REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sutriuškinta narkoprekeivių gauja

Vieno stambiausių narkotikų platintojų tinklo, veikusio Vilniuje ir jo apskrityje, nariai netrukus stos prieš teismą. Pranešimai apie įtarimus dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo ir dalyvavimo jo veikloje įteikti daugiau kaip 60 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Vadeiva slapstosi

Gaila, bet teisme kol kas nebus šios gaujos vadeivos Justo Belousovo, pravarde Lapinas – jis sugebėjo pasprukti iš policijos panosės. Kaip sakė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Bliuvas, Lapino pravardė jam ir prilipusi dėl gudrumo, gebėjimo išsisukti iš keblių padėčių. Neatmetama galimybė, kad J. Belousovas slapstosi užsienyje.

REKLAMA

Į policijos akiratį Lapino grupuotė pateko prieš 3 metus, kai Vilniuje policija sulaikė žiaurumu pagarsėjusią Laimono Lapinsko, pravarde Lopas, gaują. Nuo tada imta sekti narkotikų prekeivius ir gamintojus, o pernai gruodį ir šių metų vasarį įvykdyti areštai. Per kelis mėnesius vykusią operaciją už grotų iš viso atsidūrė 50 nusikalstamo susivienijimo narių.

Pirmuoju operacijos etapu, kuris vyko gruodžio mėnesį, sulaikyti 27 įtariamieji, jiems pareikšti įtarimai dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje. Kelias dienas Vilniaus apygardos prokurorai ir teisėjai nagrinėjo narkotikų platintojų bylas ir vieną po kito juos siuntė už grotų.

REKLAMA
REKLAMA

Padėjo kinologai

Panaši istorija pasikartojo ir vasario mėnesį. Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo, „Aro“ antiteroristinių operacijų rinktinės, kitų policijos padalinių pareigūnai ir prokurorai dirbo atsiraitoję rankoves.

Kaip teigia prokurorai, renkant pirminius šios gaujos narių nusikaltimų įrodymus, ypač svarbus buvo policijos kinologų darbas. Jų dalyvavimas atliekant kratas ir vykdant sulaikymus privertė ne vieną patyrusį nusikaltėlį pajusti artėjant neišvengiamą atpildą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikus per šimtą kratų, surasta ir paimta daug narkotinių medžiagų, rasta 15 šaunamųjų ginklų, taip pat savigynos priemonių, apie 120 šovinių.

Surasta narkotikų gamykla

Įtariamieji kaltinami tuo, kad dalyvaudami nusikalstamo susivienijimo veikloje išplatino ne mažiau kaip 63 kilogramus amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kilogramų kanapių ir jų dalių, apie kilogramą kokaino, maždaug 400 gramų heroino ir per 13 000 psichotropinio poveikio tablečių.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, tam buvo sudaryta tyrimo grupė, kurioje – dvylika Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) skyriaus ir Vilniaus miesto bei rajono apylinkės prokurorų, taip pat penki Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo (ONT) padalinių pareigūnai.

REKLAMA

Per ikiteisminį tyrimą teisėsaugininkai sostinėje, Žvėryno rajone, aptiko patalpas, kuriose veikė šios gaujos laboratorija – čia buvo gaminama psichotropinė medžiaga amfetaminas. Kitų narkotinių medžiagų įtariamieji atsigabendavo iš kaimyninių šalių.

Mėgo ginklus ir visureigius

Dauguma sulaikytųjų policijai jau buvo žinomi. Vidutinis grupuotės narių amžius yra 30 metų. Tarp įtariamųjų – ir kelios moterys, keletas nepilnamečių. Ne vienas jų ne tik platino, bet ir patys vartojo kvaišalus.

Teisėsauga kol kas neskelbia šios grupuotės narių pavardžių, bet „Akistatai“ pavyko sužinoti, kad narkotikų platintojai buvo pasiskirstę į kelias grupes, o kiekviena jų turėjo savo vadeivą. Štai vienai grupei vadovavo R. B., pravardėmis Remis arba Lysas. Jo grupėje buvo Gena, Chotabyčius, Maksas, Kitas, Chramojus, Jončikas, Chirurgas. Jie buvo išsinuomoję patalpas ir jose įrengę slėptuves narkotikams. Grupuotės nariai rengdavo slaptus susitikimus (dažniausiai Vilniaus rajone), juose aptardavo narkotikų platinimo klausimus.

REKLAMA

Narkotikų prekeiviai laikydavosi konspiracijos taisyklių – naudojo slaptus mobiliojo ryšio abonentinius numerius, nuolat juos keisdavo. Tačiau taip konspiruodamiesi jie kartais užsimiršdavo – mėgdavo demonstruoti ginklus, neperšaunamas liemenes, važinėdavo prabangiais visureigiais.

„Turint galvoje didžiulę bylos apimtį ir sudėtingumą, ikiteisminį tyrimą baigėme per tikrai trumpą laiką, – sakė šios tyrimo grupės vadovas Vilniaus apygardos prokuroras M. Bliuvas. – To pasiekėme itin glaudžiai bendradarbiaudami su Kriminalinės policijos biuro ONT padalinių pareigūnais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Surašius kaltinamąjį aktą byla bus perduota Vilniaus apygardos teismui.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas organizavo ar vadovavo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluotam nusikalstamam susivienijimui, numato laisvės atėmimą nuo 10 iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.

Žilvinas VIZGIRDA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų