REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sujungus pertvarkomas elektros skirstymu užsiimančias bendroves "Rytų skirstomieji tinklai" ir VST, naujoji įmonė vadinsis AB LESTO. Elektros ūkio pertvarka stumiasi į priekį ir pradedama nuo "pėstininkų" - "Lietuvos energija" ir būsimoji LESTO pinigais, antrinių įmonių akcijomis ir kitu turtu, nereikalingu numatytoje pagrindinėje elektros gamybos veikloje, investuos į kitas kuriamo energetikos sektoriaus įmonių aptarnavimo bloko įmones. Investuotojai laukia "Litgrid" atskyrimo ir skirstomųjų tinklų sujungimo sąlygų, rašo „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvos energija" (LE), kuri Energetikos ministerijos braižomoje elektros ūkio struktūroje po pertvarkos liks elektros gamybos įmone, dalį turto mainais už akcijas perleis penkioms bendrovėms. Dalis turto teks liepą įkurtai technologijų įmonei UAB "Technologijų ir inovacijų centras" (TIC), taip pat antrinėms LE įmonėms UAB "Kruonio investicijos" ir UAB "Data Logistics Center", o kitos dvi įmonės, UAB "Elektros tinklo paslaugos" ir UAB "Tetas", šiuo metu priklauso Rytų skirstomiesiems tinklams (RST).

REKLAMA

"Šis pertvarkos plano žingsnis yra labai svarbus, siekiant atskirti nepagrindines veiklas ir kuriant skaidrią, funkciškai aiškią elektros energetikos sektoriaus struktūrą. LE, būdama aptarnavimo bloko įmonių akcininkė, turės visas prielaidas ne tik tikėtis aukščiausios kokybės paslaugų, bet ir įmonių valdomų akcijų vertės augimo, kai tos įmonės parduos paslaugas laisvoje rinkoje", - pranešime spaudai nurodo Aloyzas Koryzna, LE generalinis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Perdavimo sistemos operatoriaus "Litgrid" atskyrimo nuo LE sąlygos, planuojama, paaiškės iki spalio, tikina LE atstovai. O rugsėjo 10 d. turėtų paaiškėti RST ir VST įmonių sujungimo į naują skirstymo įmonę LESTO sąlygos, kurias akcininkai svarstys vėliau. Teigiama, kad pertvarkyta energetikos sektoriaus struktūra per metus leis sutaupyti apie 10 proc. sąnaudų, o efektyviau veikiančios sektoriaus įmonės kurs papildomą vertę akcininkams bei leis užtikrinti stabilias kainas vartotojams.

Kol kas galima tik konstatuoti, kad permainos - painiavia, kurią suprasti sunku. Numatomos įvairios rokiruotės ir mainai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visas procesas laibai sudėtingas ir labai sunku suvokti, kas kur iškeliauja, kas iš kur gaunama, - pastebi „Finasta asset management" fondų valdytojas Marius Dubnikovas. Anot jo, tai lėmė priimti ankstesni planai - išskaidyti įmones pagal pagrindines veiklas. Skaidrumo sektoriuje jis pasigenda, kritikuoja skirtingas turto vertinimo metodikas. "Pertvarkoje beveik nedalyvauja privatus kapitalas, ir visas turtas, kuris perdedamas iš kišenės į kišenę, vienokia ar kitokia forma liks valstybės," - priduria jis.

Neaiškumas ir painumas atgrasė ir smulkiuosius investuotojus - nupirktos vos 138 LE naujos emisijos akcijos. O tai tėra 0,0012 proc. jiems pasiūlyto kiekio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų