REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėgstantiems cepelinus, jais mėgautis gali tekti rečiau, nes bulvių kainos auga vos ne kasdien. Prasti orai ir ligos sunaikino iki trečdalio bulvių derliaus visoje Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ūkininkų, vargu ar lietuviškų bulvių užteks iki pavasario, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

Lietuvos ūkininkai skaičiuoja, kad dėl drėgmės ir rekordinių karščių prarado nuo trečdalio iki pusės bulvių derliaus.

Praėjusiais metais iš vieno hektaro būdavo prikasama iki 60 tonų bulvių, o šiemet perpus mažiau. Net ir apdžiūvus laukams, kai kur nuiminėti derlių tiesiog neapsimoka.

Esą bulvės apniktos puvinio ir ligų. Be to, anot augintojų, saugyklose gali supūti dar nuo 15 iki 20 proc. suvežto derliaus.

„Lietuviškos bulvės turėtų būti apie 2 litus pavasarį. Iš Kipro, Prancūzijos, Italijos vešim, nes abejoju, kad lietuviškos bulvės išsilaikys iki pavasario“, – sako daržovių augintojas Algimantas Vaupšas.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzija, Vokietija ir kitos šalys skaičiuoja šiemet netekusios iki 30 proc. bulvių derliaus, tad rinkose jau auga jų kaina.

Lietuvos augintojai sako, kad pirmą kartą jų bulvėmis susidomėjo olandai, belgai, lenkai, nuo jų neatsilieka ir rusai. Šiuo metu už bulvių kilogramą supirkėjai siūlo apie 55 centus, o pernai buvo vos 30.

Manoma, kad kaina dar augs, o bulvėms brangstant tikrai mažės ir jų vartojimas.

„Mažiau perka, ekonomiškiau naudoja. Gal mažiau cepelinų valgys. O šiaip pagal statistiką Baltijos šalys ir lenkai suvalgo iš ES daugiausiai bulvių, tai dabar mažiau suvalgys“, – mano bulvių augintojas Edas Sasnauskas.

Ūkininkai neabejoja, kad už bulvių kilogramą supirkėjai jau po poros mėnesių siūlys litą ir daugiau. Esą smulkieji augintojai iki to laiko išparduos nukastą derlių, tad sandėliuose likusios bulvės bus tiesiog graibstomos.

Jevgenijus Bardauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų