REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai turtingiausi pasaulio žmonės siūlo naudotis jų turtais, tai yra gerbtina. Kai trečiasis tarp pasaulio turtingiausiųjų pareiškia 99 proc. savo turto išdalysiąs labdaringoms organizacijoms, tai yra neįtikėtina.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kai didžioji dalis jo pinigų atitenka fondui, kurį valdo antrasis pagal turtingumą žmogus pasaulyje, tai yra beveik kuriozas. Bet būtent taip įvyko JAV. Investuotojų guru Warrenas Buffettas penkiems labdaros fondams vėl padovanojo 1,93 mlrd. dolerių: 1,6 mlrd. dolerių vertės akcijos atiteko „Microsoft" įkūrėjo Bilo ir jo žmonos Melindos Gatesų fondui, kuris padeda kovoti su ligomis ir skurdu trečiojo pasaulio šalyse, likusios – mirusios investuotojo žmonos vardo ir jų vaikų fondams.

REKLAMA

Tai ne pirmas Bufffetto altruizmo pasireiškimas: 2006 m. jis daugiau kaip 50 proc. savo turto, tai yra apie 37 mlrd. dolerių, neatlyginamai perdavė penkiems labdaringiems fondams. Didžioji lėšų dalis taip pat buvo skirta Bilo ir Melindos Gatesų fondui. Šis poelgis tapo pačiu dosniausiu labdaros aktu žmonijos istorijoje.

Penkios Voreno Bafeto taisyklės

Warrenas Buffetas, vieno turtingiausių pasaulio žmonių, autoritetas tarp investuotojų yra neginčijamas. Jo sėkmės pagrindas buvo penkios taisyklės, kurias turėtų įsidėmėti ir kiekvienas smulkus investuotojas.

REKLAMA
REKLAMA

1. Sukaupkite informaciją

Investuojant visada reikėtų kliautis savo žiniomis – tai lemia akivaizdūs faktai. Didelė pagalba yra bankų tinklalapiai, nes ten galima rasti daug išsamios informacijos. Perkant akcijas, visada vertėtų žvilgtelėti į įmonės tinklalapį („Investor Relations"), kuriame galima daug sužinoti apie firmos galimybes ir planus, taigi ir apie akcijų perspektyvas. Žinoma, reikėtų įsigilinti ir į nepriklausomus biržų leidinius.

2. Nebėkite su visais

V.Buffettas rekomenduoja akcijas pirkti tada, kai plačiosios masės jomis nesidomi. Jo credo: negalima pirkti ką nors paklausaus ir sulaukti sėkmės, nes daugumos nuomonė reiškia nuostolį biržoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Turėkite kantrybės

Kitas svarbus jo strategijos punktas yra gebėjimas išlaukti: akcijos, kurių nesi pasirengęs laikyti dešimt metų, nereikėtų laikyti nė dešimties minučių. Šios taisyklės esmė yra ta, kad investuoti verta tik tada, kai esi įsitikinęs ilgalaike investicijos perspektyva.

4. Sutvarkykite savo indėlius

V.Buffettas įsitikinęs: būtina sukoncentruoti investicijas. „Jei turėsite 40 žmonų haremą, gerai nepažinsite nė vienos". Tačiau taip pat akivaizdu, kad yra pavojinga investuoti į vieną ar dvi sritis. Klysti yra žmogiška, ir kas apsirinka, investavęs į vieną ar dvi sritis, labai rizikuoja. Todėl idealus yra V.Buffetto mėgstamas „Nojaus laivo" modelis: kapitalo investicijos turėtų priminti ne margaspalvį zoologijos sodą, o papildyti viena kitą ir kiek įmanoma mažinti riziką.

REKLAMA

5. Pirkite tik tai, ką suprantate

Esminis V.Bafeto filosofijos punktas yra „būtinybė suprasti". Tai raginimas investuoti į firmas, fondus, sertifikatus ir kitokius vertybinius popierius, jei iš tiesų suprantate, į ką investuojate. Pirkdami firmos akcijų turite žinoti, ką firma gamina, kaip ji uždirba pinigus, kokios jos ateities perspektyvos. Negalima investuoti aklai. Tik kai nelieka neaiškių klausimų, yra įmanoma pasverti galimybes ir riziką, antraip investuoti apskritai yra netikslinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų