REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos planai importuoti Venesuelos naftą iš jūrinių uostų vamzdynais susidūrė su kliūtimis, kurias daro Rusijos vamzdynų monopolija ,,Transneft“, sakė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

REKLAMA
REKLAMA

Įtemptų santykių su Maskva ir 40 proc. sumažinto Rusijos naftos importo fone Baltarusija pradėjo importuoti naftą iš Venesuelos. Žaliava iš pradžių tankeriais tiekiama per Juodosios ir Baltijos jūrų uostus, o paskui geležinkeliu – į abi Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas Mozyryje ir Novopolocke, praneša Reuters.

REKLAMA

Naftos tiekimą geležinkeliu pakeitus į pigesnį tiekimą vamzdynais sumažintų Baltarusijos importo kaštus.

,,Šiais metais mes gausime 4–5 milijonus (tonų) kokybiškos naftos iš Venesuelos. Mes vedame derybas dėl naftos tiekimo vamzdžiu, dėl darbo averso režimu. Rusija yra šio vamzdžio dalininkė ir visaip blokuoja, nors vamzdžiai guli tušti“, – pasakė A. Lukašenka spaudos konferencijoje, kuri buvo surengta regioninei Rusijos žiniasklaidai ir buvo transliuojama per Baltarusijos radiją.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nepatikslino, apie kokią vamzdynų sistemą kalba.

Vicepremjeras Vladimiras Semaško pasakė, kad Baltarusija iki spalio mėnesio šimtu procentų apkraus abi savo NPG iš Venesuelos gaunama nafta.

Baltarusijos NPG gali gauti žaliavos partijas tiek naftotiekiu iš Latvijos Ventspilio uosto prie Baltijos jūros, tiek iš Ukrainos Južnyj uosto prie Juodosios jūros.

,,Transneft“ sustabdė naftos pumpavimą naftotiekiu Polockas – Ventspilis nuo 2003 metų dėl politinių motyvų ir anksčiau ne kartą sakė, kad norint atnaujinti naftos tiekimą šiuo maršrutu reikės didelių finansinių sąnaudų naftotiekio atstatymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naftotiekis iš Južnyj, Odesa – Brodai, dabar įtrauktas į Rusijos naftos ,,Urals“ eksporto grafiką ir dirba reversiniu režimu.

Trečiadienį Kijevas pareiškė, kad Ukraina ketina 2011 metais transportuoti tranzitiniu režimu per savo teritoriją 9 milijonus tonų Venesuelos naftos Baltarusijos NPG kryptimi.

,,Ir ten taip pat bandė blokuoti“, – pasakė A. Lukašenka.

Oficialusis Minskas nesako, koks yra iš Venesuelos įvežtos ,,Santa Barbara“ rūšies naftos kiekis.

Reuters duomenimis, nuo balandžio Baltarusija importavo per Odesą apie 700 000 tonų šios rūšies naftos, spalio mėnesio naftos priėmimo planas yra apie 240 000 tonų.

REKLAMA

Be to, per Baltijos uostus Baltarusijai buvo patiekta mažų mažiausiai trys tankerių partijos ,,Santa Barbara“ naftos.

,,Klausimą (dėl naftos tiekimo vamzdžiais) aptarinėjome daug kartų. Jiems (Baltarusijai) tai būtų optimalus variantas“,– pasakė Reuters šaltinis iš  Ukrainos naftos transportavimo srities, pažymėdamas, kad trūksta cisternų naftai gabenti geležinkeliu maršrutu Odesa – Mozyris.

Kaip pranešė šaltinis ,,Transneft“, techninė kliūtis naftai pumpuoti maršrutu Odesa – Brodai – Mozyris yra būtent paskutinis ruožas – dabar jis dirba priešinga kryptimi kaip naftotiekių sistemos ,,Družba“ dalis – šiuo naftotiekiu žaliavą gauna Čekijos, Slovakijos ir Vengrijos vartotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų