REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos miškai vis dar knibžda grybautojų, tačiau džiaugsmą radus daug miško gėrybių gali sužlugdyti miške tykantys pavojai. Tad nereikėtų aklai tikėti pasakomis, kad rudenį erkės „užmiega“ – iš tiesų iki pat sniego iš miško galima grįžti ne tik su grybais, bet ir „dovanėle“ – įsisiurbusia erke.

REKLAMA
REKLAMA

Grybaukite atsakingai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė patikino, kad erkės šiuo metu ne tik nemiega, bet yra net labai aktyvios. „Įsivaizduoju, kaip grybų mėgėjai džiaugiasi būdami miške ir kraudami į krepšius nesuskaičiuojamą daugybę grybų, bet patarčiau neatsipalaiduoti – sustokite, pasidžiaukite su draugais laimikiu ir tuo metu atidžiai apžvelkite vieni kitus: gali būti, kad pamatysite drabužiais ropojančią erkutę“, – patarė ji.

REKLAMA

Dėl šių kraujasiurbių ir egzistuoja rekomendacijos vilkėti kuo šviesesnius drabužius – juk tamsų padarėlį lengviau pastebėti ant šviesaus apdaro.

„Žinoma, orai nebe tie, kai norėjosi kuo daugiau išsirengti, bet tai nereiškia, kad erkė neras landos įlįsti po drabužiais. Tikrai neprašaus pro šalį tie, kurie ne tik pasirinks kūną gerai dengiančius drabužius ir galvos apdangalus, bet ir apipurkš juos repelentais – vabzdžius atbaidančiais preparatais“, – vardijo entomologė M.Žygutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirma šalna – niekis

Jos teigimu, erkės aktyvios išliks dar kurį laiką. „Šiemet buvo labai palankūs orai erkėms, ir bent kol kas jie tokie išlieka, – aiškino ji. – Tik nereikia klysti – pirmoji šalna ar vos spustelėjęs šaltukas jų neatbaidys. Kol dirvos temperatūra neatvės iki maždaug 7,5 laipsnio, šie gyviai žiemoti nepatrauks. Galbūt žaliuokių mėgėjai jau galės grybauti be rūpesčių, bet kol kas grybautojų neturiu pagrindo raminti. Atvirkščiai, turiu įspėti – miške būkite labai budrūs, kad maža erkė neprikrėstų didelių šunybių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pirmąjį šių metų pirmąjį pusmetį sergamumas erkiniu encefalitu išaugo 57 proc., o Laimo liga – 37 proc., užfiksuota 160 erkinio encefalito ir 878 Laimo ligos atvejai. Skaičiai baugina, mat pernai erkiniu encefalitu susirgo 129 žmonės, Laimo liga – 893.

Raimonda BAUBLYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų