REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagrindinis dėmesys planuojant kitų metų valstybės biudžetą turi būti skiriamas deficito bei valstybės skolos mažinimui, sako Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė, anot N. Udrėno, supranta biudžeto svarbą ir tikisi, kad jis bus priimtas laiku. Kol kas dėl galutinio valstybės biudžeto projekto Vyriausybė dar neapsisprendė.

REKLAMA

„Aišku tai, kad turime suvaldyti savo finansus. Kai kurios srit

ys bando prašyti didesnio finansavimo, o kiek tai yra pagrįsta, reikės išanalizuoti, kai bus galutinis projektas.

Aiški linija turi būti dėl deficito mažinimo, nes deficitas didina valstybės skolą ir tampa problematiška įvykdyti kitus numatytus įsipareigojimus“, – antradienį „Žinių radijuje“ kalbėjo Prezidentės atstovas.

N. Udrėnas priminė, kad valstybės skola 2008 metais sudarė 15,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o šių metų pabaigoje planuojama 36–37 proc. BVP valstybės skola.

REKLAMA
REKLAMA

„Taigi skolos augimas per tokį laiką yra tragiškas, spartus. Todėl kalbant apie biudžetą, apie tai, kur galima taupyti, reikia pasakyti, kad struktūrinės reformos dar neįvykdytos daugelyje sričių, todėl labai svarbu pagrįsti racionalų lėšų naudojimą ir dėl šios priežasties daugelyje vietų dar galima būtų, kaip sakoma, pasispausti ir iš tiesų įgyvendinti tas struktūrines reformas, ir tą efektą pateikti bendram biudžetui, kad tos išlaidos nedidėtų taip nesuvaldomai“, – komentavo šalies vadovės patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės atstovas, komentuodamas valstybės skolą, sakė, jog norint ją suvaldyti reikia laikytis griežtos biudžeto valdymo politikos. Stabilizavus finansus, bus galima skolintis su mažesnėmis palūkanomis.

Šiuo metu Lietuva palūkanoms atiduoda 2 mlrd. litų. Ši suma, pasak N. Udrėno lygi viešojo saugumo biudžetui arba pusei viso švietimo biudžeto. Anot jo, 2009-aisiais biudžeto deficitas artėjo prie 10 proc. BVP, o 2010-aisiais bus netoli 8 proc. BVP.

„Negalime pravalgyti daugiau negu uždirbame. (...) Nuo mūsų pačių priklauso, kaip suvaldysime savo apetitus ir padėsime pagrindus tolesniam augimui.

REKLAMA

Dabar susiverždami diržus, stabilizuodami finansus, turime struktūriškai mažinti biudžeto deficitą, ką turime daryti ir pagal Europos Tarybos rekomendacijas, maždaug po 2,25 proc. BVP kiekvienais metais, kad galėtume būti konkurencingi ateityje ir užtikrinti ateitį mūsų vaikams“, – sakė N. Udrėnas.

Finansų ministerijos duomenimis, Lietuvos valstybės planuojama skola metų pabaigoje sudarys 35,89 mlrd. litų, palūkanų šiais metais bus sumokėta apie 1,6 mlrd. litų.

Planuojama, kad kitais metais palūkanos sieks beveik 2 mlrd. litų, o valstybės biudžeto pajamos šiais metais sudarys 14 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų