REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne taip seniai JAV prezidentas Barackas Obama tapo Nobelio taikos premijos laureatu, o dabar Baltieji rūmai kalba apie rekordinį ginklų sandorį su Saudo Arabija, jo vertė – 60 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Istorinis sandoris

Pentagono žiniomis, nuo 2007 m. trukusios slaptos derybos su Saudo Arabija gali baigtis didžiausiu ginkluotės sandoriu JAV istorijoje. Ir jį pasirašys ne kas kitas, o pats Nobelio taikos premijos laureatas B.Obama.

REKLAMA

Kadangi amerikiečiai įtikinėja siekiantys taikos Artimuosiuose Rytuose, ginklų sandorio nesureikšmina. Esą ginkluotė skirta Saudo Arabijai, ištikimai JAV sąjungininkei Artimuosiuose Rytuose, kad ši galėtų atremti galimą Irano grėsmę.

Be to, B.Obamos administracijai sandoris leis net 75 tūkst. sumažinti darbo vietų trūkumą 44 valstijose. Tad niekas neslepia – milijardinis susitarimas gerokai padidins Demokratų partijos populiarumą Amerikoje. „Tai reiškia daugiau darbo vietų, daugiau pinigų JAV ekonomikai – šiuo metu mums reikia abiejų šių dalykų“, – tvirtino anonimu likti panoręs Vyriausybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausiapinigai

Tačiau demokratus remiantys aktyvistai, analitikų teigimu, vargu ar bus patenkinti sandoriu, mat Nobelio taikos premijos laureato sprendimas platinti ginklus pasaulyje – ciniškas.

Jau anksčiau ironizuota, kad Nobelio taikos premija buvo skirta kariaujančiam JAV prezidentui, o milžiniškas ginklų sandoris gali gerokai pakenkti B.Obamos populiarumui, ypač už JAV ribų.

Dėl to, kad ginklai parduodami arabų valstybei, neslėpė nerimo ir kai kurie Izraelio parlamentarai. Pasak jų, sandoris neigiamai paveiks jėgų balansą Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šaltiniai JAV atrėžė, kad ginklų pardavimas buvo aptartas su Tel Avivu ir ilgojo nuotolio raketų, galinčių pasiekti Izraelio teritoriją, Saudo Arabija negalės įsigyti. Be to, parduodami lėktuvai nebus ginkluoti ginklais, kurie keltų pavojų Izraeliui.

Konkurentų nepakęs

Pasak šaltinių, Saudo Arabija iš JAV įsigis 84 naikintuvus F–15, 70 patobulintų F–15 naikintuvų bei 70 „Apaches“, 72 „Black Hawks“ ir 36 „Little Birds“ sraigtasparnių. Saudo Arabija jau derasi su Pentagonu ir dėl karinių laivų, ir priešraketinių sistemų pirkimo, o tai kainuos dar beveik 30 mlrd. dolerių.

REKLAMA

Naujai technikai pagaminti gali prireikti 5–10 metų, tuo tarpu B.Obamos administracijai darbo vietų sukūrimas – gyvybiškai svarbus. Kongreso nariai per 30 dienų gali sandorį blokuoti, tačiau mažai tikėtina, kad taip įvyks. Paskutinę minutę, pasak karo ekspertų, panašūs susitarimai nenutraukiami.

Kai kurie Kongreso nariai pareiškė abejonių dėl Saudo Arabijos, iš kurios kilęs „Al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas, patikimumo, bet Pentagonas jau leido suprasti, kad neišleis sandorio iš rankų ir neleis atsikąsti pyrago kitų šalių karo pramonei. „Tai svarbus ekonominis sandoris JAV, geriau kurti darbo vietas čia nei Europoje“, – sakė kitas su derybomis susijęs Vyriausybės šaltinis.

REKLAMA

Jau dabar JAV sąjungininkė Saudo Arabija karine prasme yra galingiausia Persijos įlankos regiono arabų valstybė. Pasak amerikiečių strategų, gavusi suderėtą karinę techniką, naftos turtinga karalystė taps kur kas pajėgesnė nei Iranas.

Lyg to būtų maža, be Saudo Arabijos, savo eilės laukia ir Kuveitas, taip pat Jungtiniai Arabų Emyratai, kuriems JAV taip pat žada dosnių pasiūlymų. Amerikiečių strategai pabrėžia, kad saugumo žiedo sukūrimas aplink Iraną neleis jam kelti pavojaus kaimynams.

Pastaraisiais metais JAV suaktyvino prekybą ginklais. 2008 m. eksportavo ginklų už 2,4 mlrd. dolerių, o 2009 m. šis skaičius pasiekė 3,2 mlrd.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už okupaciją – Laisvės medalis

Buvęs Didžiosios Britanijos premjeras Tony's Blairas už pastangas sureguliuoti Šiaurės Airijos ir Artimųjų Rytų konfliktus Jungtinėse Valstijose apdovanotas Laisvės medaliu. Jį įteikė buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas.

Garbingo apdovanojimo įteikimas T.Blairui, kaltinamam dėl Britanijos dalyvavimo Irako kare, sukėlė pasipiktinimo bangą Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Daugelis karui nepritariančių aktyvistų pavadino apdovanojimą negarbingu, nes, jų nuomone, būtent T.Blairas atėmė laisvę iš Didžiosios Britanijos.

Anksčiau Airijos sostinėje Dubline pristatydamas savo atsiminimų knygą, kurioje taip ir neatsiprašė britų už invaziją į Iraką, T.Blairas buvo apmėtytas kiaušiniais ir batais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų