REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių re­gio­ni­nia­me są­var­ty­ne Aukštrakiuose pa­sta­čius me­cha­ni­nio bio­lo­gi­nio at­lie­kų ap­do­ro­ji­mo įren­gi­nį, at­lie­kų iš­ve­ži­mo kai­na žmo­gui per me­tus gali šok­telti nuo da­bar mo­ka­mų 56 li­tų mies­te ar 60 li­tų ap­skri­ties ra­jo­nuo­se iki 83 li­tų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numato Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) valdybos už dalininkų nugaros priimtas sprendimas. Karas dėl šiukšlių milijonų prasidėjo?

REKLAMA

Kaina galimybių studijoje

Trečdaliu didesnė, nei mokame dabar, kaina už šiukšles numatyta galimybių studijoje "Šiaulių regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra„ , kurią ŠRATC -o užsakymu sukūrė UAB " Nacionalinių projektų rengimas„ . Galimybių studijai pritarė daugiausiai iš savivaldybių administracijų direktorių sudaryta ŠRATC-o Valdyba.

Ta pati valdyba pritarė ir galimybių studijoje pateiktoms išvadoms, siūlančioms komunalines atliekas regione tvarkyti mechaninio biologinio apdorojimo būdu ir įpareigojo Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro direktorių R. Jakutį pateikti paraišką Europos fondams regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtrai finansuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tai dar ne viskas. Valdyba įpareigojo Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrą apmokėti numatytą projekto išlaidų dalį, ne mažiau kaip penkiolika procentų projekto vertės. Ši siekia beveik 33 milijonus litų, o dalis, kurią turi pridėti pats ŠRATC-as — beveik 6 milijonus litų.

Sprendimas — už nugaros

Kodėl taip smulkiai visa tai dėstau? Ogi todėl, kad paprašyti pakomentuoti Valdybos priimtą sprendimą, sąvartyno dalininkams — regiono savivaldybių Taryboms — atsovaujantys merai pareiškė nieko apie tai nežinantys. Sprendimas buvo priimtas jiems už nugaros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nieko nežinojo ir Regiono plėtros tarybos nariai. Kaip tik Regiono plėtros taryba net du kartus buvo atmetusi atliekų tvarkymo planą, nes aptiko jį esant skubotą ir neprofesionalų.

Po šių atmetimų Regiono taryba gerokai išprausė„ R. Jakutį, reikalaudama, kad ateityje galimybių studija būtų rengiama skaidriai ir viešai.

Sužinojęs apie priimtą sprendimą, Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis neslėpė nuostabos ir teigė, kad Valdyba peržengė savo kompetencijos ribas.

" Tai nuspręsti gali tik dalininkai„ ,— sakė meras. Panašiai reagavo ir Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys. Jis čiupo telefoną ir tuoj pat paskambino administracijos direktoriui Vladui Damulevičiui: " Ne su jūsų antpečiais tokius sprendimus priiminėti„ ,— sakė meras.

REKLAMA

Jis klausė, iš kur R. Jakutis ims tuos šešis milijonus prisidėti prie projekto. " Aišku, kad vyksta žaidimai tam tikri. Valdyba direktoriui leido teikti paraišką — jis pasiims pinigus, ir nieko nepadarysi, nesąmonė gausis. Cirkai kažkokie, ką aš galiu pasakyti. Buvome pasirinkę mechaninį biologinį apdorojimą, merus supažindino su esamos padėties analize, o galimybių studija prastumta nederinant nė su vienu dalininku. Kokios technologijos ateis ir kiek tai kainuos — nieko nežinome. Gal apskritai tų Europos pinigų nereikia, ateis investuotojas ir už savus padarys daug pigiau? Saviveikla — direktorius nekompetentingas spręsti tokius klausimus. Pasitarsime miesto Taryboje, ką daryti„ ,— pyko G. Mikšys.

REKLAMA

Direktorius teisinasi

Raimundas Jakutis turi savų argumentų, kodėl stumia nesuderintus ir viešai neaptartus sprendimus. Kalčiausia, anot jo, Aplinkos ministerija, atkėlusi paraiškos pateikimo terminą iš 2011 metų sausio 1-osios į šių metų rugsėjo 15-ąją.

Jeigu pavėluosime pateikti paraišką, negausime mūsų regionui numatytų lėšų„ ,— teigia jis. R. Jakutis sakosi norėjęs studiją suderinti Regiono plėtros taryboje, bet ši esą nepatvirtinta Vidaus reikalų ministro, todėl negali dirbti.

Paklaustas, kodėl su studija nesupažindino sąvartyno dalininkų, pykteli, kad neturėjęs tam laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra mechaninio biologinio apdorojimo įrenginys?

Nors Šiaulių regionui atliekų rūšiavimo ir perdirbimo sistemai sukurti numatyta skirti bevei 33 milijonus litų, paraiška parengta beveik 52 milijonams, nes tikimasi kad Aplinkos aplinkos ministerija pridės nuo kitų regionų atlikusias nepanaudotas lėšas.

Už jas bus pastatyta mechaninio biologinio apdorojimo linija ir nupirkta 38 tūkstančiai konteinerių žaliųjų atliekų, kurie bus pastatyti kiekvienoje individualių namų valdoje visoje apskrityje. Skaičiuojama, kad šie konteineriai kainuos maždaug 7- 8 milijonus litų.

REKLAMA

Iš konteinerių surinktos žaliosios atliekos bus vežamos į biologiškai skaidžių medžiagų surinkimo aikštelę, kur bus kompostuojamos. Aikštelei įrengti skelbiamas atskiras konkursas.

Mechaninio biologinio apdorojimo įrenginys susmulkintas komunalines atliekas išrūšiuoja į frakcijas, atskirdamas stiklą, plastiką, metalą, kurie bus parduodami kaip antrinė žaliava. Atskiriamos ir bioskaidžios atliekos, su maisto likučiais patekusios į bendrą atliekų srautą.

R. Jakutis aiškina rinkęsis brangesnę įrangą, kad kuo mažiau būtų rankų darbo, nes tai esą labai pavojinga. Įrenginys atskirs ir netinkamą perdirbti plastmasę, turinčią daug chloro.

REKLAMA

Reikės operatoriaus ir investuotojų

Galimybių studijoje, kuri šiuo metu dar nebaigta, bus parengtos konkurso konkurso sąlygos operatoriui ir investuotojams parinkti. " Tai kitas projekto įgyvendinimo etapas„ ,— aiškina R. Jakutis.

Kaloringajai medžiagai deginti bus skelbiamas atskiras konkursas. Operatorius turės atrinkti bioskaidžių atliekų atliekų perdirbimo investuotoją taip pat nuspręsti, kur dėti techninį kompostą, nes dėl lėšų trūkumo sistema nebus sukurta iki galo. Operatorius ir valdys mechaninio biologinio apdorojimo įrenginį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, gal nujaučia, kokie investuotojai galėtų prisidėti prie projekto, R. Jakutis sakė:" Degiąją frakciją galėtų deginti Akmenės cementas, bet jis prašo už tai primokėti. Tokia yra pasaulinė praktika„ . Direktorius nežino, ar savo ketinimų statyti biojėgainę neatsisakė " Baltik vairo„ direktorius Dirkas Cvikas, bet nujaučia, kad konkurse rengiasi dalyvauti „Specializuotas transportas“.

" Žinau, kad ruošiasi, nes intensyviai domisi šia rinka. Konkursą laimės tas, kas pasiūlys mažiausią vartų mokestį, kas nedidins rinkliavos, nes deginant degiąją frakciją, perdirbant techninį kompostą, galima gauti naudos — išgauti ir elektros energiją, ir šilumą, bet kas tai darys— kol kas nežinoma.

REKLAMA

Apie atliekų kainą kalbėti — tabu

Paklaustas, kiek kils atliekų surinkimo kaina vartotojams, direktorius aiškina negalįs pasakyti, kol nepaskelbtos konkursinės sąlygos, kurias paruoš bendrovė " Nacionalinių projektų rengimas„ , be to, neaišku, su kokia suma ateis investuotojas.

Kai direktoriui buvo pasakyta, kad Valdybos nariai pasakė, kokia numatoma atliekų kaina, direktorius prašo: „ Prašau nerašyti tos kainos, kam žmones nervinti„ .

Įrenginys pradės veikti 2013 metų gruodį — projekto įgyvendinimas užtruks trejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų