmetamųjų dujų kiekį, todėl kelių priežiūros ir kitoms tarnyboms transporto sistema taps gerokai efektyvesnė, teigiama direkcijos pranešime. O svarbiausia, pasak Kelių direkcijos Eismo informacijos skyriaus vedėjo Gintaro Cilciaus, naujosios technologijos mažins eismo įvykių skaičių, padės išvengti skaudžiausių pasekmių.

REKLAMA

Viena pagrindinių naujovių – kitąmet išplėsti internetines paslaugas vartotojams. Ketinama sukurti interneto portalą vairuotojams ir keliautojams, kuris bus pasiekiamas adresais www.eismoinfo.lt, www.eismoinformacija.lt ir trafficinfo.lt. Prieš kelionę keliautojai galės suplanuoti savo kelionės maršrutą atsižvelgiant į esamus ar planuojamus apribojimus keliuose, oro sąlygas, kelio dangos būklę, kelio remonto darbus.

Skelbiama, kad portalo lankytojams realiu laiku bus teikiama informacija apie kelio remonto darbus, jų trukmę, apylankas, galimą vėlavimą dėl darbų; apie eismo intensyvumą ir vidutinį greitį atskiruose kelio ruožuose, perspėjimai apie eismo sutrikimus apie apribojimus keliuose dėl gamtinių sąlygų, eismo įvykių ar kitų priežasčių. Taip pat – apie kelių oro sąlygas, kelio dangos būklę bei perspėjimai apie pavojingus eismui reiškinius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Kelių direkcijos atstovų, interneto svetainėje informacija bus teikiama keliomis kalbomis realiu laiku. Bus galimi keli vaizdavimo būdai: žemėlapyje, lentelėje, grafike. Bendradarbiaujant su Bendruoju pagalbos centru, svetainėje bus teikiama informacija apie eismo įvykius realiu laiku ir jų sukeltus eismo sutrikimus bei apribojimo galiojimo laikas. Interneto svetainėje bus talpinama ir kita keliautojams naudinga informacija, pvz., informacija apie poilsio aikšteles, patarimai keliaujantiems, specifinė informacija vežėjams ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eismo informacijos svetainė bus naudinga ir planuojant maršrutus krovininiam transportui bei transportui vežančiam pavojingus krovinius. Negabaritinių arba sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojai galės preliminariai suplanuoti važiavimo maršrutą valstybinės reikšmės keliais atsižvelgiant į transporto priemonės gabaritus arba bendrąją masę. Taip pat bus galima gauti informaciją apie šiam transportui skirtas stovėjimo aikšteles ir pan., pavojingus krovinius vežančiam transportui leidžiamus maršrutus.

Kaip teigė G. Cilcius, bus sukurtos priemonės, padėsiančios operatyviai teikti patikimą informaciją apie eismo sąlygas žiniasklaidos atstovams. Vairuotojai ir keliautojai galės laiku sužinoti apie svarbius įvykius, galinčius įtakoti kelionę, ir apsispręsti dėl galimos kelionės maršruto, laiko, kelionės būdo. Tai gali būti, pvz., informacija apie škvalo sukeltus eismo sutrikimus, sustabdytą eismą, masinius renginius ir dėl taikomus eismo apribojimus.

REKLAMA

Dar viena naujovė – nuo kitų metų vairuotojai ir keliautojai informaciją apie kelių eismo sąlygas, apribojimus keliuose ir kt. galės gauti naudojant nešiojamus telefonus, prisijungus prie mobilioms naršyklėms skirtos interneto svetainės. Atsižvelgiant į nešiojamų telefonų ir kt. įrenginių populiarumą, ši paslauga turėtų būti labai patogi ir plačiai paplitusi. Ją bus galima pasinaudoti prieš kelionę, o tuo labiau – kelionės metu, tereiks turėti tam pritaikytą mobilaus ryšio įrenginį.

Glaudesnis bendradarbiavimas vyks tarp vairuotojų ir eismo informacijos centro operatorių. Vairuotojas galės pranešti informaciją operatoriui apie eismo sutrikimus kelyje, taip pat galės sužinoti informaciją apie eismo sąlygas jį dominančiame maršrute arba kelio vietoje.

REKLAMA

Vairuotojai, savo automobilyje turintys navigacinius prietaisus su RDS-TMC imtuvu, realiu laiku galės gauti informaciją apie jų kelyje laukiamas eismo sąlygas, eismo apribojimus, sutrikimus. Pavyzdžiui, vairuotojui per navigacinį prietaisą bus praneštą apie slidžią kelio dangą arba eismo įvykį jo maršrute.

Naudojant elektroninius kintamos informacijos ženklus, vairuotojai bus įspėjami apie slidžią kelio dangą, kelio remonto darbus, kliūtis kelyje ir kt. Minėtais ženklais, atsižvelgiant į kelio dangos slidumą ar kitas sąlygas, bus dinamiškai keičiamas leidžiamas greitis kelyje: pvz., pavojingose sankryžose pagrindiniu keliu važiuojantis vairuotojai bus įspėti, kad iš šalutinio kelio išvažiuoja automobilis ir būtina mažinti greitį; arba sustojus autobusui, toje kelio atkarpoje vairuotojai bus įspėjami apie einančius pėsčiuosius ir privalomą saugų greitį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelių priežiūros tarnyboms bus sukurtos specializuotos programos, kurios leis efektyviau atlikti kelių priežiūrą žiemos metu, planuoti negabaritinio ir sunkiasvorio transporto važiavimo maršrutus, stebėti pavojingas sankryžas ir pavojingus kelių ruožus ir, esant pavojingai situacijai, imtis reikiamų veiksmų (pvz., šalinti sniegą ar barstyti slidumą mažinančias priemones, nukreipti eismą apylanka, mažinti leidžiamą greitį, informuoti eismo dalyvius.

Bus galima efektyviau atlikti eismo apskaitą valstybinės reikšmės keliuose realiu laiku, tatai leis tiksliau nustatyti problemines vietas kelyje, imtis veiksmų joms pašalinti. Eismo informacija bus teikiama Bendrajam pagalbos centrui, jo operatoriai galės tiksliau nustatyti važiavimo maršrutą gelbėjimo tarnyboms, skubančioms į nelaimės vietą.

Visą informaciją apie eismo sąlygas savo paslaugose galės naudoti ir įvairios įmonės, siūlančios maršrutų planavimo paslaugas vairuotojams, ar kitas naudingas paslaugas. Tai padės plačiau paskleisti vairuotojams ir keliautojams būtiną informaciją, kad jie būtų laiku informuoti apie jų laukiančius pavojus kelyje, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų