REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turėti asmens dokumentą - piliečio pareiga. Tačiau Vidaus reikalų ministerijai pavaldus Migracijos departamentas savęs pareigomis neapsunkina - pasas ar asmens tapatybės kortelė žmogui išduodama ne kada privaloma, o kai užsimano departamente dirbantys pareigūnai. Nesvarbu, kad pilietis už tai sumoka nemenkus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

Kupiškio rajono gyventojai Vilmai Nicienei nedažnai prireikdavo paso - jai pakakdavo vairuotojo pažymėjimo, ant kurio įspaustas ir asmens kodas. Todėl ėmė ir pamiršo, kad jos paso galiojimas baigėsi šių metų sausį.

REKLAMA

“Liepos 10 dieną mane susirado pareigūnas ir griežtai nurodė kuo skubiau pasidaryti asmens tapatybės kortelę, nes, įspėjo, skirs piniginę baudą, - pasakojo moteris. - Vos gavusi atlyginimą, liepos 13 dieną nuskubėjau į Kupiškio migracijos poskyrį. Užsisakiau asmens tapatybės kortelę, sumokėjau 83 litus. Sakė, kortelę padarys maždaug per 3-4 savaites."

“Pasiteiravus, kodėl taip ilgai jos nepadaro, teatsakydavo: “Nežinau." Kai užsimiršau dėl paso galiojimo, pareigūnai ėmė baudomis grasinti, o jiems, pasirodo, galima žmogų už nosies vedžioti kiek tik nori", - stebėjosi V.Nicienė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris sakė turėjusi planų, ketino vykti į užsienį, tačiau kur išvažiuosi neturėdamas kišenėje galiojančio asmens dokumento? Tik rugsėjo 6 dieną paaiškėjo, kad Vilmos asmens dokumentas jau padarytas ir atvežtas į Kupiškio migracijos poskyrį. Tą “Vakaro žinioms" patvirtino poskyrio darbuotoja Zita Anikanovienė.

“Pirmą kartą girdžiu, kad taip ilgai užtruko asmens tapatybės kortelės gaminimas", - prisipažino pareigūnė ir pridūrė, kad ką tik grįžo iš atostogų.

Vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas nusistebėjo ne Migracijos departamento pareigūnų aplaidumu, o ilgai asmens dokumento laukusios kupiškėnės nepasitenkinimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Vasarą visada padaugėja norinčių pasikeisti dokumentus asmenų, nes žmonės tokį metą dažniau keliauja, vyksta į užsienį, - paaiškino jis. - Jei ir Kupiškio rajono gyventoja planavo kur nors išvykti, asmens tapatybės kortelę galėjo užsisakyti skubos tvarka - tuomet ją būtų gavusi per vieną ar per 5 dienas. Kadangi užsisakė bendrąja tvarka, teko palūkėti ilgiau. Nėra numatyta konkretaus termino, per kiek laiko asmens dokumentas turi būti padarytas užsisakius jį bendrąja tvarka. Taigi ir bausti uždelsusius pareigūnus nėra už ką."

REKLAMA

Nejau viceministras nežino, kad už skubesnį asmens dokumento padarymą ir mokestis daug didesnis? “Taip, tokiu atveju reikia daugiau mokėti, bet užtat dokumentai padaromi greičiau, - pareiškė jis. - Niekur neskubantieji moka mažiau, todėl ir turi palaukti, kol atsiras galimybė."

Atsakyti turi ir pareigūnai

Vytautas GAPŠYS - Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys:

Pareigūnai neturėtų gąsdinti piniginėmis baudomis piliečių, nesuskubusių pasikeisti negaliojančių asmens dokumentų. Priminti apie tai - kitas reikalas. O vėluoti pagaminti užsakytą asmens tapatybės kortelę - jau yra nusižengimas. Nesvarbu, ar vasara, ar žiema, Migracijos departamento pareigūnų pareiga yra organizuoti darbą taip, kad žmonėms nereikėtų laukti nežinia kiek. Ne piliečio reikalas, daug darbo vasarą departamentas turi ar mažai. Yra nustatytas terminas, per kurį dokumentas privalo būti padarytas, ir jo reikia laikytis. O jei to nepaisoma, pareigūnai privalo atsakyti. Nenormali situacija, kai piliečiai už turimus negaliojančius asmens dokumentus gali būti patraukti atsakomybėn, o vėluojantieji juos išduoti pareigūnai nuo jos išsisuka.

Virginija Grigaliūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų