REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip sustiprinti imunitetą

Pastarieji metai buvo kupini nerimo dėl pasaulyje siautėjančių epidemijų. Virusai mutuoja, kad išgyventų kintančioje aplinkoje, todėl privalome imtis visų įmanomų priemonių, kad atbaidytume stiprėjančias jų atmainas. Kiekvienam teko girdėti apie imuniteto stiprinimą, padedantį atsilaikyti prieš peršalimą ir gripą. Tačiau kaip to pasiekti?

REKLAMA
REKLAMA

Subalansuokite dietą

Vaisiuose ir daržovėse gausu maisto medžiagų, svarbių imuniteto stiprinimui, taip pat vitaminų ir mineralų. Nuolatinis ir tinkamas jų vartojimas suteikia apsaugą nuo infekcijų ir ligų. Žuvis, vištiena, liesa mėsa, neriebūs pieno produktai, kruopos ir ankštiniai augalai taip pat puikus mineralinių medžiagų šaltinis. Sūris, kiaušiniai ir kepenėlės turi vitamino A, špinatai, saldieji pomidorai ir morkos – beta karoteno. Šie produktai turi būti valgomi kasdien. Kiekvieną dieną stenkitės suvalgyti ankštinių augalų, tamsiai žalių daržovių, riešutų – juose gausu magnio, kuris dalyvauja perduodant nervinius impulsus organizme. Venkite gyvulinių riebalų, alkoholio, kofeino ir cukraus, nes įrodyta, kad jis mažina baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą ir taip pat menkina organizmo atsparumą.

REKLAMA

Vitaminas C ir cinkas

Padidinkite vitamino C suvartojimą iki 1 000–2 000 mg per dieną (tai gali sumažinti histamino kiekį organizme). Vitaminas C skatina imunoglobulino gamybą, o tai kraujo proteinai, kovojantys su antikūniais. Vitaminai D (jo gausu riebioje žuvyje) ir E (alyvų aliejuje, riešutuose, avokaduose ir grūduose) taip pat gyvybiškai svarbūs stiprinant imunitetą.

Dažniausiai organizmui trūksta cinko, kuris labai svarbus stiprinant imunitetą. Šio mikroelemento gausu moliūgų sėklose, liesoje jautienoje ir ypač austrėse. Neseniai atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad multivitaminų ir mineralų papildai stiprina imuninę sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite skysčių

Per dieną išgerkite 6–8 stiklines vandens. Organizmo skysčiai, kurių pagrindą sudaro vanduo, po visą kūną išnešioja maisto medžiagas ir su šlapimu pašalina nereikalingas atliekas. Vanduo reikalingas daugeliui organizme vykstančių cheminių reakcijų. Jis taip pat veikia kaip sąnarių tepalas, apsaugo jautrius audinius ir organus, tokius kaip stuburo raištis, akys ir amniono maišas.

Kontroliuokite stresą

Nedidelis stresas imunitetą veikia teigiamai, bet chroniškas – ne. Mokslininkai nustatė, kad nuo ilgalaikio streso kenčiančių žmonių organizmuose, su liga kovojančios T formos ląstelės tampa neaktyvios ir sulėtėja antikūnų gamyba. Kai tyrinėtojai Carnegie Mellon universitete, JAV, 400 savanorių į nosis įpurškė peršalimą sukeliantį virusą, buvo išsiaiškinta, kad tie, kurie sakėsi jaučiantys stresą, peršalimą pasigavo beveik du kartus greičiau nei tie, kurie nejautė streso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmokite atsipalaiduoti. Streso akimirksniu atsikratysite pamažu įtempdami ir atpalaiduodami raumenis. Dešimčiai minučių įsitaisykite tylioje ir patogioje vietoje. Užsimerkę įtempkite ir atpalaiduokite kiekvieną raumenų grupę, pradėkite nuo pėdų ir kilkite aukštyn.

Atpažinkite depresijos ženklus. Prislėgta nuotaika labai kenkia imunitetui. JAV mokslininkai įrodė, kad nuo depresijos kenčiančių moterų imuninėje sistemoje įvyksta fizinių pakitimų, o tai sunkina kovą su ligomis. Niekuomet neignoruokite savijautos, nes yra efektyvių depresiją gydančių vaistų. JAV tyrinėtojai atrado, kad nuo depresijos nesigydantys žmonės turi silpnesnį imunitetą nei tie, kurie gydosi.

REKLAMA

Nesportuokite per daug

Saikinga mankšta (trunkanti nuo pusvalandžio iki valandos kiekvieną dieną) gali sustiprinti sveikatą ir imunitetą, bet jei sportuosite per daug, bus priešingai, nes po 12 valandų imunitetas tampa itin pažeidžiamas.

Saikingas alkoholio vartojimas

Daug geriančių žmonių imunitetas susilpnėja, todėl jie greičiau suserga infekcinėmis ligomis nei mažiau ar visai negeriantys. Manoma, kad alkoholis trukdo baltiesiems kūneliams nukeliauti į infekcijos vietą ne vien dėl nuolatinio piktnaudžiavimo alkoholiu. Tyrimai rodo, kad net ir retos bei saikingos išgertuvės gali susilpninti imunitetą, todėl gerkite saikingai. Moterims rekomenduojama ne daugiau kaip du arba trys alkoholio vienetai per dieną ir ne daugiau kaip 14 per savaitę, ir bent jau dvi dienas per savaitę – jokio alkoholio.

REKLAMA

Saugokitės aplinkos taršos

Stenkitės neįkvėpti sunkiųjų metalų, tokių kaip kadmis, švinas ir merkuris. Taip pat tabako dūmų ar kitų oro teršalų. Kai organizmas absorbuoja toksines medžiagas, vitaminų ir mineralų teigiamos savybės gali išnykti. Kūnas nuo aplinkoje esančių toksinų išvalomas valgant antioksidacinių savybių turintį maistą. Būnant sveikatai žalingoje aplinkoje, maisto medžiagų poreikis gali būti didesnis, nei įmanoma gauti su kasdieniu valgiu, todėl norėdami išlikti sveiki, turėtumėte naudoti maisto papildus. Kadangi sveikatai žalinga aplinka labai išplitusi, detoksikacijos įpročiai turėtų tapti mūsų kasdienybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meskite rūkyti

Rūkymas ne tik padidina insulto, širdies ligų ir vėžio tikimybę, bet silpnina imunines ląsteles ir mažina vitamino C kiekį organizme. Gera žinia, kad metus rūkyti, imuninė sistema sustiprėja jau po 30 dienų.

Imuniteto stiprinimas pagal Ajurvedą

Nesveikai gyvendami mes tampame neatsparūs ligoms. Trumai sakant, suvirškintas maistas patenka į kraują, o fiziškai dirbant jis cirkuliuoja po visą kūną. Tinkamas kvėpavimas išgrynina kraują.

Remiantis tyrimais ir gyvenimiška patirtimi, žemiau surašyti Ajurvedos rekomenduojami, imuninę sistemą stiprinantys Ajurvedos mokymai.

REKLAMA

Ajurveda – itin senų tradicijų medicinos mokslas, susiformavęs Indijos regione, arijų kultūroje. Išlikę šaltiniai (surašyti sanskrito kalba) liudija, jog šiam mokslui jau apie 5 tūkstančiai metų. Tarptautinė pasaulio organizacija (WHO) Ajurvedą pripažįsta kaip veiksmingą tradicinę liaudies mediciną, kurią iki šių dienų praktikuoja apie 1,5 milijardo žmonių Indijoje, Šri Lankoje, Pakistane, Mianmare ir Bangladeše.

Neužgniaužkite natūralių organizmo poreikių

Dažnai slopiname tam tikrus organizmo poreikius, o tai turi neigiamą poveikį imuninei sistemai. Neslopinkite šių natūralių poreikių:


  • iaudulio

  • ašarų

  • troškulio

  • alkio

  • žiovulio

  • miego

  • oro gadinimo

  • tuštinimosi


Stiprinkite atsparumą infekcijoms

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų