REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjęs šiukšlių karas perėjo į Šiaulių rajono gyventojų kiemus. Čia vežami akcinės bendrovės Kuršėnų komunalinio ūkio šiukšlių konteineriai, kurie išstumia kito vežėjo — bendrovės “Specializuotas transportas“ konteinerius. Pasirodo, Šiaulių rajono savivaldybė vežėju paskyrė savo bendrovę — be konkurso. Gyventojai nesupranta: ar reikės mokėti du kartus?

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai sutrikę

„Šiaulių krašto“ redakcijai paskambinęs Kužių Ryto gatvės gyventojas buvo sunerimęs, ar jam nereikės du kartus mokėti už šiukšlių išvežimą. Jis papasakojo, kad kieme tebestovi “Specializuoto transporto“ konteineriai. Bet atvažiavę Kuršėnų komunalinio ūkio darbuotojai pastatė savo konteinerį ir siūlė pasirašyti naują sutartį. Kužiškis kategoriškai atsisakė, nes išsigando, kad už tą patį darbą turės mokėti ne vienai, o jau dviem bendrovėms.

REKLAMA

Vijoliuose, Veterinarijos gatvėje, gyvenantis Juozas Najulis Kuršėnų komunalinio ūkio konteinerius jau spėjo pripildyti. Tik šiukšlių niekas taip ir neišvežė.

„Atlėkė mergaitės — ketvirtadienį ar penktadienį — ir pasakė, kad pagal rajono Tarybos sprendimą keičiamas atliekų surinkėjas, reikia sudaryti naują sutartį“,— žmogus rodo ir sutartį, kurioje parašyta, kad rugsėjo 8 dieną sudaryta konteinerio nuomos ir šiukšlių išvežimo sutartis galioja neterminuotai nuo pasirašymo dienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Klausiu, kada jūs vešite, sako: “Pradėsime nuo trečiadienio“. Pradėjau krauti šiukšles, išstačiau, žiūriu — niekas neveža. Skambinu į Kuršėnų komunalinį, o jie sako: “Galvojam nuo spalio pirmos pradėti vežti“,— sunerimęs pasakoja J. Najulis.

Pagaliau žmogus išsiaiškino, kad iki rugsėjo 30 dienos dar tęsiasi šiukšlių vežimo sutartis su „Specializuotu transportu“, todėl jis turi perkrauti šiukšles iš Kuršėnų komunalinio ūkio taros į “Specializuoto transporto“ konteinerius, kuriuos jau buvo nustūmęs tolėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai pradėjau triukšmauti, tai mergaitės ant rankenų užklijavo raščiukus“,— pasakoja J. Najulis ir rodo popierėlį: atliekų vežėjas keičiasi tik nuo lapkričio 1 dienos.

Savivaldybė proteguoja savus

„Šiaulių kraštui“ pradėjus domėtis, paaiškėjo, kad Šiaulių rajono savivaldybė, valdanti 100 procentų Kuršėnų komunalinio ūkio akcijų, Tarybos sprendimu, pavedė šiai bendrovei nuo lapkričio 1 dienos rajone teikti komunalinių ir žaliųjų atliekų surinkimo bei transportavimo paslaugas.

Taip iš rinkos stumiama privati bendrovė „Specializuotas transportas“.

„Specializuoto transporto“ direktorius Rolandas Stanys teigia, kad neorganizuodama viešųjų pirkimų konkurso, o tiesiog pavesdama savo bendrovei atlikti paslaugą, rajono valdžia pažeidžia įstatymus, todėl žada dėl to kreiptis į teismą.

REKLAMA

Rajono meras Algimantas Gaubas atremia, jog Savivaldybė rūpinasi savo bendrove, kad ši turėtų darbo. „Savivaldybes kontroliuojanti Vyriausybės atstovo tarnyba nustatys, ar teisės aktai pažeisti. Jeigu taip atsitiktų, mes pasiruošę savo sprendimą atšaukti“,— sako meras.

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Lembutis aiškina, kad rugsėjo 30 dieną baigiasi trejus metus galiojusi rajono Savivaldybės sutartis su privačiais vežėjais.

Nors galėjo sutartį dar dviem metams pratęsti, Savivaldybė atsisakė, nes nepavyko nusiderėti dėl paslaugos kainos. Pasak S. Lembučio, „Specializuotas transportas“ už tonos atliekų surinkimą ir išvežimą gauna 127 litus, o Kuršėnų komunalinis ūkis ims tik 115 Lt.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl norėdama sumažinti kainą, Savivaldybė nerengė konkurso vežėjui, S. Lembutis atsakė, kad tokį sprendimą priėmė Taryba, nes tai galima pagal Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Pradėjome vežti konteinerius anksčiau, nes Kuršėnų komunaliniui gali tekti pradėti dirbti ne nuo lapkričio, o nuo spalio 1 dienos,— apie konteinerių stumdymą kiemuose kalba administracijos direktorius. — Nematau jokio nusikaltimo, kad duodame darbo savo įmonei.“

Įstatyme — spraga

Paklaustas, ar gali Savivaldybė be konkurso savo įmonei pavesti rinkti ir vežti šiukšles, laikinai einantis Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pareigas Žydrūnas Plytnikas sako, kad tai leidžia spragos įstatymuose. Jomis savivaldybės dažnai naudojasi. „Aš rengiu Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas ir dar šioje Seimo rudens sesijoje jos turėtų būti svarstomos“, — tikino Ž. Plytnikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išlaidaus konteineriams ir technikai

Nedidelė Kuršėnų komunalinio ūkio bendrovė, iki šiol aptarnavusi pustrečio tūkstančio rajono namų ūkių, dabar rengiasi aptarnauti 12 tūkstančių namų ūkių ir juridinių asmenų.

Įmonė iš savo pelno jau nusipirko dvi padėvėtas šiukšliavežes, ketina pirkti dar vieną, įsigijo 1600 konteinerių. 2800 konteinerių iš rinkliavos už atliekas bendrovei perka Šiaulių rajono savivaldybė.

Pasak Šiaulių rajono mero A. Gaubo, Savivaldybės biudžete konteineriams pirkti numatyta 200 tūkstančių litų, o pajamos iš rinkliavos siekia 3 milijonus litų per metus.

REKLAMA

Kuršėnų komunalinio ūkio direktorius Vytautas Budrys neatmeta, jeigu įmonei savo pajėgumų neužteks, teks mašinas ir kitą įrangą nuomoti.

Antstoliai jau fiksuoja konteinerius

„Specializuotas transportas“ įteikė rajono merui pretenziją, kurioje be viso kito reikalauja nurodyti, kaip buvo nuspręsta, jog nereikia organizuoti paslaugos viešojo pirkimo konkurso ir kas konkrečiai tai inicijavo.

„Specializuoto transporto“ darbuotojai, atvažiavę išvežti šiukšlių, anot direktoriaus R. Stanio, vietoj savų radę Kuršėnų komunalinio ūkio konteinerius iš jų atliekų imti neturi teisės, todėl grįžta tuščiomis ir bendrovė patiria nuostolių.

Šiukšlių karo veiksmai kaista: į minėto gyventojo kiemą Vijoliuose „Specializuotas transportas“ jau pasikvietė antstolį, kad šis užfiksuotų ir Kuršėnų komunalinio ūkio konteinerius, ir dar negaliojančias sutartis. Renkama medžiaga teismui. Šiukšlių karas žada būti ilgas.

Irena Budrienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų