REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sėkmę lemia tyrėjų atkaklumas

Karštais pėdsakais neišaiškintas sunkus nusikaltimas jį bandantiems atskleisti teisėsaugininkams tampa tikru galvos skausmu, todėl gerbtina, kad jie nesusigundo formalia galimybe nutraukti ar sustabdyti tyrimą, o toliau atkakliai ieško tiesos.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo nesustabdė

2008 metų spalio mėnesį Jonavoje buvo išžaginta ir seksualiai išprievartauta 58 metų moteris. Ji paryčiais buvo užpulta ant laiptų, vedančių į Rimkų mikrorajoną. Jaunai atrodantis nusikaltėlis savo auką nusitempė į šalia augantį miškelį ir, prikišęs prie gerklės peilį, išžagino ją įprastu ir oraliniu būdu.

REKLAMA

Nuskriaustoji kreipėsi į policiją. Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai nukentėjėlės rūbus, ant kurių buvo aptikta žagintojo pėdsakų, nusiuntė ekspertams.

Ekspertizę atlikę M. Romerio universiteto Teismo medicinos instituto specialistai pripažino, kad negali nustatyti prievartautojo asmenybės, tad tyrimui vadovaujantys Jonavos rajono apylinkės prokuratūros prokurorai jau galėjo sustabdyti tyrimą, motyvuodami tuo, kad įtariamasis negali būti surastas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau teisėsaugininkai pareikalavo pakartotinio tyrimo. Jį atlikti ėmęsi Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro specialistai neseniai patvirtino, kad aptiktosios spermos savininkas –teisėsaugai puikiai žinomas jonaviškis.

Dar viena Chriapos niekšybė

Įtariamojo toli ieškoti nereikėjo, nes Rolandas Chrapačas (24 m.), žinomas Chriapos pravarde, dabar jau įkalintas už dviejų žmonių nužudymą.

Kauno apygardos teismas dar 2009 metų spalio 30 dieną už Nerijaus Steponavičiaus (30 m.) nužudymą R. Chrapačui skyrė 16 metų laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi bedarbis jonaviškis N. Steponavičius 2008-ųjų spalio 29-osios naktį atėjo į visą parą Chemikų gatvėje dirbantį kioską nusipirkti alaus ir kažkuo nepatiko netoliese besisukiojančiam R. Chrapačui... Šis N. Steponavičių puolė ir tol tvatijo kumščiais, spardė, kol tas prarado sąmonę.

Jonavos medikai, įvertinę sumuštojo būklę, jį skubiai pergabeno į Kauno medicinos universiteto klinikas, tačiau po keleto Reanimacijos skyriuje praleistų parų nelaimėlis mirė.

Išdavė „firminis“ braižas

Kol buvo tiriama, kas įtariamasis, Chriapa įvykdė atvirųjų vagysčių iš parduotuvių. 2008 metų gruodžio mėnesį dviejuose Jonavos rajono kaimuose – Kuigaliuose ir Liepiuose – buvo įžūliai apvogtos dvi maisto prekių parduotuvės. Abiejų nusikaltimų braižas buvo panašus: kol vienas iš nusikaltėlių nukreipdavo pardavėjos dėmesį, kiti griebdavo pinigus iš kasos aparato ir sprukdavo.

REKLAMA

Policija nustatė, kad abiejuose nusikaltimuose (tik su skirtingais bendrininkais) dalyvavo tas pats R. Chrapačas, tad buvo paskelbta jo paieška.

Antroji žmogžudystė

Per tą laiką Chriapa su sėbrais suspėjo atšvęsti Naujuosius, ir 2009 metų sausio 4-osios naktį šutvė vėl ieškojo pinigų svaigalams.

Pasirinko patį brutaliausą variantą... R. Chrapačas su Valentinu Remeika (23 m.) J. Janonio gatvėje užpuolė į namus grįžtantį maršrutinio mikroautobuso vairuotoją Valdą Baranauską (48 m.). Chriapa jį mušė, o V. Remeika badė peiliu. Vėliau teismo medicinos ekspertai, be sunkių galvos sumušimų, suskaičiavo net 7 durtines žaizdas. Iškratę kišenes, užpuolikai tikėto grobio nerado, nes vairuotojas niekados stambesnių sumų nesinešiojo. Galop V. Baranauską apibėrė sniegu ir paliko šalti ant šaligatvio. Jį suradę praeiviai iškvietė pagalbą, tačiau į ligoninę nugabentas vyriškis mirė maždaug po 7 valandų.

REKLAMA

Chriapa įkliuvo sausio viduryje, po dar vienos savo „firminės“ vagystės. Iš Jonavoje, Prezidento gatvėje, esančios  maisto prekių parduotuvės jis sugebėjo išsinešti kasos aparato stalčių su pinigais. Betiriant šias vagystes, išaiškėjo ir abu nužudymai.

Antrojo nuosprendžio Kauno apygardos teisme šių metų balandžio 27 dieną R. Chrapačas klausėsi jau kartu su savo bendrininku. V. Remeika gavo 15 metų, o R. Chrapačui, subendrinus visas bausmes, paskirta kalėti pataisos namuose 20 metų.

Užbaigus ikiteisminį tyrimą dėl išžaginimo, Jonavos rajono apylinkės teismas veikiausiai dar kiek prailgins Chriapos įkalinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galvijai niekuo dėti

Šalčininkų rajono teisėsaugininkai taip pat nesitiki lengvos sėkmės tiriant Kalesninkų seniūnijos  Matuizų kaimo gyventojos Irenos Švabovič (52 m.) mirties aplinkybes.

Šių metų rugpjūčio 17 dieną savo sodybos ūkiniame pastate I. Švabovič buvo rasta negyva ir sužalotu veidu. Kruopčiau apžiūrėjus, įvairiose kūno vietose aptikta daugybinių lūžių ir kitų sužalojimų. Pradžioje manyta, kad ūkininkę galėjo sumindžioti čia jos laikomi galvijai.

Tačiau Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertai nustatė, kad dauguma sužalojimų padaryti kietais bukais daiktais, taigi mirtis ištiko dėl patirto smurto.

REKLAMA

Apklausus kone visus Matuizų kaimo gyventojus, įtarimai pagaliau krito ant vienintelio drauge su motina gyvenusio jos sūnaus Genriko Švabovičiaus (29 m.), ir po kurio laiko jis buvo sulaikytas. Nors įtariamasis kaip įmanydamas neigė savo kaltę, Šalčininkų rajono apylinkės teismas jį leido suimti dešimčiai parų, o vėliau suėmimą pratęsė.

Niekur nedirbantis jaunas vyras savo kaime žinomas kaip girtuoklis, kurio nuo taurelės neįmanoma atitraukti net jėga. Pritrūkęs degtinės G. Švabovičius ne kartą reikalaudavo pinigų iš motinos, o negavęs ją mušdavo. Manoma, kad ir šį kartą negavęs pinigų motiną mirtinai sutalžė.

REKLAMA

Po ilgų pokalbių su tyrėjais įtariamasis pripažino, kad tą dieną pykosi su motina, tik buvęs toks girtas, jog neatsimenąs nei dėl kilo kivirčas, nei kuo jis baigėsi. Teisėsaugininkai neatmeta, jog „atminties praradimas“ – tai tik įtariamojo gynimosi taktika, tad tikisi ją sugriauti po trupinėlį renkamais naujais įkalčiais ir faktais.

Motinžudyste įtariamam G. Švabovičiui ketinama skirti psichiatrinę ekspertizę.

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų