REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prabangus namas, naujutėlaitis automobilis ir „darbas“ be griežto laiko grafiko. Taip, anot pasieniečių, dažnai gyvena nepailstantys kontrabandininkai. Ir uždarbis – nuo pusės iki milijono litų per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Kontrabandininkai antstoliams suriša rankas?

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės pasieniečių Operatyvinės veiklos skyriaus viršininkas Rolandas Macius pasakoja, kad kontrabandinės cigaretės – neskaitant narkotikų – pelningiausias kontrabandininkų verslas, kuriuo dažniausiai verčiasi niekur nedirbantys ir lengvo pragyvenimo šaltinio ieškantys žmonės.

REKLAMA

„Baudos didelės, bet kas iš to. Vieną kontrabandininką gal dešimtą kartą pagavome. Klausiame, kiek turi skolos. Ai, yra 17 tūkstančių litų, bet jūs išieškokite“, – anot R. Maciaus, atšauna kontrabandininkas. Operatyvininkas sako, kad ne vienas kontrabandininkas gyvena kaip turčius – geras namas, prabangus automobilis, kurie teisiškai – kontrabandininkų giminaičių nuosavybė.

„Atimtos cigaretės jiems yra didžiausia bauda“, – pripažįsta R. Macius.

Pašnekovas prisimena atvejį apie sučiuptą latvį ir lietuvį, kurie iš kontrabandos susikraudavo didžiulius pinigus – nuo pusės iki milijono per mėnesį. „Jie cigaretes veždavo į Angliją“, – prisimena operatyvininkas. – Suėmimas mėnesiui tam žmogui buvo didžiausia sankcija, didžiausia bausmė. Jie bet kurią naują mašiną iš katalogo galėjo nusipirkti“. Jo žiniomis, šiuo metu Šiauliuose itin prasigyventi sugebėjusių kontrabandininkų nėra. R. Macius neneigia, kad pasieniečių praktikoje būta situacijų, kai įkliuvęs kontrabandininkas tikėjosi išsisukti ir mėgino siūlyti milijonines sumas.

REKLAMA
REKLAMA

Motinos graudina pasieniečius

R. Macius prisimena ir kuriozinių istorijų, kai iš kontrabandininkų paėmus automobilį, dėl jų aiškintis ateina jų giminaičiai. „Tik vieną kartą daviau savo vaikeliui mašiną. Man ji labai reikalinga. Reikia važiuoti“, - taip, anot R. Maciaus, kartais kalba pensinio amžiaus iš kontrabandos gyvenančių sūnų motinos. Pašnekovas sako, kad greitai paaiškėja, jog tos istorijos – tik pramanai, nes netrukus tie patys automobiliai vėl sulaikomi su kontrabandiniais rūkalais.

Pastaruoju metu iš Rusijos gabentos cigaretės „Ging Ling“ ir „Seant George“ - nebe tokios populiarios. Pastarųjų, iš Kaliningrado vežamų cigarečių, juodojoje rinkoje, anot R. Maciaus, sunkiai benusipirksi. Dabar paklausiausi – gamykliniai rūkalai su rusiškomis banderolėmis „Minsk“, „Fest“ ir kitos. Jų kainų skirtumas Baltarusijoje ir juodojoje Lietuvos rinkoje nemažas: apie 3 ir daugiau litų. „Ten aukso kasykla“, – apie Baltarusiją kalba R. Macius. Priduria, kad kontrabandinės cigaretės vežamos ir iš Latvijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrabandininkai turi palydas

„Kontrabandinių cigarečių „fūromis“ niekas nebeveža. Dažniausiai lengvaisiais automobiliais vežamos apie aštuonias ar septynias dėžes“,  – pastebi operatyvininkas ir priduria, kad už tokį akcizais apmokestinamų cigarečių kiekį - „tarp“ administracinės ir baudžiamosios svyruojanti atsakomybė. R. Mačius teigia, kad dažniausiai kontrabandininkai turi palydą – kitu automobiliu priekyje važiuojantys stebi situaciją.

„Žiūri, kad nieko nebūtų. Bet sustabdoma ir su palyda“, – sako operatyvininkas.

Pasigenda vertingos anoniminės informacijos

Kontrabandinių rūkalų naikinimas pasieniečiams – nepigiai kainuojanti procedūra. „Vieno cigarečių pakelio naikinimas – nuo 2 iki 3 centų, dar atvežimas kainuoja“, – tvirtina R. Macius. Pašnekovas kalba ir apie informaciją, kuri dažnai operatyvininkams būna tik dar vienas šnipštas.

REKLAMA

Anot R. Maciaus, anoniminė informacija, kurią gauna pasieniečiai, dažniausiai nebūna vertinga – informatoriai pasako tai, ką operatyvininkai jau seniai žinojo. „Žmonės neinformuoja. Paskambina ir sako: tas ir tas tuo užsiima, ką mes ir taip žinome“, – tendenciją pastebi R. Macius. Anot pašnekovo, jo darbo praktikoje buvo gal vos trys atvejai, kai anoniminiai pranešimai pasitarnavo pasieniečiams.

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių užkardos sandėliuose šiuo metu saugoma rūkalų ir kitų neteisėtų prekių už maždaug du milijonus litų. Šios cigaretės, kaip ir paimti automobiliai, laukia teismo sprendimo.

R. Macius sako, kad būta atvejų kituose miestuose, kai kažkas bandė lengvai pasipinigauti – išgriovė sandėlio sieną ir nugvelbė kontrabandines cigaretes. Operatyvininko žiniomis, Šiauliuose dar niekas nebandė to daryti.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų