REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak teisingumo ministro R.Šimašiaus,  dėl Ukmergės valdžios veiksmų gali susidaryti keliasdešimt milijonų litų nuostolių, ir juos, jei prireiks, turės atlyginti patys vietos gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ekstremalią situaciją sukėlė savivaldybės tarybos veiksmai. Konstatuojame, kad savivaldybės taryba yra atsakinga už tas pasekmes, kurios gali kilti priimant dabartinius žingsniusYra rizika, kad galima žala ukmergiškiams, įmonei susidarys nuo keliolikos iki keliasdešimt milijonų litų.

REKLAMA

Vyriausybė yra nusiteikusi taip, kad šitų nuostolių kompensavimas, jeigu jie susidarys, neguls ant kitų savivaldybių gyventojų pečių. Politinė atsakomybė guls ant savivaldybės tarybos, kuri turi laisvę priimti tam tikrus sprendimus, ir jeigu susidarys nuostoliai, jie guls ant Ukmergės gyventojų pečių“, – trečiadienį po Krizių valdymo komiteto posėdžio Vyriausybėje kalbėjo teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisingumo ministro, žala gali susidaryti dėl galimų įmonės „Miesto energija“ ieškinių, dėl Investicijų apsaugos įstatymų, kurio pažeidimai gali būti nagrinėjami tarptautiniame arbitraže, dėl to, kad savivaldybė naudoja brangesnį rezervinį kurą, daugybės kitų aspektų.

„Aš galiu konstatuoti, kad „Miesto energija“ prarado licenciją dėl to, kad ji buvo išmesta iš jai priklausančių patalpų“, – teigė R. Šimašius, tokiai situacijai pateikdamas analogiją spaudoje aprašytiems atvejams, kai užsienyje lietuviai išmeta gyventojus į gatvę, o po to gyvena ten, sakydami, kad jų negalima išvyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministro įsitikinimu, ekstremalią situaciją būtų teisingiausia atšaukti.

„Formaliai žiūrint, pagal Vyriausybės nutarimą, ji gali būti paskelbta, kai dalis gyventojų negauna šildymo, tačiau reikia konstatuoti, kad šildymo sezonas Ukmergėje paskelbtas anksčiausiai visoje Lietuvoje, ir reikia atkreipti dėmesį, kad savivaldybės veiksmai sukėlė tą situaciją. Ir pagal įstatymą, ir nutarimą dabar, kai gyventojai gauna šilumą, ekstremali padėtis turi būti atšaukta, ir savivaldybės taryba tą turi padaryti“, – sakė R. Šimašius.

REKLAMA

Ukmergės rajono meras Algirdas Kopūstas laikosi kitos nuomonės.

„Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), vakar (antradienį – ELTA) sustabdydama „Miesto energijos“ licenciją, leido teismams toliau spręsti klausimus. Pagal tai, kaip jie bus išspręsti, elgsis savivaldybė“, – sakė A. Kopūstas.

Anot mero, savivaldybė „Miesto energijai“ skolinga apie 1,5 mln. litų, neskaičiuojant gyventojų skolos, maždaug tokią pat sumą „Miesto energija“ skolinga ir savivaldybei.

A. Kopūstas net nekvestionuoja tarybos veiksmų teisėtumo. „Iki šios dienos mes per daug teisėtai elgėmės. Paskutiniai įvykiai, kai „Miesto energija“ įsilaužė į teisėtai teismų ir antstolių perduotą turtą, įsiveržė brutalia jėga ir apgaule ir naudojant smurtą, darome prielaidą, kad elgėmės per daug sąžiningai, nuo pat pirmos šio konflikto dienos stengėmės laikytis įstatymų“, – dėstė meras.

REKLAMA

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė tikino, kad šilumos kaina tesiskiria viena šimtąja procento, ir ją mažinti ateityje nėra jokio ekonominio pagrindo. Tuo tarpu meras žada, kad kaina mažės iki dešimties procentų, esą rezervų tam yra pastoviosiose ir valdymo išlaidose.

Meras patvirtino norįs, kad būtų suteikta licencija „Ukmergės energijai“. Kiek buvo išleista pinigų advokatams, jis neįvardina.

A. Kopūstas tikina neketinąs siekti antrai kadencijai būti perrinktu meru, o ar pretenduos į savivaldybių tarybas, sakė turi spręsti kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras siūlo atskirai nagrinėti ekstremalios situacijos ir šilumos kainų klausimus.

„Puikiai suprantame norą turėti mažesnes kainas, ir komitetas paprašė Kainų ir energetikos komisijos dar kartą atidžiai ir nuodugniai išnagrinėti, ar kainos yra tinkamos ir pagrįstos Ukmergės savivaldybėje, ar nėra manipuliavimų, ar ukmergiškiai nepermoka. Kainos ir ekstremalios situacijos klausimai yra atskiri“, – sakė R. Šimašius.

Prašo neatiduoti šilumos monopolininkams

Krizių valdymo komitetui tariantis dėl Ukmergės aprūpinimo šiluma, piketą prie Vyriausybės surengė Ukmergės savivaldybę palaikantys gyventojai. Pasak piketo iniciatoriaus Tomo Tomilino, nei gyventojų atstovai, nei teisininkai nebuvo įleisti į šį posėdį ir neturės galimybės išdėstyti savo poziciją aukščiausiems šalies vadovams.

REKLAMA

„Nepritariame sprendimų priėmimui už akių. Mus stebina Vyriausybės pozicija, kai viešumoje teigiama, kad pagrindinis tikslas – grąžinti žmonėms šilumos tiekimą. Tačiau ignoruojama informacija, kad šilumą ukmergiškiams savivaldybė tiekia jau nuo rugsėjo 30 dienos. Šiuo metu šildymas tiekiamas visiems gyventojams“, – sako R. Tomilinas.

Vyriausybės dėmesį mėginama atkreipti plakatais „Ukmergės savivalda gina žmones“, „Neatiduokit šilumos monopolininkams“, „Kurčia demokratija“, „Grąžinkit šildymą į savivaldybės rankas“, „Jūsų pareiga – rūpintis žmonių, o ne monopolininkų gerove“.

REKLAMA

T. Tomilino teigimu, tai ne paskutinis planuojamas gyventojų protestas prieš netvarką šilumos ūkyje. Šią arba kitą savaitę ketinama rengti didelį mitingą, kuriame kviečiami dalyvauti visi šalies gyventojai, nepritariantys situacijai šilumos ūkyje ir privatininkų nevaržomam monopoliui.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Sutartis buvo nutraukta paaiškėjus, kad „Miesto energija“ skirstė ir dalino pajamas tarp 20 fizinių ir juridinių asmenų, veikiančių skirtingose šalies ir pasaulio vietovėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas – beveik 30 ct/kWh su PVM.

Po keturis mėnesius trukusių ginčų savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija rugsėjo 28 d. paskelbė ekstremalią situaciją Ukmergės rajone ir atnaujino karšto vandens ir šilumos tiekimą gyventojams.

Šių metų įvykiai Ukmergėje atskleidė šilumos ūkio reguliavimo spragą, tačiau Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) tikina, kad gyventojai be šilumos neliks ir siūlo įteisinti garantinį šilumos tiekėją.

REKLAMA

VKEKK parengė, o Energetikos ministerija teikia Vyriausybei Šilumos ūkio įstatymo pataisų projektą. Jo tikslas - užtikrinti nenutrūkstamą šilumos energijos tiekimą vartotojams, kai atsiranda grėsmė, kad šilumos tiekimas gali nutrūkti.

Įstatymo pataisų projektas numato tokias problemas spręsti įvedant garantinio šilumos tiekimo sampratą ir veiklą. Garantinį šilumos tiekėją VKEKK turės parinkti konkurso būdu.

Projekte taip pat numatyta, kad tuo atveju, jeigu konkursas neįvyksta, garantinį šilumos tiekimą turės vykdyti VKEKK išrinktas ir motyvuotu sprendimu įpareigotas šilumos tiekėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų