REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant Benedikto XIV vizitui Britanijoje, kuris bus pirmoji Romos popiežiaus viešnagė šioje šalyje nuo 1982 metų, BBC nutarė pažvelgti iš arčiau į katalikų bažnyčios nūdienos aktualijas. Žurnalistai pamėgino išsiaiškinti, kokią įtaką šalies katalikybei turėjo per pastaruosius penketą metų rekordiškai išaugusi imigracija.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Zimbabvės kilęs 48 metų amžiaus Patrickas Chatukuta pasakoja, kad kai 2003 m. pradėjo lankytis Woolwich'o Šv. Petro apaštalo bažnyčioje Pietryčių Londone, parapijoje buvo mažiau nei dešimt juodaodžių. „Per paskutinius trejus metus situacija pasikeitė taip, kad dabar visi lankytojai yra mūsiškiai“ – teigia jis.

REKLAMA

Anot klebono Michaelo Scanlono, kiekvieną sekmadienį jo bažnyčia būna sausakimšai užpildyta imigrantų, atstovaujančių 45 tautas. Į mišias susirenka per 1000 žmonių, iš kurių penktadalis – paaugliai. „Šiuo metu katalikų bažnyčia išgyvena pasavarį, ypatingai tai jaučiama Londone“ - teigia jis.

Kai kurios bažnyčios kaimiškose vietovėse sunkiai pritraukia maldininkus, tačiau miestuose, kur daugiau imigrantų, išeiviai iš Rytų Europos (iš jų BBC išskyrė lietuvius bei lenkus) ir Afrikos įpūtė gyvybės į seniau merdėjusias katalikų bendruomenes.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, skaičiai rodo, kad per dvidešimt metų katalikų bažnyčios lankomumas Britanijoje sumažėjo daugiau nei perpus nuo 1,913 200 mln. iki 972,800 tūkst. Palyginus su kitomis religijomis, katalikų šalyje sumažėjo daugiausiai.

Jei išliks dabartinės tendencijos, 2050 m. katalikų Britanijoje bus vos kiek daugiau nei 100 tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų