REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Viltys sužinoti tiesą šiek tiek didėja, bet prarasta daug laiko“, - teigia prieš keturis metus mįslingai Breste žuvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Vytauto Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

-         Ką tik prokurorų atliktas eksperimentas, pagal jų formuluotes, „sudaro pagrindą tolesniam tyrimui“, tikrinant ir žmogžudystės versiją. Ar jaučiamas pagyvėjimas byloje po to, kai pasikeitė generalinės prokuratūros vadovas?

REKLAMA

-         Galima sakyti, kad tikrai jaučiamas. Kaip byla pateko į Artūro Urbelio rankas, pasikeitė daug kas. Pirmiausia, tai prokuroras, kuris nepriima jokių išankstinių nusistatymų, o viską siekia pačiupinėti bei patikrinti savo rankomis. Daug ko pakomentuoti, deja, negaliu, nes yra ikiteisminis tyrimas.

-         Ar tyrimas būtų sėkmingesnis, jei taip būtų nuo pat pradžių?

REKLAMA
REKLAMA

-         Net neabejoju. Tie veiksmai, kurie dabar atliekami – minėtas eksperimentas ir kiti, turėjo būti daromi nuo pirmos tyrimo dienos. Deja, viskas buvo daroma kitaip. Eksperimento rezultatai, kaip minėjau, sustiprino įsitikinimą, kad Vytautas galėjo būti nužudytas.

-         Tai jūsų viltys, kad tiesa paaiškės – stiprėja?

-         Viltys sužinoti tiesą šiek tiek didėja, bet prarasta daug laiko. Reikia turėti omenyje, kad praėjo keturi metai, o tai procesui tikrai nepadeda. Dabar bent jau matau tikras pastangas padaryti viską, kas dar yra padaroma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-         Byla turėjo ir tebeturi didelį visuomeninį rezonansą. Kaip manote, jei tos pastangos būtų įdėtos nuo pradžių – ar prokurorų žodžiais kitose bylose būtų tikima labiau?

-         Nei kiek neabejoju, kad būtų būtent taip. Dabar yra kaip yra. Šiandien (pokalbis vyko ketvirtadienį vakare, - „Balsas.lt“) skubu sutvarkyti kapus. Rytoj – Vyto gimtadienis.

*****

V.Pociūnas žuvo 2006 m. rugpjūčio 23 dieną prieštaringomis aplinkybėmis iškritęs pro viešbučio „Inturist“ kambario langą Breste. Lietuvos generalinė prokuratūra tyrimą baigė išvada, kad įvyko nelaimingas atsitikimas.

REKLAMA

Teismas, nepaisant atkaklaus prokurorų nenoro, tris kartus įpareigojo atnaujinti bylą ir ištirti, ar saugumo karininkas V.Pociūnas galėjo būti nužudytas.

Po pareigūno žūties pradėtas VSD veiklos tyrimas baigėsi skandalingomis išvadomis, jog institucijos vadovybė ir kiti šalies aukšti pareigūnai galėjo būti įsivėlę į neskaidrų privataus verslo interesų aptarnavimą, galbūt vykdė vadinamąją „kabinetinę liustraciją”. Liudijimuose gausu medžiagos apie tai, kad departamento vadovai trukdė atlikti atskirus tyrimus ir iš pareigų išstūminėjo neįtikusius pareigūnus, tarp jų ir V. Pociūną.

Iš dalies dėl šios bylos, iš dalies dėl kitų skandalų, nuo to laiko pasikeitė didelė dalis VSD ir Generalinės prokuratūros vadovybė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų