REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karas dėl atliekų persikėlė į teismus ir gyventojų kiemus. Bandoma nusikratyti bendrovės „Specializuotas transportas“ paslaugų ir vienas po kito traukiami koziriai. Šiaulių priemiesčiuose ir visame rajone jau žadama atpiginti atliekų vežimą ir atliekų vežėjams metami nauji įtarimai. Įtarimai kelia klausimą, ar tiesa, kad Šiaulių miesto ir rajono gyventojai mokėjo už atliekas, nelegaliai vežamas iš Ginkūnų kapinių?

REKLAMA
REKLAMA

Kiemuose – dviejų įmonių konteineriai

Ginkūnų, Aleksandrijos ir kiti rajono gyventojai kiemuose jau turi po du konteinerius. Vienas – bendrovės „Specializuotas transportas“, kitas – Šiaulių rajono savivaldybės bendrovės „Kuršėnų komunalinis ūkis“.

REKLAMA

„Specializuoto transporto“ konteineriai stovi pilni, o bendrovės direktorius Rolandas Stanys teigia, kad įmonė atliekų neveš. Tačiau – nesąs prieš, jeigu švara pasirūpinsiąs „Kuršėnų komunalinis ūkis“.

Tokia situacija susiklostė po to, kai „Specializuotas transportas“ apskundė sprendimą atliekų vežimą patikėti Savivaldybės įmonei. Atliekų žadama nevežti tol, kol ginčas nebus išspręstas teisme.

Kurioziška situacija

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Lembutis stebisi Šiaulių apygardos administracinio teismo sprendimu, kuriuo buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, draudžiančios atliekas vežti rajono komunalininkams. Direktoriaus žodžiais, rajono Taryba turėjo teisę atliekų vežimą patikėti Savivaldybės įmonei ir laukia Viešųjų pirkimų tarnybos išaaiškinimo. Jis yra tikras, kad atsakymas bus teigiamas, nes turi paaiškinimą dėl analogiškos situacijos kitame rajone.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo spalio 1-osios sutartis su „Specializuotu transportu“ baigėsi, todėl teismo sprendimas skamba kiek kurioziškai. Nes „pratęsiama“ galioti pasibaigusi sutartis. Rajono Savivaldybės administracijos direktorius S. Lembutis mano, jog teismas nebuvo informuotas apie sutarties galiojimo pabaigą, todėl paaiškėjus naujoms aplinkybėms tikisi palankaus sprendimo.

Kaltina rinkos monopolizavimu

Pastaruoju metu rinkos Šiaulių apskrityje netenkančios bendrovės „Specializuotas transportas“ direktorius R. Stanys linkęs manyti, jog sprendimas atliekų tvarkymą patikėti Šiaulių rajono komunalininkams yra neteisėtas bandymas monopolizuoti rinką. Ir tikisi savo vadovaujamai įmonei palankaus sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, atliekas vežanti ne tik bendrovė „Kuršėnų komunalinis ūkis“ bet ir kita konkurentė – bendrovė „Švarinta“. R. Stanio žodžiais, visi šie faktai fiksuojami.

Mažėja kaina

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius S. Lembutis sako, jog sprendimas atliekų tvarkymą patikėti savo įmonei priimtas ir dėl to, kad administracija nebuvo patenkinta „Specializuoto transporto“ darbu. Be to, su Savivaldybei pavaldžia įmone – lengviau susikalbėti.

Administracijos direktoriaus S. Lembučio žodžiais, svarbiausias sprendimą nulėmęs argumentas – paslaugų kaina. Rajono komunalininkai atliekas veža pigiau nei tai darė bendrovė „Specializuotas transportas“. S. Lembutis skaičiuoja, kad atpigus paslaugai rajono gyventojams rinkliavą už atliekų tvarkymą galima sumažinti keturiais litais.

REKLAMA

Įtarimai

Juoda katė tarp rajono valdžios ir bendrovės „Specializuotas transportas“ perbėgo po to, kai kilo įtarimų, ar atliekų vežėjai „neprirašinėja“ svorių. Savivaldybės administracijos direktoriaus S. Lembučio žodžiais, jį pasiekusios žinios, kad bendrovės „Specializuotas transportas“ atliekų konteineriai stovi Ginkūnų kapinėse, nors atliekas turėjusi vežti bendrovė „Šiaulių apželdinimas“. Be to, Ginkūnų kapinės priklauso miestui.

S. Lembutis sako pats nuvažiavęs į kapines, siuntęs kitus administracijos darbuotojus – kaip liudininkus. Kilo įtarimas, kad atliekas vežantys „Specializuoto transporto“ automobiliai užsuka į Ginkūnų kapines ir susiverčia žaliąsias atliekas.

REKLAMA

Informaciją patikrino ir viešoji įstaiga Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, kuris nubaudė „Specializuotą transportą“ 20 tūkstančių litų bauda. Esą buvo įrodyti tik du tokie atliekų vežimo atvejai, nors įtarta, kad tai tęsėsi net dešimt mėnesių.

Įtarimus sustiprino ir tai, kad atliekų, vežamų į sąvartyną iš Ginkūnų kapinių, įspūdingai sumažėjo. Svarstoma, ar žaliosios atliekos nebuvo maišomos su komunalinėmis, nors tai griežtai draudžiama. Tokiu būdu atliekų vežėjai galėjo „pasunkinti“ komunalines atliekas ir gauti papildomų pajamų. Dėl to galėjo nukentėti Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras ir rinkliavą mokantys gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės „Specializuotas transportas“ direktorius R. Stanys įtarimus neigia ir tikina, kad baudos išrašytos remiantis vienašališkai sudarytos komisijos išvadomis.

Vyksta ikiteisminis tyrimas

„Šiaulių naujienos“ rašė, jog STT Šiaulių valdybos pareigūnai atlieka tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu. Tyrimas pradėtas po to, kai gauta duomenų, jog atliekas Šiaulių mieste surenkančios bendrovės „Specializuotas transportas“ darbuotojai, veikdami kartu su Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro darbininkais, galimai dirbtinai padidindavo į sąvartyną atvežtų atliekų kiekius. Dėl to atliekas surenkančiai įmonei už suteiktas paslaugas buvo mokamos realiais atliekų kiekiais nepagrįstos pinigų sumos.

REKLAMA

Manoma, kad ant svarstyklių užvažiuodavo du „Specializuoto transporto“ automobiliai, todėl atliekos „pasunkėdavo“.

STT Šiaulių valdybos pareigūnai bendrovėje „Specializuotas transportas“ atliko dokumentų poėmius, sulaikė ir apklausė keturis nusikalstamoje veikloje dalyvavusius bendrovės darbuotojus. Prieš tai pareigūnai lankėsi ir Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centre.

Žala, kurią galimai patyrė viešoji įstaiga Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, tikslinama.

Mykolas DEIKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų