REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų Nobelio premijos laureatai gaus realiai mažiausią piniginį prizą per visą dešimtmetį, praneša „Financial Times“. Taip nutiks dėl to, kad kasmetinės išmokos buvo įšaldytos aštuoneriems metams į priekį dėl Alfredo Nobelio paramos fondą finansuojančios įstaigos ištikusių finansinių sunkumų.

REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę Stokholme šešių sričių Nobelio premijos laureatams atiteks vis dar ta pati 10 mln. Švedijos kronų suma, tačiau tai bus mažiausia reali suma nuo 1999 metų. Per 2008 metų finansinę krizę fondas prarado 22,3 proc. savo vertės. Nors ir dalis žalos buvo padengta, tačiau metų gale fondo vertė siekė 3,11 mlrd. Švedijos kronų ir tai yra trečdaliu mažiau nei prieš dešimtmetį.

REKLAMA

Pastarasis įšaldymas sutampa su neramiu periodu Nobelio fondui, visame pasaulyje investuojančiam į turtą, nuo akcijų iki nekilnojamo turto, siekdami išlaikyti išlaikyti A. Nobelio sukauptą turtą, kurį panaudoja išmokėdami premijas.

Fondo generalinis direktorius Michaelis Sohlmanas teigė, kad fonas išlieka geros būklės ir šiuo metu turi beveik du kartus didesnį turtą, atsižvelgiant į infliaciją. nei A. Nobelio palikimas.

Jis pažymėjo, kad grynųjų pinigų vertė daugeliui užsienio premijos gavėjų išaugo, nes pačios kronos vertės pakilimo. Šalies valiuta įgavo galią dėl greito Švedijos ekonomikos atsigavimo ir dėl tvirtų viešųjų šalies finansų, kurie pavertė kroną prieglaudos valiuta nuo susirūpinimo dėl euro zonos bei Didžiosios Britanijos didžiulių skolų bei biudžeto deficitų.

REKLAMA
REKLAMA

10 mln. Švedijos kronos vertės apdovanojimo vertė lyginant su Didžiosios Britanijos valiuta išaugo nuo 668 tūkst. svarų sterlingų 2001 metais iki šiandieninės 930 tūkst. Tai yra geros naujienos trims šią savaitę jau apdovanotiems nugalėtojams, kurie visi yra iš Didžiosios Britanijos. Robertas Edwardsas laimėjo medicinos premiją už apvaisinimų in vitro (mėgintuvėlyje) išvystymą, o Mančesterio universitete dirbantys rusų mokslininkai Andre Geimas ir Konstantinas Novoselovas gavo fizikos apdovanojimą.

A. Nobelis savo 1895 metais parašytame testamente reikalavo, kad pajamos gautos iš jo turto būtų investuotos į „saugius vertybinius popierius“, o pelnas kasmet paskirstytas premijomis tiems, kurie padarė didžiausią naudą žmonijai.

Fondo vertė nuolat krito iki šeštojo dešimtmečio, kuomet Švedijos vyriausybė sankcionavo taisyklių, leidžiančių investuoti į platesnio pobūdžio turtą, apribojimus. Šiandien daugiau nei pusė viso fondo yra investuota į pasaulines akcijas, penktadalis į fiksuotų pajamų turtą, o dar 28 proc. yra skirta alternatyvioms investicijoms, tokioms kaip draudimo fondai ar nuosavybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų