REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paruoštas naujasis įstatymo projektas dėl nelegalaus darbo papiktino kai kuriuos verslininkų atstovus. Anot jų, įstatymas yra būtinas, tačiau dabartinis jo projektas visą atsakomybę „užkrauna“ darbdaviams, nors atsakyti turėtų ir nelegaliai įsidarbinantys darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nematau, kad už nelegalų darbą būtų atsakingas darbuotojas, numatyta neadekvati atsakomybė darbdaviui, ir jokios atsakomybės darbuotojui. Kasdien sutinku bent 20 bedarbių, kurie, vos įžengę pro duris, pasigirsta pirmasis sakinys: „Ar galite man pasirašyti, kad jums netinkamas“, - Lietuvos pramonininkų konfederacijoje surengtoje diskusijoje sakė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) tarybos pirmininkė Dalia Matukienė. Pasak Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Bronislavo Lubio, diskusijas sukėlusį įstatymo projektą derėtų tobulinti, labiau jį priartinant prie Lietuvos aktualijų.

REKLAMA

Naujasis įstatymas sugriežtins atsakomybę

Šiuo metu nelegalų darbą reglamentuoja vienas Darbo kodekso straipsnis. „Sodros“ parengtame įstatymo projekte siūloma sugriežtinti sankcijas ir skirti ne tik finansines baudas, bet ir kitas priemones, tokias, kaip padalinių, kurie buvo panaudoti nelegaliam darbui, uždarymą, licencijos panaikinimą, pasiūlymo ar paraiškos dalyvauti viešuosiuose pirkimuose arba teisės gauti subsidijas atėmimą, įpareigojimą padengti nelegaliai dirbusių trečiosios šalies piliečių grąžinimo į užsienio valstybę išlaidas. Anot įstatymo projektą rengusios darbo grupės atstovų, nors daugiau yra kalbama apie trečiųjų šalių piliečių nelegalų darbą mūsų valstybėje, tačiau įstatymu siekiama „suvienodinti“ nelegalių atvykėlių ir vietinių atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Trečiųjų šalių piliečiai, čia atvykę nelegaliai, atsiduria geresnėje padėtyje, nei vietiniai piliečiai, dirbantys čia nelegaliai. Darbo grupė manė, kad negalime diskriminuoti Lietuvos piliečių ir palikti juos be tokios pačios apsaugos, kaip trečiųjų šalių piliečių. Įstatyme daug kas paliekama, bet atsiranda papildomos poveikio priemonės, jos susisteminamos“, - teigė Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Vilius Mačiulaitis.

Verslininkai nepatenkinti

Verslininkų atstovų manymu, įstatymo projektas parengtas su spragomis, o visa našta tenka tik darbdaviui. Pasak D.Matiukienės, pirmiausia reikėtų drausminti ne darbdavius, o piktnaudžiaujančius tvarka nelegalius darbuotojus ir bedarbius: „Padarykime, kad bedarbis būtų suinteresuotas dirbti.Ir visa našta neturėtų gulti ant darbdavių pečių. Jei dėl vieno neįdarbinto darbuotojo tektų stabdyti įmonės veiklą, darbą prarastų dešimt ar šimtas kitų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot SVV tarybos pirmininkės, nelegalus darbas Lietuvoje turi įvairių prielaidų vystytis: „Kodėl didžiulė (nelegalaus darbo – aut.) statistika yra statybose? Nes tam tikros institucijos irgi neatlieka savo darbo iki galo. Šiandien mokyklą mes renovuojame už mažiausią kainą. Žinome, kad galime surenovuoti už 10 mln., bet leidžiame kažkokiam rangovui tai padaryti už 5 mln., tuo pačiu suponuodami nelegalų darbą.“

Pasak Verslo konsultanto Rimvydo Veličkos, viena iš spragų ta, kad Darbo kodekse ir naujajame įstatyme pateikiami nelegalaus darbo apibrėžimai yra skirtingi, kas gali įvesti neaiškumų, taikant vieną ar kitą įstatymą.

REKLAMA

Anot Statybininkų asociacijos prezidento Adakro Šeštakausko, kita problema – pagal naująjį įstatymo projektą nelegaliu darbu nebūtų pripažįstama net smulki klaida darbo sutartyje.

Reziumuodamas diskusiją dėl naujojo įstatymo projekto, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislavas Lubys teigė, kad įstatymas būtinas, tačiau turi būti patobulintas ir „sulietuvintas“ - pavyzdžiui, reglamentuota Lietuvai aktuali talkos sąvoka.

„Esminis nelegalumo klausimas yra mokesčiai. Lietuvoje nuo seno egzistuoja talkos formulė. Sakykime, Kaune „Ąžuolyną“ tvarkė – kiek nelegalų ten galėjote pririnkti – porą tūkstančių. Nelegalai, visi nelegalai! Turėtų būti speciali forma, kai, pavyzdžiui, kaimynas ateina pas kaimyną ir padeda išspręsti kažkokį klausimą. Reikia „sulietuvinti“ šitą įstatymą. <...> Neleiskime absurdo, kai kas nors ateis padėti nukasti sniego ir bus apkaltintas nelegaliu darbu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų