REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį pritarė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) 2009-ųjų veiklos ataskaitai. VTEK pasiūlyta teikti Seimui pasiūlymus tobulinti nuostatas siekiant užtikrinti vienodą VTEK ir teismų formuojamą praktiką dėl Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų taikymo, taip pat išplėsti komisijos įgaliojimus nusižengimų viešiesiems interesams prevencijos srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Pristatydamas 2009 metų veiklos ataskaitą, VTEK pirmininkas Remigijaus Rekerta informavo, kad komisija pernai atliko 226 tyrimus (20 proc. daugiau nei 2008 metais) dėl galimų įstatymo nuostatų pažeidimų ir šių tyrimų pagrindu priėmė 94 sprendimus. Pasak jo, komisija priėmė 58 sprendimus, kuriuose konstatuota, kad asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, pažeidė įstatymo nuostatas, 36 sprendimuose konstatuota, kad įstatymo nuostatos nebuvo pažeistos arba nepakako pagrįstų duomenų vienareikšmiškai konstatuoti. Kaip teigė komisijos vadovas, sprendimuose dažniausiai nagrinėti yra nepotizmo atvejai, t. y. kai valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys naudojasi savo galia, įtaka ir t. t.

REKLAMA

Kaip teigiama komisijos veiklos ataskaitoje, viena veiksmingiausių viešųjų ir privačių interesų konfliktų valstybės tarnyboje prevencijos priemonių yra privačių interesų deklaravimas. R. Rekertos tvirtinimu, 2009 m. viešai privačius interesus deklaravo beveik 11 tūkst. asmenų, t. y. apie pusantro tūkstančio daugiau nei 2008 m. „Beveik pusė dirbančių valstybinėje tarnyboje asmenų deklaravo savo ryšius su įvairiais juridiniais asmenimis, ir didesnė deklaravusiųjų dalis dalyvauja ne asociacijų, draugijų, klubų, bendrijų, profsąjungų veikloje, o pelno siekiančiose įmonėse“, – teigė komisijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Asmenys, kurie deklaravo gautas dovanas (daugiau nei 400 asmenų), sudaro tik apie 4 proc., o asmenys, deklaravę neatlygintinai gautas paslaugas ar apmokėtas išlaidas, – tik 0,7 procento. Daugiausia deklaruotos iš artimų asmenų gautos dovanos. Vadinasi, didžioji dauguma valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų arba negauna dovanų, arba beveik jų (gaunamų dovanų bei neatlygintinai gautų paslaugų ar apmokėtų išlaidų) nedeklaruoja“, – teigiama komisijos veiklos ataskaitoje.

Beveik kas dešimtas asmuo savo deklaracijoje (daugiau nei 1 000 asmenų) nurodė fizinius ar juridinius asmenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas. Daugiausia (apie 700 asmenų) kaip asmenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, nurodė savo artimuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje pažymima, kad kiekvienas vadovaujančias pareigas einantis asmuo privalo žinoti jam tiesiogiai pavaldžių darbuotojų privačių interesų deklaracijų duomenis, kad galėtų tinkamai jiems paskirstyti užduotis ar nušalinti nuo tam tikrų užduočių atlikimo.

Vyriausybei pasiūlyta iki šių metų lapkričio 1 d. parengti privalomas visoms valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms taisykles, kuriomis būtų apibrėžiami naudojimosi valstybės (savivaldybių) nuosavybe kontrolės kriterijai ir tvarka, kad būtų užkirstas kelias naudotis valstybei (savivaldybei) priklausančiu turtu tiesioginei asmens naudai gauti. Taip pat pasiūlyta iki 2011 m. sausio 1 d. parengti teisės aktų pakeitimus, kuriuos priėmus būtų sukurta veiksminga ir visuomenei lengvai prieinama asmenų turto, pajamų ir privačių interesų deklaravimo viešo skelbimo elektroninė sistema. 2011 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekte numatyti valstybės biudžeto asignavimus, reikalingus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos valstybinių funkcijų įgyvendinimui užtikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų