REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaisiai prinoksta rugsėjo–spalio mėnesį, bet rinkti uogas rekomenduojama po šalnų, nes pašalę vaisiai pasidaro saldesni, ne tokie kartūs. Prieš šalnas nuskintus šermukšnius galima pašaldyti šaldytuve – po 1–2 parų bus skanesni.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo vertingi:

• Šermukšniuose gausu vitamino C, nemažai vitaminų P, E, K. Karotino prinokusiose uogose būna daugiau negu kai kurių veislių morkose ir šaltalankiuose.

• Vaisiai vartojami avitaminozės profilaktikai ir gydymui. Dėl palankaus vitaminų P ir C santykio rekomenduojami sergant ateroskleroze ir hipertonine liga.

• Liaudies medicina rekomenduoja šermukšnius vartoti kaip kraujavimą stabdančią priemonę, sergant plaučių ligomis, reumatu.

REKLAMA

Marinuoti šermukšniai

Marinatui: 1 l vandens, 600 g cukraus, 100 ml 9 proc. acto, kvapiųjų pipirų, malto cinamono.

Šermukšnius truputį pašaldykite šaldiklyje, tada suberkite į stiklainius kartu su prieskoniais (1 l stiklainiui – 6 pipirai ir 1 g cinamono). Užpilkite karštu marinatu. Kaitinkite 0,5 l talpos stiklainius 8 min., 1 l – 10 min.

Šermukšnių uogienė

1 l šermukšnių, 1 l susmulkintų obuolių, 1 stiklinė obuolių sulčių, 1 l cukraus, 1 pakelis vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio cinamono.

REKLAMA
REKLAMA

Šermukšnius užpilkite šaltu vandeniu ir palaikykite 2 paras. Išmirkusias uogas išgriebkite, nusausinkite, suberkite į puodą ir užberkite cukrumi. Laikykite 1 parą, kol atsiras sulčių. Tada supilkite obuolių sultis, suberkite cukrų ir užvirinkite. Sudėkite susmulkintus obuolius ir virkite ant nedidelės ugnies, kol uogienė ims tirštėti. Baigiant virti suberkite cinamoną ir vanilinį cukrų. Karštą uogienę sukrėskite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Šermukšnių uogienė su obuoliais

1 kg šermukšnių, 400 g obuolių, 1,5 kg cukraus, 2 stiklinės vandens.

Obuolius supjaustykite skiltelėmis, sumaišykite su šermukšniais ir užpilkite karštu sirupu. Pavirkite

5 min. ir palikite 12 val. Antrą kartą virkite, kol uogienė ims tirštėti. Karštą supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su cukrumi trinti šermukšniai

1 kg šermukšnių, 1 kg cukraus.

Šermukšnius nuplaukite, nuskabykite nuo kotelių ir 2–3 min. palaikykite verdančiame vandenyje. Karštas uogas pertrinkite per tinklelį, suberkite cukrų, gerai išmaišykite ir užvirinkite. Sukrėskite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Šermukšnių paplotėlis su medumi

1 l šermukšnių tyrės, 1 l medaus.

Šermukšnius truputį pašaldykite, tada sudėkite į puodą ir 6 val. palaikykite 50 laipsnių temperatūros orkaitėje. Paskui užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir virkite, kol uogos visiškai išvirs. Jas pertrinkite per tinklelį, į tyrę sudėkite medų ir virkite ant labai mažos ugnies nuolat maišydami, kol masė atšoks nuo dugno. Supilkite į drėgną skardą ir 3 dienas džiovinkite. Tada supjaustykite gabalėliais ir laikykite sausoje vėsioje vietoje.

REKLAMA

Šermukšnių desertas

1 kekė prinokusių šermukšnių, 0,5 l vandens, 4 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto krakmolo, 200 g grietinėlės, 4 šaukštai cukraus, 2 šaukštai citrinų sulčių.

Uogas nuplaukite, užpilkite nedideliu kiekiu karšto vandens ir išspauskite sultis. 0,5 stiklinės vandens palikite krakmolui išleisti, o likusį vandenį užvirinkite. Į jį supilkite šermukšnių sultis, įberkite cukraus ir maišydami supilkite išleistą krakmolą. Užvirinkite. Grietinėlę išplakite su cukrumi ir citrinų sultimis. Į desertinį indelį sluoksniais dėkite po keletą šaukštų kisieliaus ir grietinėlės. Papuoškite šermukšnių šakele ir melisų lapeliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų