REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA sukurtas marsaeigis „Opportunity“ Raudonojoje planetoje rado į geležinį meteoritą panašų objektą, pranešama „Space.com“ tinklalapyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šis 45 centimetrų pločio radinys, pavadintas „Oilean Ruaidh“, buvo aptiktas rugsėjo 16 dieną, marsaeigiui nuvažiavus 81 metrą. Jo spalva, tekstūra, padėtis planetos paviršiuje ir kiti požymiai leidžia mokslininkams teigti, kad tai geležinis meteoritas.

REKLAMA

Norėdami nustatyti tikrą radinio tipą, mokslininkai planuoja nusiųsti marsaeigį arčiau prie tariamo meteorito. Jei specialistų prielaidos pasitvirtins, tai jau bus penktasis Marse rastas meteoritas, kurio sudėtyje yra didelis geležies kiekis.

Marsaeigis „Opportunity“ – vienas iš dviejų aparatų „dvynių“, pasiekusių Marsą 2004 metais. Iš pradžių buvo planuojama, kad jų misija tęsis tik 90 dienų, tačiau abu marsaeigiai dirba žymiai ilgiau. Iki šiol Marso paviršiuje „Opportunity“ nuvažiavo 23,3 km. Jo „dvynis“ – marsaeigis „Spirit“ – 2010 metų balandį pateko į smėlio spąstus, iš kurių nesugebėjo išsivaduoti nepaisant  visų mokslininkų įdėtų pastangų. Todėl buvo nuspręsta nutraukti aparato vadavimo bandymus ir paversti jį stacionaria stebėjimų stotimi.

„Opportunity“ vis dar yra veikiantis ir juda link didžiulio kraterio, pavadinto „Endeavour“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų