REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių darbo biržos direktorės Genovaitės Kuprevičienės duomenimis, darbo neturintys šiauliečiai neskuba įsidarbinti prekybos centruose. Darbo ieškančius žmones gąsdina ilgos darbo valandos, sunkus ir atsakingas darbas. Be to, didieji prekybos centrai ieško kvalifikuotų darbuotojų. O tokių bedarbių – mažuma. Šiauliuose veikiančių didžiausių prekybos centrų tinklų atstovai teigia, kad grįžta tie laikai, kai sunku surasti tinkamą darbuotoją, nes sunki ekonominė padėtis potencialius darbuotojus privertė emigruoti iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Darbas prekybos centre – ne kiekvienam

Šiaulių darbo biržos direktorė Genovaitė Kuprevičienė sako, kad Darbo biržoje visada būdavo nemažai darbo pasiūlymų prekybos centrų darbuotojams, tačiau bedarbiai nelabai veržiasi ten dirbti. O ir Darbo biržos specialistai ne kiekvienam bedarbiui rekomenduoja darbą prekybos centre.

REKLAMA

„Bedarbius gąsdina tai, kad prekybos centruose yra griežta tvarka, ilgos darbo valandos, pamaininis grafikas. Nors atlyginimai prekybos centrų darbuotojams, palyginti su bendra situacija, nėra patys mažiausi, tačiau žmonės nesiveržia ten dirbti. Be to, ir mes ne kiekvienam bedarbiui siūlome darbą prekybos centre. Vyresnio amžiaus žmonėms toks darbas gali būti per sunkus. Dirbti prekybos centre  nesiūlome ir vienišoms motinoms, nes joms reikia pasirūpinti savo vaiku. O tai padaryti dirbant ilgai – sudėtinga. Be to, prekybos centrai reikalauja kvalifikuotų darbuotojų, o tokių bedarbių turime nedaug. Dažniausiai prekybos centrams siūlome jaunus, energingus bedarbius“, – sakė Šiaulių darbo biržos direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kuprevičienė pažymėjo, kad apie 30 procentų Šiaulių darbo biržoje registruotų bedarbių ne tik prekybos centruose, bet ir apskritai nenori dirbti. „Taip yra todėl, kad apie 30 procentų Šiaulių darbo biržoje registruotų bedarbių užsiregistravo ne todėl, kad jiems reikėtų darbo, o todėl, kad nereikėtų mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokesčio ar norėdami gauti bedarbio išmokas“, – sakė G. Kuprevičienė.

Potencialūs darbuotojai – emigravo

Vieno iš Šiauliuose veikiančių prekybos centrų tinklo atstovė Renata Saulytė „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad žmonės niekada nesiverždavo dirbti į prekybos centrus. Darbuotojų kaita tik ekonominio nuosmukio metu buvo šiek tiek sulėtėjusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet iš tiesų pajutome, jog susirasti tinkamą darbuotoją – ir vėl sudėtinga. Jeigu prieš ekonominį nuosmukį darbuotojai migravo iš vienos darbovietės į kitą – migraciją vyko šalies viduje, tai dabar potencialūs darbuotojai netgi su visomis šeimomis emigravo į užsienį. Rinktis tikrai nelabai yra iš ko“, – sakė R. Saulytė ir pridūrė, kad jei žmonės ir ateina išbandyti savo jėgų prekybos sektoriuje, ne visi užsibūna.

Didžiausia problema susirasti tinkamos kvalifikacijos darbuotoją, anot R. Saulytės, mažesniuose miesteliuose. Į užsienį išvažiavus potencialiems darbuotojams, liko nekvalifikuoti arba dirbti nenorintys žmonės.

REKLAMA

Darbuotojų  paieška užtrunka ilgiau

Tai, kad prekybos centrams vis sunkiau susirasti tinkamų darbuotojų, pripažįsta ir kito Šiauliuose veikiančių prekybos centrų tinklo atstovas Valdas Lopeta.

„Parduotuvėse tinkamos kvalifikacijos darbuotojų užtenka, tačiau ieškodami naujų darbuotojų susiduriame su tendencija, kad mūsų reikalavimus atitinkančių kandidatų rasti vis sudėtingiau. Tiesa, panaši situacija buvo ir per visą sunkmetį – nors nedarbo lygis Lietuvoje išaugo, rasti tinkamą

specialistą dėl to netapo lengviau. Šiuo metu tenka investuoti daugiau laiko, norint atsirinkti geriausius kandidatus“, – teigė V. Lopeta.

REKLAMA

Panašiai kaip ir V. Lopeta sakė ir kito prekybos centrų tinklo atstovė Jovita Bagdonaitė ir pažymėjo, kad efektyvindami veiklą nemažai darbuotojų perkelia į kitas parduotuves iš tų, kuriose yra sumažėję darbo krūviai.

Apskritai, anot J. Bagdonaitės, darbas prekybos centruose mūsų šalyje ir kaimyninėse šalyse nesulaukia tinkamo įvertinimo.

Lina JUREVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų