REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Duonkepė: išsipildžiusi svajonė ar virtuvės gremėzdas?

Ne vieną šimtmetį apie šeimininkės talentą buvo sprendžiama pagal tuose namuose kepamos duonos skonį. Vėliau, namuose gamintą duoną išstūmus pirktinei, kepalėlis ant stalo galėjo pakuždėti nebent apie namiškių skonį ir valgymo pomėgius. O skirtingi įpročiai tapo priežastimi, kodėl dabar daugelyje namų rytas prasideda su šviežiai iškeptos duonos aromatu ir dar šilto kepalo raikymu. Namuose gaminant duoną, savo nuožiūra galima reguliuoti skonį ir mėgautis kepinių priedais, kurie atspindi gyvenimo būdą ar nuotaiką. Be to, namuose kepta duona tikrai neturės jokių sveikatai kenksmingų priedų, konservantų ir skonio stipriklių.

REKLAMA
REKLAMA

Duona be krosnies

Jei anksčiau duonos kepimas, galima sakyti, buvo tikras buities menas ir filosofija, tai dabar viskas itin paprasta. Tereikia į atitinkamus duonkepės skyrelius supilti pasirinktų produktų ir apie duonutę kelioms valandoms galėsite pamiršti, kol jus pašauks gardus kvapas ir aparato pyptelėjimas. Jokio rūpesčio, ar tinkamai įšilusi krosnis, ar pakankamai iškilusi tešla. Net ir plutos spalvą bei storį lems ne jūsų sumanumas, o vieno mygtuko spustelėjimas.

REKLAMA

Duonkepė, dalykiškai urgzdama, pati išmaišo tešlą (veikia gana tyliai), leidžia jai pastovėti, tada pakildina sukūrusi idealią temperatūrą rūgimo procesams vykti. Pakilusi tešla vėl išmaišoma ir kepama. Iškepusiai duonai leidžiama palengva atvėsti, susigulėti. Po visų procedūrų ant stalo atsiranda gardus šviežutėlis kepalas.

Visa procedūra užtrunka ilgiau nei 4 valandas. Tiesa, dauguma duonkepių turi greitesnio režimo programą, kuri kepimo laiką sutrumpina daugiau nei du kartus. Tik turėsite įdėti šiek tiek daugiau mielių.

REKLAMA
REKLAMA

Yra galimybė visus produktus supilti iš anksto ir krosnelę užprogramuoti taip, kad duona būtų iškepta tą valandą, kai sėdatės prie stalo pusryčiauti, arba grįžtate iš darbo. Beje, kepalo dydį taip pat galima reguliuoti savo nuožiūra, dedant daugiau arba mažiau receptūroje nurodytų produktų.

Paskaičiuota, kad naminė duona kainuoja maždaug du kartus pigiau nei pirktinė, net ir su produktų bei elektros sąnaudomis. Mat daugiausia elektros energijos duonkepė sunaudoja būtent kepimo metu, o tol, kol tešla maišoma, minkoma ir kildinama, elektros sąnaudos minimalios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Erdvė poreikiams ir fantazijai

Duonkepėse galima kepti ne tik klasikinę juodą ar baltą, bet ir sveikuolišką, su sėlenomis, įvairiais grūdais, riešutais, šviežiais ir džiovintais vaisiais ar daržovėmis, duoną. Kepant galima rinktis tiek kvietinių, tiek ir grikių, ryžių, kukurūzų, avižinių miltų ar jų mišinį.

Skirtingų gamintojų duonkepių kaina gali skirtis keliais šimtais litų, dažniausiai visos krosnelės turi panašias funkcijas. Jose galima ne tik kepti duoną, bet ir pasigaminti kuo puikiausiai suminkytos tešlos (dauguma šeimininkių tešlos minkymą vadina pačiu nemaloniausiu procesu ruošiant kepinius) bandelėms, koldūnams, picos paplotėliams, išvirti uogienės, kompoto, kisieliaus.

REKLAMA

Ar jums tikrai reikia duonkepės?

Pagyros duonkepei verčia galvoti, jog tai – išties tikrų tikriausia išsipildžiusi svajonė, suteiksianti kiekvieniems namams šiek tiek idilės ir jaukumo. Bet nors Lietuvoje namuose gaminamo maisto kultas itin gajus, duonkepė susilaukia ir skeptiškų komentarų. Taigi prieš lėkdami pirkti dar vieno buitinės technikos stebuklo stabtelėkite ir pagalvokite:

Kiek jūs ir namiškiai suvalgote duonos? Duona kasdieninė nuo seno laikoma apskritai viso maisto sinonimu, be jos neapsieina nei pusryčių, nei pietų, nei vakarienės stalas, bet kai kurie žmonės linkę jos atsisakyti. Sveikatos problemos ar svorio metimas gali tapti priežastimi ženkliai sumažinti duonos vartojimą. Tad jei per dieną leidžiate sau vos keletą riekelių duonos, vargu ar verta pirkti visą duonkepę vien tam, kad kelios riekelės būtų šiltos ir iškeptos su jūsų mėgstamais priedais – geriau parduotuvėje pirkti specializuotas ekologiškas ar tam tikrų grūdų duonos riekeles.

REKLAMA

Ar jūsų virtuvėje pakanka vietos? Vis dėlto duonkepė – dar vienas aparatas, kurį patogiausia turėti po ranka. Vadinasi, ji užims tam tikrą virtuvėje naudojamo paviršiaus dalį. Ar tikrai ji nesukels nepatogumų? Kai virtuvė itin maža, net ir keliasdešimt kvadratinių centimetrų laisvos erdvės gali tapti problema.

Ar greitai suvalgote kepaliuką duonos? Pirktinė duona turi maisto priedų, padedančių kepaliukui ilgiau išlikti šviežiam. Kad ir kaip vengtumėte šių papildomų medžiagų, kartais jos praverčia. O kas lieka, jei nusipirkę pusę kepalėlio duonos valgote 3–4 dienas? Naminė duona gardžiausia – kol visiškai šviežia. Jau po paros duona gali pasirodyti ne tokia gardi. Taigi gerai pagalvokite, ar spėsite per tiek laiko suvalgyti. Jei ne – kodėl nepasilikus prie ilgiau šviežumą išlaikančios pirktinės?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alternatyva – orkaitė

Duonkepė nesugundė, bet vis dėlto namuose kepta duona vilioja? Kuo puikiausiai ją galite išsikepti ir orkaitėje. Kai kurios duonos kepimo entuziastės tikina, jog taip – netgi dar įdomiau. Juk tešlos maišymas, kildinimas, minkymas – tai savotiška meditacijos forma, leidžianti pamiršti stresą ir rūpesčius, užsiimti malonesne veikla ir kulinarine kūryba. Ne veltui sakoma, jog pats gardžiausias maistas, kurį gaminant lytėjo mylinčios rankos, glamonėjo teigiamos emocijos. Be abejo, joks aparatas nepakeis širdies šilumos ir pozityvios žmogiškos energijos.

REKLAMA

Su orkaitėje kepama duona ir pyragu galima žaisti daug įvairiau ir išradingiau: kepalėliai gali būti įvairiausių formų, dekoruoti pynimais, įpjovomis, skylučių ornamentais. O jei kepamą duonelę „įtupdysite“ į dailų molinį indą ar gėlių vazonėlį – toks kepinys gali tapti ypatinga šventinio stalo puošmena ar efektinga dovana einant į svečius.

Patarimai kepant duoną namuose:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų