REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daliai Ukmergės gyventojų neturint karšto vandens bei žiemą galint likti be šildymo, mieste ruošiamasi skelbti ekstremalią situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Tada Ukmergei būtų atnaujintas karšto vandens tiekimas.

Ketvirtadienį Ukmergės rajono savivaldybės taryba priėmė rezoliuciją dėl grėsmių artėjant šildymo sezonui Ukmergės rajone, pranešė Ukmergės rajono savivaldybės administracija.

REKLAMA

Anot tarybos, jeigu iki spalio 1 dienos nebus valstybės institucijų sprendimo, Ukmergės savivaldybė bus priversta paskelbti ekstremalią situaciją – rajone atnaujinti karšto vandens ir šilumos tiekimą gyventojams. Per tarybos posėdį taip pat buvo pareikštas nusivylimas dėl Vyriausybės jaučiamo spaudimo priimti monopolistams, o ne gyventojams palankų sprendimą.

Tarybos nariai pasirašė rezoliuciją, kurioje siūlo savivaldybės administracijos direktoriui pagal kompetenciją priimti visus, net ir kardinalius, teisėtus sprendimus, kad šilumos ir karšto vandens tiekimas Ukmergės rajono vartotojams būtų užtikrintas, o šildymo sezonas būtų paskelbtas atsižvelgiant į visuomenės nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) neišsprendus šilumos tiekimo klausimo Ukmergėje, spalio 1 dienos savivaldybė skelbs ekstremalią situaciją ir atnaujins karšto vandens ir šilumos tiekimą gyventojams.

Be to, Ukmergės gyventojų bendruomenė parengė kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą ir prašys ištirti UAB „Miesto energija“ veiksmus – bendruomenės atstovų skaičiavimais, ši bendrovė, manipuliuodama sąnaudomis, per visą šilumos ūkio nuomos laikotarpį iš gyventojų neteisėtai pasisavino daugiau kaip 2 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atliktos reprezentatyvios ukmergiškių apklausos duomenimis, absoliuti dauguma (91 proc.) centralizuotos šilumos vartotojų žino apie savivaldybės tarybos sprendimą nutraukti šilumos ūkio nuomos sutartį su privačiu šilumos tiekėju ir dauguma jų (51 proc.) tokiam sprendimui pritaria.

Šiam sprendimui nepritariančių tėra 15 proc. šilumos vartotojų. 46 proc. ukmergiškių taip pat pritaria šildymo sezono paankstinimui, jeigu tai leistų užtikrinti nepertraukiamą karšto vandens tiekimą, tokiam sprendimui nepritartų tik 23 proc. šilumos vartotojų, teigiama Ukmergės rajono savivaldybės administracijos pranešime.

REKLAMA

Šiuo metu Ukmergėje dalis gyventojų vis dar neturi karšto vandens. Tokia situacija susiklostė, nes mieste esančios dvi katilinės pritaikytos kūrenti tik gamtinėmis dujomis, tuo tarpu „Lietuvos dujos“ tiekti kuro savivaldybei negali, kol nėra VKEKK sprendimo.

„Dėl VKEKK jai įstatymu pavestų funkcijų nevykdymo ir sprendimo priėmimo vilkinimo savivaldybė taip pat priversta daliai gyventojų karštą vandenį tiekti, katilines kūrendama ne dujomis, o brangesniu skystu kuru. Savivaldybė dėl to patiria didžiulius nuostolius, kuriuos atlyginti dėl sprendimo vilkinimo reikalaus VKEKK“, – teigiama pranešime.

Pasak savivaldybės administracijos, pernai Ukmergės rajono gyventojai už šildymo paslaugas mokėjo brangiausiai šalyje – beveik 30 ct/kWh su PVM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų