REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) patikros vykdomos visus metus. Jų metu tikrinami ne visi pareiškėjai, teikę paraiškas gauti tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, atskirąsias tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų ir paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos (KPP) priemones, mokamą už plotus 2010 metais. Tačiau tikrintojų nebūtinai gali sulaukti tie, kurių paraiškoje rasta klaida ar neatitikimas – tikrinami pareiškėjai gali būti ir visai atsitiktiniu atrankos būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Atsitiktinės, užsakomosios ar pagal riziką

Pasak NMA Metodikų ir mokymo skyriaus vyriausios specialistės Simonos Daukilaitės, patikrai žemdirbiai gali būti atrenkami atsitiktinės atrankos ir rizikos analizės būdais. Atsitiktinės atrankos būdu sistema atsitiktinai parenka, kokios paraiškos duomenis tikrinti. Rizikos analizės būdu pagal nustatytus rizikos kriterijus yra įvertinamos paraiškos, atrenkami kriterijus atitinkantys ūkininkai ir važiuojama jų tikrinti.

REKLAMA

Dar viena iš patikrų rūšių – užsakomosios patikros, kurios gali būti paskirtos po administracinio sutikrinimo (sutikrinimo su įvairiose duomenų bazėse saugoma informacija). Taip pat atliekama užsakomoji patikra, kuomet bendruoju pasitikėjimo linijos telefonu NMA gauna informaciją apie ūkininko neprižiūrimus deklaruotus laukus ar kitus pažeidimus. Pažeidimo faktui patikrinti NMA Kontrolės departamento specialistai vyksta į vietą. NMA atlieka patikras ir pagal gautus individualius skundus – tokiu atveju gali būti patikrintas konkrečių reikalavimų laikymasis ar konkretaus lauko plotas.

REKLAMA
REKLAMA

Patikros – griežtai reglamentuotos

Daugiausia patikrų atliekama vasarą, tačiau individualių patikrų atlikimo laikas priklauso nuo to, kokie pareiškėjo įsipareigojimai yra tikrinami. Kai pareiškėjas dalyvauja priemonėje, pagal kurią yra keliama daug įsipareigojimų su skirtingais terminais, patikra gali būti atliekama vykstant pas pareiškėją ne vieną, o kelis kartus.

Nuo patikros rūšies priklauso ir kas bus tikrinama patikroje. Jei tai kompleksinio paramos susiejimo patikra, jos vietoje bus tikrinami geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimai, valdymo ir augalų apsaugos produktų naudojimo reikalavimai. Jei tai užsakomoji patikra – tikrinama, dėl ko ji buvo užsakyta. Patikrų, kai tikrinami įsipareigojimai pagal programas, metu, kaip jau minėta aukščiau, yra tikrinami visi be išimties pareiškėjo pagal programas prisiimti įsipareigojimai, kuriuos galima patikrinti patikros metu, taip pat deklaruotas pasėlis, plotas ir GAAB reikalavimai. Jei tikrintojas pastebi, kad nesilaikoma kitų reikalavimų, kurie netikrinami tos rūšies patikros metu, jis turi tai užfiksuoti patikros vietoje ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NMA informuoja, jog daugiausiai Lietuvoje atliekama patikrų, kurių metu tikrinami deklaruotų laukų plotai, taip pat geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės reikalavimų laikymosi patikros. Pastaruoju metu labai dažnai nustatoma, kad pareiškėjai, prašantys paramos pagal priemonę „Išmokos ūkininkaujantiems vietovėse su kliūtimis, išskyrus kalnuotas vietoves“, deklaruoja pievas, o patikros metu randama ariama žemė visame lauke arba dalyje lauko arba atvirkščiai. Nustačius tokius atvejus tai laikoma tyčiniu pažeidimu ir taikomos sankcijos.

Visais iškilusiais klausimais dėl patikrų pareiškėjai gali kreiptis informaciniu NMA trumpuoju numeriu 1841.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų