REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV karinių technologijų kūrimu užsiimanti organizacija DARPA planuoja skatinti įvairias aukštųjų technologijų kompanijas diegti savo technologijas maždaug tūkstantyje viso pasaulio vidurinių mokyklų. Šis sumanymas – naujosios MENTOR (Manufacturing Experimentation and Outreach) programos dalis, pagal kurią siekiama išugdyti naują karinių technologijų kūrėjų kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Partnerystė su švietimo įstaigomis bus skatinama įvairiausiais konkursais, už kuriuos bus skiriami prizai. JAV prezidentas dar šios savaitės pradžioje pareiškė  sieksiąs skatinti moksleivių domėjimąsi tiksliaisiais mokslais ir inžinerija, ir šiuo tikslu šalyje dirbančių su šia sritimi tiesiogiai susijusių mokytojų  gretos per kelerius artimiausius metus bus papildytos 10 000 naujų specialistų.

REKLAMA

MENTOR programa taip pat susijusi su šiuo poreikiu, tačiau tuo pat metu ji įtraukta į kitą DARPA inicijuotą programą „Adaptive Vehicle Make program“. Jos tikslas – paspartinti ateities gynybinių karinių technologijų kūrimą. Vykdant MENTOR projektą, mokiniams bus organizuojami konkursai, kurių metu jie kurs savaeiges transporto priemones, mobilius robotus ir nedidelius bepiločius orlaivius. Nors programa skirta išimtinai JAV karinei pramonei, DARPA į ją pageidauja įtraukti ir užsienio šalių moksleivius.

10 milijonų dolerių apimties programa orientuota į smulkiojo verslo atstovus, pelno nesiekiančias organizacijas ir švietimo įstaigas. Projekte dalyvauti pageidaujančios kompanijos turės prisidėti programuojamais gamybiniais įrenginiais, kuriuos būtų galima naudoti skirtingoms užduotims vykdyti. Į tokios įrangos tarpą patenka trimačiai (3D) spausdintuvai arba kitokios platformos, skirtos kiberelektromechaninėms sistemoms kurti ir gaminti. Per pirmuosius dvejus metus į projektą turėtų įsitraukti 10 mokyklų. Trečiųjų metų pabaigoje dalyvaujančių mokyklų skaičius turėtų padidėti iki 100, o ketvirtųjų pabaigoje jų turėtų būti apie 1000, teigiama pirminiame projekto plane. DARPA taip pat planuoja skatinti moksleivių grupių bendradarbiavimą naudojant įvairias nuotolinio bendravimo ir bendradarbiavimo priemones, įskaitant internetinius socialinius tinklus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų