REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusiams atjungus aukštosios įtampos elektros perdavimo linijas, Lietuvai tenka pirkti brangesnę elektrą. Per Baltarusiją nutiesta elektros perdavimo linija (nuo Smolensko (Rusijoje) atominės elektrinės iki Lietuvos) į Lietuvą tekėjo didžioji dalis rusiškos elektros, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažėjus tiekimo šaltinių, mūsų šaliai dabar tenka pirkti brangesnę elektrą iš kitur.

Linijos remontas buvo pradėtas dar sausio mėnesį ir Lietuvos valdžia vylėsi, kad artimiausiu metu jis bus užbaigtas. Šiandien energetikos ministras Arvydas Sekmokas įsitikinęs, kad kartojasi naftotiekio „Družba" scenarijus. „Družba", kuriuo tekėjo žaliava Mažeikių naftos perdirbimo įmonei, iki šiol remontuojamas.

REKLAMA

„Šį nesibaigiantį linijos remontą galime palyginti su „Družba" istorija. Dėl baltarusių sumažėjo galimybė importuoti rusišką elektrą, todėl ji pradėjo mūsų šalyje brangti", – kalbėjo A.Sekmokas.

Rugpjūtį lietuviai elektrą pirko netgi brangiau negu estai ir suomiai.

„Planiniai remontai vyksta visur. Tačiau jie netrunka labai ilgai. O baltarusiai kas mėnesį remontą vis pratęsia. Dabar – iki Naujųjų metų. Dėl to Lietuva jau dabar jaučia pigesnės elektros stygių. Dėl augančios kainos nukenčia Lietuvos vartotojai ir tiekėjai", – tvirtino tiekimo bendrovės „Inter RAO Lietuva" komercijos direktorius Vidas Čebatariūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Nutraukus elektros kelią iš Rusijos, auga elektros kainos Lietuvoje, šaliai taip pat tenka importuoti ir brangesnę baltarusišką elektrą.

Kol kas viskas klojasi pagal baltarusių scenarijų – rugpjūčio mėnesį kainos Lietuvos elektros biržoje buvo didžiausios per visą jos veiklos laikotarpį.

Vidutinė mėnesio kaina buvo 206 Lt/MWh. Tai yra 51 litu daugiau negu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta orientacinė kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų