REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartą į vieną prabangų priėmimą Merlin Monro atvyko vilkėdama prabangia vakarine suknele su atvira nugara, išsiuvinėta akmenėliais. Aktorė nepaisė įspėjimų, jog į priėmimą turi ateiti apsirengusi kukliai ir neiššaukiančiai. Prožektorių šviesoje, markizetas, iš kurio buvo pasiūta suknelė dingo, o akmenėliai apsupo gražuolės kūną briliantiniu spindesiu. Pasirodo, jog jos suknelę puoše...strazai (nuspalvinti sunkieji stiklai).

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek istorijos

Imituoti dirbinius iš aukso žmonės bandė nuo neatmenamų laikų, šį verslą paversdami vienu iš apgaulės būdų. Brangakmeniai iš krištolo ir švino buvo gaminami dar Senovės Egipte. Šis verslas dingo XVIII amžiuje, tačiau jį atkūrė juvelyras Žorže Frederikas Strazas (Jorge Federico Stazzo). Jo vardas tapo žinomas kaip ir visų brangakmenių imitacija - strazai.

REKLAMA

Mada bižuterijoje

Po šimto metų, 1862 metais, nedideliame kaimelyje Šiaurės Bohemijos kalnuose, gimė Danielis Svarovskis (Daniel Swarovski), kurio vardas žinomas kiekvienam. Šiaurės Bohemija nuo senovės garsėjo stiklo pūtimo dirbtuvėmis, kurios būdavo bene kiekvienuose namuose. Danielio tėvas taip pat vertėsi šiuo amatu, tačiau dirbtuvėlę jis turėjo labai mažą. Danielis dažnai padėdavo tėčiui dirbtuvėse, laisvu laiku griežė smuiku, tačiau po kurio laiko jam tapo ankšta mažame kaimelyje ir jis pradėjo svajoti apie Paryžių.

REKLAMA
REKLAMA

Čia ir prasidėjo Svarovskio kristalų pradžia, kurie savo patrauklumu nesiskyrė nuo tikrų briliantų, o pagal kainą buvo kur kas labiau prieinami. Pirmus papuošalų su kristalais pavyzdžius, Danielis išsiuntė į Sankt Peterburgą ir Paryžių. Ten jie buvo įvertinti labai greitai. Užsakymų su Svarovskio kristalais buvo ypač daug.

Skirtingai nuo kitų juvelyrų, kurie anksčiau vertėsi auksinių dirbinių padirbinėjimu, tokiu kaip auksiniai žiedai, apyrankės, Danielis Svarovskis neslėpė to, kad akmenys nėra tikri, tačiau nuo to paklausa nesumažėjo. Danielis savo verslą laikė teisėtu, mat jo sukurti kristalai pagal išvaizdą nesiskyrė nuo tikrų briliantų, o tai reiškia, jog galėjo būti naudojami juvelyrinių papuošalų gamyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Silver Crystal

1976 metais Svarovskio kompanijoje atsirado nauja gamybos linija - Silver Crystal. Pirmoji figūrėlė iš krištolo pasirodė Šv. Kalėdų išvakarėse ir buvo panaši į pelytę. Tai tapo nauja kompanijos gamybos šaka, kurios sėkmė viršijo bet kokius tikimybės rezultatus. Po pelytės gamybos, atsirado ir kitos figūrėlės: elniukas, ežiukas, vėžliukas ir gulbė. Per ketvirtį amžiaus atsirado daugiau nei 300 įvairių gyvūnų figūrėlių, kurie greitai tapo kolekcionuojami. Krištolinių figūrėlių gerbėjai sukūrė net kolekcionierių klubą, kuriam priklausė virš 500000 narių iš viso pasaulio. Šio klubo nariams kasmet padovanojama po figūrėlę.

Tikriausiai nei sakyti nereikia, jog šiomis dienomis visos merginos bei moterys su didžiausiu noru puošiasi Svarovskio kristalais, dabinasi jų vėriniais, auskarais bei kitokiais dirbiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų