REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasvalys labai kenčia dėl kvapų, kuriuos paskleidžia bioetanolio ir biodujų bendrovė “Kurana". Miestiečiai dejuoja, kad kartais dieną ir naktį ore tvyro toks stiprus ir bjaurus kvapas, lyg stovėtum prie supuvusių kiaušinių ar vidury fermos. Gyventojai veltui ieško pagalbos rajono savivaldybėje, kreipiasi į Visuomenės sveikatos centrą ir aplinkosaugininkus. Niekas negali padėti. Aplinkosaugininkai tvirtina, kad kvapų kontrole turi rūpintis Visuomenės sveikatos centro specialistai, o šie atšauna, kad neturi teisės kontroliuoti į aplinką patenkančius teršalus, tai esąs aplinkosaugininkų darbas.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės „Kurana" vadovas Vladas Linkevičius prisipažįsta, kad ir jam įgriso miestiečių skundai ir pretenzijos, tačiau sugaudyti į aplinką patenkančius azoto ir sieros junginius bendrovei nesiseka.

REKLAMA

Jeigu vėjas pučia į miesto pusę arba jo visai nėra, pasvaliečiai negali atsidaryti langų, jautresni skundžiasi akių perštėjimu. Iš „Kuranos" pasklidusią smarvę vėjas pakelia į 1 km aukštį ir nuneša 10 kilometrų. Toliau nuo gamyklos kvapo koncentracija būna silpnesnė. Blogiausia, kai vėjas kvapo visai neišsklaido. Praėjusią savaitę taip ir buvo.

V.Linkevičius tvirtina, kad techninis sprendimas, kaip sugaudyti kvapus, jau rastas, todėl šiomis dienomis turi būti pasirašyta sutartis su vienos Vokietijos bendrovės atstovais, dirbančiais Lenkijoje. Planuojama naudoti specialias plokšteles, kurios, reaguodamos su siera ir azotu, sunaikintų į aplinką pasklindančius nemalonius kvapus.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtaprocentinių garantijų, kad biologinis bekvapis gamybos procesas veiks nepriekaištingai, nėra. „Kurana" bando tartis ir su kita firma. Šiai taip pat pateikti duomenys, pasvaliečiai laukia komercinio pasiūlymo.

„Kad ir kiek kainuotų šios problemos sprendimas, turime sutvarkyti", –žada „Kuranos" vadovas V.Linkevičius. Jis teisinasi, kad projektuotojai ir technologai statant gamyklą šios problemos nenumatė ir neįvertino jos aštrumo, todėl klaidas tenka taisyti dabar.

Gaivesnį orą Pasvalio žmonėms „Kurana" žada po 3-4 savaičių.

Genė SILICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų