REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokias apsisaugojimo priemones, kaip prezervatyvai, žmonija žino jau kur kas ilgesį laiką, negu galbūt būtų galima įsivaizduoti. Pirmosios užuominos apie juos siekia keletą tūkstantmečių atgal.

REKLAMA
REKLAMA

- Pirmieji atrasti prezervatyvų naudojimo atvejai siekia keletą tūkstančių metų atgal. Senovės Egipte vyrai penius dengdavo lininėmis skepetaitėmis. Tačiau šiandien vis dar svarstomai, ar jomis naudotasi siekiant apsisaugoti, ar tai būta tiesiog ritualo dalis.

REKLAMA

- Ankstyviausias prezervatyvų naudojimo atvejis Europoje mena 100-200 m. Tai nustatyta iš piešinių olose scenų Combarelles, Prancūzijoje.

- 1500 m. tyrėjas Gabrielle Follopius su savo grupe Italijoje atrado linines skepetaites, naudotas siekiant apsisaugoti nuo infekcijų. Vėliau paaiškėjo, jog šios priemonės laikytos ir apsaugančiomis nuo nėštumo.

- 1844 m. Kompanijos „Goodyear“ ir „Hancock“ pradėjo masinę prezervatyvų iš vulkanizuoto kaučiuko gamybą. Ši medžiaga buvo tvirtesnė ir elastingesnė, negu kitos, vartotos iki tol.

REKLAMA
REKLAMA

- Pirmoji prezervatyvų reklama buvo skirta apsaugos priemonėms „Dr.Power's French Preventatives“ ir pirmą kartą pasirodė būtent „The New York Times“ 1861 m.

- 1880-aisiais pagaminti pirmieji prezervatyvai iš latekso, tačiau dar teko laukti iki 1930-ųjų, kol jų naudojimas paplito masiškai.

- Ansktyvaisiais 1900-aisiais higienistai kovojo, kad amerikiečiams būtų uždrausta naudoti prezervatyvus. To rezultatas – Pirmojo Pasaulinio karo metu maždaug 70proc. padidėjo sergamumas lytiškai plintančiomis ligomis. Tai pastebėjusi, valdžia pradėjo kaip tik įnirtingai palaikyti šių apsisaugojimo priemonių naudojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- 1960-ųjų seksualinė revoliucija įtakojo laisvą meilę, todėl vis daugiau jaunų žmonių pradėjo nebenaudoti apsisaugojimo priemonių.

- 1980-aisiais identifikuotas ŽIV virusas, sukeliantis AIDS.Viešai pripažinta, jog geriausios apsisaugojimo nuo šios giltinės priemonės – susilaikymas arba latekso prezervatyvai.

- 1990-ieji vartotojams pristatė nesuskaičiuojamą gausybę prezervatyvų, kuria džiaugiamasi iki šiol. Nesudėtingai galima rinktis skirtingų firmų, rūšių, formų, tipų, spalvų, kvapų, sudėties apsaugos priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų