REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradedami įgyvendinti pirmieji bendri Lietuvos, Baltarusijos ir Lenkijos bendradarbiavimo medicinos projektai. Anot medikų, bendra medicinos paslaugų sistema padės greičiau suteikti kvalifikuotą pagalbą abipus sienos gyvenantiems ir keliaujantiems žmonėms, praneša LTV informacinė laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas Gardino klinikinėje ligoninėje skubią medicinos pagalbą gali gauti tik Gardino srities gyventojai, o lietuviai, atvykę į Baltarusiją, – ne.

REKLAMA

Viešoji įstaiga „Euroregionas Nemunas“ parengė medicinos

projektą, kainuosiantį daugiau nei 7 mln. litų, kuriame numatytas Lietuvos ir Baltarusijos pasienio medicinos įstaigų bendradarbiavimas.

Siekiama sukurti bendrą medicinos sistemą, kad kiekvienas turistas, atsidūręs svečioje šalyje, galėtų gauti kvalifikuotą, skubią medicinos pagalbą ir prireikus jaustųsi užtikrintas dėl sveikatos paslaugų.

„Natūralu, kad ta parama bus jaučiama ne tik mūsų abiejų šalių gyventojams, bet ir tranzitu per mūsų šalį vykstantiems žmonės. Ir šiuo atveju pagrindinė idėja – kad visas regionas bendrai kovotų už tai, kad šis regionas gyventojams ir važiuojantiems per jį būtų saugesnis“, – sako įstaigos „Euroregiono Nemunas“ Marijampolės biuro vadovas Gintaras Skamaročius.

REKLAMA
REKLAMA

„Iki dabar, kad ir kaip gaila, mūsų šalyse nėra vienodų diagnostikos standartų, skubaus gydymo metodų. Todėl ir norime sukurti bendrą medicinos paslaugų teikimo sistemą“, – kalbėjo Gardino klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja Liudmila Bout-Gusaim.

Lietuvos–Baltarusijos pasienio regiono medicinos įstaigos už Europos Sąjungos finansuojamo projekto lėšas galės įsigyti vienodos modernios medicinos įrangos.

„Už projekto lėšas norėtume įsigyti keturis šiuolaikiškus greitosios medicinos pagalbos automobilius. Taip pat reikia įsigyti echoskopinę įrangą plaučiams tirti, laparoskopinėms operacijoms atlikti, visoje ligoninėje įdiegti informacinių technologijų sistemą, kuri leistų tartis ir konsultuotis su Lietuvos kolegomis“, – sakė Gardino klinikinės ligoninės direktorius Sergejus Lazarevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Numatyta, kad Lietuvos ir Baltarusijos medikai dalysis sukaupta patirtimi teorinėse ir praktinėse konferencijose, metodiniuose seminaruose.

„Svarbu patvirtinti skubios pagalbos ligų sąrašą, kurios ir tyko keliaujančiųjų. Jei tai operacija, tai iš operacinės gydytojas, pasinaudojęs informacinėmis technologijomis, galėtų susisiekti su kolegomis Alytuje ir gauti gydančio gydytojo ar eksperto konsultaciją. Ir atvirkščiai, alytiškiai galėtų gauti informaciją iš kolegų gardiniečių“, – pasakojo L. Bout-Gusaim.

Tikimasi, kad bendras Lietuvos ir Baltarusijos pasienio regionų medicinos projektas prasidės jau kitąmet. O rugsėjį pradėtas Lietuvos ir Lenkijos bendras pasienio regionų medicinos projektas, kuriam Europos Sąjunga skyrė apie 15 mln. litų.

Rūta LANKININKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų